Colònies d’estiu: el millor antídot per combatre els efectes del confinament en la infància

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Tal i com diu Rodríguez, “Les colònies són el millor antídot per combatre els efectes del confinament en la infància”. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Tal i com diu Rodríguez, “Les colònies són el millor antídot per combatre els efectes del confinament en la infància”. Font: Unsplash.
L’entitat realitzarà tallers d’educació emocional, perquè els infants puguin expressar tot el que han viscut durant el confinament. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
L’entitat realitzarà tallers d’educació emocional, perquè els infants puguin expressar tot el que han viscut durant el confinament. Font: Unsplash.
Fundesplai sempre ha vetllat per l’equitat perquè els infants més vulnerables també puguin anar de colònies. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Fundesplai sempre ha vetllat per l’equitat perquè els infants més vulnerables també puguin anar de colònies. Font: Unsplash.

Colònies d’estiu: el millor antídot per combatre els efectes del confinament en la infància

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

Fundesplai alerta que, quan s’aixequi el confinament, els nens i nenes més vulnerables seran els que més necessitin aquest temps de lleure.

A dia d’avui, les entitats que treballen en el món del lleure viuen amb la incertesa de si es podran realitzar casals i colònies per aquest estiu. Tot i així, s’estan preparant per oferir aquest espai de lleure i arribar al màxim nombre d’infants, perquè en el moment que les autoritats sanitàries ho permetin gaudeixin del millor estiu possible.

Tal i com diu Cristina Rodríguez, directora general de Fundesplai, “les colònies són el millor antídot per combatre els efectes del confinament en la infància”.

“No sabem que passarà, si a l’estiu es podran fer casals i colònies o no, el que sí que estem convençuts és que en el moment en que les autoritats sanitàries ho permetin els infants més que mai necessitaran poder fer tot allò que no han pogut fer durant aquests mesos, relacionar-se, jugar i gaudir de la natura, sempre que ho permetin o en la mesura que ho permetin”, remarca Rodríguez.

Treballar l’educació emocional

Fundesplai ja tenia la campanya d’estiu organitzada i ara s’està preparant i adaptant perquè s’ajusti a les necessitats sanitàries i a les necessitats dels infants. En aquesta línia, l’entitat realitzarà tallers d’educació emocional, perquè els infants i el jovent puguin expressar tot el que han viscut en aquest temps de confinament.

“A totes les activitats i de forma transversal s’incorporaran espais per treballar el tema de l’educació emocional per tal de fer aflorar les emocions, les pors i els desitjos de les darreres setmanes”, apunta Rodríguez.

A banda de treballar l’educació emocional, Fundesplai ha aprofitat el temps de confinament per redissenyar les activitats de colònies i casals en funció de les necessitats. L’entitat està preguntant als nens i nenes de 0 a 18 anys com volen que siguin aquestes activitats, tenint molt en compte la seva opinió. Per aquest motiu, ha impulsat la iniciativa ‘Com vols el teu estiu’ perquè d’una manera lúdica i divertida es pregunti a joves i infants com volen que sigui aquest temps de lleure.

El cas de la Priscila

La Priscila Falcó té 38 anys i viu amb les seves dues filles, la Mia i la Maily d’11 i 6 anys, en un petit local de Sant Boi de Llobregat. El confinament se’ls ha fet especialment dur tant per les reduïdes dimensions de l’habitatge com pel neguit de què passarà en el futur. La Priscila està a l’atur i li queda només un mes de prestació.

Pel que fa a les filles, tot i la dedicació que els ofereix la mare, estan molt nervioses. “Sempre em pregunten quan podran sortir!”, explica Falcó. A més de a l’escola, la Mia i la Maily també van a l’Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet des de ben petites. Cada estiu van de colònies, gràcies a una beca de Fundesplai.

“Les colònies són les seves úniques vacances. Aquest any és més important que mai que hi puguin anar. Serà la manera de compensar tantes i tantes setmanes tancades, entre quatre parets, i amb tant patiment. Elles i tots els infants ho necessiten!”, remarca Falcó.

Un estiu per a tothom

Fundesplai sempre ha vetllat per l’equitat perquè els infants més vulnerables també puguin anar de colònies. Segons el darrer índex Arope de l’INE IDESCAT, a Catalunya el 31,2% dels infants viuen en situació de risc de pobresa. Si el confinament ja és dur per a tothom, encara ho resulta molt més si es viu en pisos petits, sovint compartits i sense sortida a l’exterior. A això se li ha d’afegir que moltes famílies s’han quedat a l’atur o han patit ERTO.

“Aquest any més que mai, tots i totes es mereixen gaudir de casals i colònies. Hi hauran famílies que econòmicament ho tindran encara més difícil i hem de garantir que cap infant es quedi sense estiu”, alerta Rodríguez. L’entitat està treballant amb totes les administracions per aconseguir que les activitats estiguin a l’abast de totes les famílies i està impulsant més que mai la seva campanya solidària per captar fons i ajudar a les famílies que més ho necessiten.

Afegeix un comentari nou