Alerta perquè les reserves de sang estan sota mínims

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Per donar sang cal tenir entre divuit i setanta anys, estar bé de salut i pesar més de cinquanta quilos. Font: Banc de Sang i Teixits
Per donar sang cal tenir entre divuit i setanta anys, estar bé de salut i pesar més de cinquanta quilos. Font: Banc de Sang i Teixits
Per evitar ensurts i problemes la reserva de sang hauria de poder cobrir entre vuit i deu dies, però ara en cobreix quatre. Font: Banc de Sang i Teixits
Per evitar ensurts i problemes la reserva de sang hauria de poder cobrir entre vuit i deu dies, però ara en cobreix quatre. Font: Banc de Sang i Teixits

Alerta perquè les reserves de sang estan sota mínims

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

El Banc de Sang i Teixits té les reserves molt baixes. Es necessiten un mínim d’un miler de donacions diàries i no s’hi arriba.

Només tenen reserves de sang per quatre dies. Aquest és el crit d’alerta del Banc de Sang i Teixits, que recorda que per evitar ensurts i problemes la reserva hauria de poder cobrir entre vuit i deu dies. I cobrir vol dir que els centres hospitalaris puguin fer les operacions habituals sense problemes i les persones amb malalties cròniques puguin també ser ateses amb normalitat.

Per aquest motiu es fa una crida per demanar als donants actius que acudeixin als hospitals o als punts habilitats a donar sang, i també es convida a nous i noves donants. Es necessiten un mínim d’un miler de donacions diàries. “Esperem que de cara a mitjans d'octubre i novembre i desembre augmentin les donacions, perquè hi haurà dies de pont i és habitual que la gent doni menys", afirma el portaveu del Banc de Sang i Teixits, Manel Gastó.

La reducció de donacions és generalitzada. Un exemple és el cas de Terrassa, on es necessiten entre trenta-cinc i cinquanta donacions diàries i últimament només arriben a la vintena. Per intentar animar tant a habituals com a possibles noves donants de la ciutat, la 16ena Marató de Donants de Sang de Mútua Terrassa es farà del 20 al 22 d'octubre.

Cada vegada més entitats culturals, socials i esportives també organitzen punts de donació de sang: els Castellers de la Sagrada Família de Barcelona convoquen amb el lema ‘Fes aleta a la Vida! Dona Sang!’ el diumenge 16 d’octubre a partir de les 10 del mati a l’Ateneu El Poblet.

Segons Gastó, en les últimes setmanes les donacions han estat més baixes del que es preveia, mentre que l’activitat als hospitals s’ha mantingut estable. Com acostuma a passar quan s’acosten períodes de vacances o amb ponts, el Banc de Sang i Teixits demana fer un gest abans: caldrien mil cent donacions diàries per recuperar les reserves de sang i encarar l’últim trimestre de l’any, segons els seus càlculs.

Al web de la institució es poden consultar els hospitals on es pot donar sang o plasma així com els punts de donació habilitats a tot Catalunya per veure quin queda més a prop.

Requisits per donar sang:

  • Tenir entre divuit i setanta anys
  • Estar bé de salut i pesar més de cinquanta quilos
  • Les dones embarassades no en poden donar
  • La vacunació contra la Covid-19 no impedeix donar sang o plasma, però si es té algun efecte secundari com febre o malestar general, cal esperar-se dues setmanes
  • Tatuatges i pírcings no impedeixen donar sang
  • Qui hagi viatjat a l’estranger pot consultar el web per comprovar si hi ha algun impediment per donar sang.

A més de la normativa i recomanacions generals poden sorgir dubtes i per això el Banc de Sang i Teixits té obertes diferents vies per resoldre’ls:

  1. Escriure al WhatsApp del Banc de Sang 677 07 17 56
  2. Consultar per les xarxes socials @donarsang
  3. Escriure al correu atencioaldonant@bst.cat
  4. Trucar al 93 557 35 66

Afegeix un comentari nou