Àmbit de la notícia
Social

Canviar els lideratges per canviar el món

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Canviar els lideratges per canviar el món
    Fil a l'agulla convida a reflexionar sobre les maneres d’ocupar espai. Font: Pexels
  • càpsula no-lideratge per a homes
    Curs 'No Lideratge per a Homes - Aprenent a ocupar l’espai just i a posar-se al servei'. Font: Fil a l'agulla
  • El curs presenta el concepte de no-lideratge com una eina de transformació social. Font: Pexels

La cooperativa Fil a l’agulla proposa un curs dirigit a homes cisgènere per revisar el seu lideratge i afavorir que puguin exercir-lo altres persones.

Una mirada interseccional a qui i com exerceix lideratges comporta necessàriament posar en dubte tota dinàmica sorgida del privilegi. Per això, la cooperativa Fil a l’agulla proposa el curs 'No Lideratge per a Homes - Aprenent a ocupar l’espai just i a posar-se al servei', una formació dirigida a homes cisgènere que vulguin transformar la seva manera de participar en la societat. No només per no tenir actituds masclistes, sinó especialment per reconèixer els propis privilegis i fer-los servir per facilitar l’apoderament de persones que no en gaudeixen.

El curs, impartit per la formadora Neus Andreu Monsech, consisteix en una sola sessió en línia, que es durà a terme el dijous 20 de gener, de 17 a 20 hores. Les inscripcions estan obertes del 23 de novembre al 15 de gener i les places són limitades.

Reflexionar sobre l’impacte el propi lideratge

Amb el curs de 'No Lideratge per a Homes', Fil a l'agulla s’adreça a homes cisgènere per reflexionar sobre diversos aspectes de l’espai que ocupen i de l’impacte que té la seva manera d’exercir lideratges sobre el seu entorn i el món en general.

El primer repte, prendre consciència de l’existència dels propis privilegis i de com aquests modelen la forma que cadascú té de participar en qualsevol situació. A partir d’aquí, Fil a l'agulla convida a reflexionar sobre aquestes maneres d’ocupar espai, sobre com afecten la gent del voltant i sobre com canviar-les. El següent pas, reflexionar sobre fins a quin punt els problemes del món actual són el resultat del lideratge masculí i sobre com el lideratge individual dels participants del curs impacta les transformacions que cal fer al món.

El no-lideratge com a eina de transformació

La proposta de Fil a l'agulla no és només una eina de reflexió, sinó que proposa passar a l’acció: posar els privilegis al servei del bé comú. El curs presenta el concepte de no-lideratge com una eina de transformació social. L'objectiu és que els participants al curs prenguin consciència i puguin cedir espai de lideratge. La cooperativa creu “que aquest és el pas que de forma inevitable ha de fer el món per poder sobreviure”. 

La cooperativa i l’Escola Fil

Fil a l'agulla és una cooperativa que acompanya persones i grups des d’una perspectiva feminista i amb voluntat transformadora. La seva tasca va des de la facilitació en crisis i moments de canvi des del treball de processos, fins a l’acompanyament personal i el treball de reflexió i transformació d’organitzacions i comunitats. Des del vessant organitzatiu, ser una cooperativa els permet satisfer les necessitats personals i professionals, d’autonomia i llibertat, i al mateix temps mantenir el compromís amb el canvi social.

A més dels serveis a mida, Fil a l'agulla té la seva pròpia escola de formació, l’Escola Fil, des d’on ofereixen formacions en àmbits com els feminismes, la facilitació, el treball amb organitzacions, les discriminacions i els privilegis, o el món educatiu. És en aquest marc on s’inscriu la càpsula formativa de no-lideratge per a homes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari