Àmbit de la notícia
Social

Anna Corbella: "En aquest Nadal tan complicat no volem que cap infant es quedi sense la màgia nadalenca"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • L'Anna Corbella, directora de La Fundació La Roda d’Accions Culturals i del Lleure
  • Campanya de nadal solidària de Fundació La Roda
    Campanya de nadal solidària de Fundació La Roda
  • Campanya de nadal solidària de Fundació La Roda
    Campanya de nadal solidària de Fundació La Roda

L'Anna Corbella, directora de La Fundació La Roda d’Accions Culturals i del Lleure, ens parla sobre la campanya solidària que l'entitat porta a terme durant aquestes festes.

A què es dedica Fundació La Roda? 

La Fundació La Roda d'Accions Culturals i del Lleure és una entitat sense afany de lucre que té per missió afavorir, a través de la cultura, la transformació social en els territoris on cal treballar per la cohesió. La nostra acció des de 1977 és fa a traves 60 entitats adherides al projecte la Roda als Barris i estem presents a 35 municipis de Catalunya. 

Quines mancances ha fet més visibles la pandèmia del que ja ho eren? 

Amb la situació sanitària en què ens trobem hem detectat moltes mancances, no només culturals sinó també socials, als barris de Catalunya. Situacions que no es poden passar per alt i en les què hem d'aportar des de tots els àmbits. Infant i famílies que es troben en situacions molt complicades i que no podem deixar de banda.

La Roda, des de l'àmbit cultural i social, fa un acompanyament a les entitats de lleure durant tot l'any. Ara, en aquest Nadal tan complicat, no volem que cap nen i nena es quedi sense la màgia nadalenca.

Heu engegat una campanya solidària per Nadal. En què consisteix concretament? 

Hem aconseguit els contactes directes de personatges nadalencs perquè les famílies hi puguin parlar directament alhora que fan suport a tots aquests projectes que desenvolupem als barris amb més necessitats de Catalunya. Perquè La Roda sempre destina tots els beneficis a projectes on els beneficis són per infants vulnerables.

Amb una videotrucada podran parlar amb el Pare Nadal, els Reis d'Orient o en Fumera. Xerrar durant una estona dels seus somnis, les joguines que més els hi agraden i que volen per Nadal o de com estan anant els estudis. Clar que sí!

Quins objectius us agradaria aconseguir amb la campanya?

Volem transmetre que la màgia de Nadal segueix endavant i que les tecnologies poden ajudar a fer coses positives. Volem potenciar la difusió de les nostres tradicions nadalenques fomentant el coneixement de personatges com En Fumera. Amb les aportacions solidàries que rebem amb aquestes videotrucades ajudarem a molts infants d'arreu de Catalunya que ara mateix ho estan passant malament.

Les donacions no suposen una despesa important per l'economia familiar i sí una aportació gegant per entitats que, com La Roda, treballen en l'àmbit social i cultural. Realment es recupera un 95% de l'aportació en fer la declaració de la renda, o sigui que en aquest cas, una videotrucada els surt per 0.60 cèntims, però la roda disposarà dels 12€ per destinar als projectes que desenvolupa als barris.  

En quins altres programes o projectes treballeu actualment? 

Actuem és un projecte que planteja una intervenció preventiva i de suport destinada a infants i adolescents en situació d’exclusió social des del teatre social. A través de les tècniques pròpies de l’art dramàtic i les tècniques establertes per Augusto Boal, pare de l’anomenat Teatre de l’Oprimit. 

El teatre social convida a expressar el conflicte que els provoca malestar, marginació, exclusió, violència... Els dóna eines per reflexionar-hi i buscar-hi solucions.

Com d'efectiva és un eina com el teatre social?

En àmbits com l’educació en el lleure i la intervenció social és una eina dinàmica i participativa que permet treballar de manera satisfactòria i amb resultats notoris amb col·lectius en risc o en situació d’exclusió per causes com la desestructuració familiar, l’absentisme i el fracàs escolar, el racisme i la xenofòbia, el desemparament, les discapacitats psíquiques, etc.

Fomenta la reflexió, la motivació, la participació, l’esperit crític, la millora de les habilitats socials, la confiança en les pròpies capacitats i habilitats, el treball en equip, els valors com la solidaritat, el respecte, el diàleg, la interculturalitat, la democràcia, l'equitat de gènere i la diversitat sexual. 

I Planeta dels Contes, en què consisteix?

És una plataforma telemàtica per a què les famílies puguin trobar tots els contes del món en vídeo de forma fàcil, accessible i fiable. Els contes són recursos per apropar als infants als valors i a la cultura. Moltes famílies tenen una feinada alhora de cercar fonts fiables on la qualitat, la transmissió de valors i l'ús de la llengua catalana siguin presents en cada un dels contes.

A més, treballeu amb altres projectes per reflexionar entorn l'espai públic?

Sí, amb Ulls de Barri és un projecte que vol reflexionar entorn de l’espai públic i implicar les persones que l’habiten en l'anàlisi de la situació del territori. Proposem utilitzar la cultura com a plataforma per la dinamització d’aquestes reflexions i a la vegada com a eina per fer una posterior devolució creativa del coneixement compartit generat.

Per això volem fomentar la utilització de l’espai públic com un espai de trobada i afavorir l’empoderament de la comunitat a través de l’estudi de la seva mirada i la creació artística. El nostre objectiu és impulsar un procés de creació compartida tot implicant artistes, agents que operen al territori i usuaris de les entitats adherides. 

Quin desig demaneu al 2021? 

Que la cultura segueixi rodant allà a on no arriba, especialment en els barris més vulnerables. I molta salut esclar!

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari