5 recomanacions bàsiques per potenciar la participació interna a les organitzacions
Comparteix
Aconseguir que les persones voluntàries i/o sòcies s’impliquin activament és un dels gran reptes del món associatiu. Recollim un seguit de consells sorgits de l'experiència de diverses entitats.
Tot i que cada entitat té les seves dinàmiques i formes de funcionament, hem recollit una sèrie de consells que val la pena tenir en compte a nivell general per contribuir a què la participació esdevingui un motor que faci funcionar les organitzacions i que aquestes creixin dia a dia gràcies a la implicació de totes les persones membres. També us presentem algunes bones pràctiques vinculades a aquestes recomanacions.
1.-Promoguem la participació tant presencial com virtual.
Les persones que volen prendre part activa en una entitat poden tenir disponibilitats horàries molt diferents i/o viure en indrets molt diversos. Per això, "és important desenvolupar tant espais descentralitzats de debat i reflexió com eines 2.0", afirmen des de Som energia.
En aquesta línia, des d'aquesta organització es va apostar per realitzar la seva Assemblea General de forma simultània a diferents seus i facilitar així la participació des de diverses ciutats a través de vídeo streaming. D'altra banda, la creació de grups locals els ha permès també la implicació més activa de més base social a tot el territori.
I és que tenir en compte les diferents maneres i perfils de participació esdevé avui en dia essencial. "Potser ja s'està acabant l'època de les reunions d'hores per decidir i debatre"', plantegen també des de SOS Racisme. Hi ha persones que malgrat tenir ganes només disposen de temps per participar en activitats puntuals, d'altres, per exemple, ajuden molt a difondre continguts per les xarxes socials. Cal flexibilitat perquè cadascú i cadascuna pugui trobar el seu lloc i perquè les entitats estiguin obertes a noves formes d'implicació.
2.- Apoderem les persones voluntàries, sòcies i també usuàries.
En aquest sentit, és essencial que les persones actives de la base social puguin prendre part tant en la presa de decisions polítiques com en la definició de les línies estratègiques de l'entitat. Aquest apoderament ajuda que aquestes persones se sentin part de l'organització i augmentin el seu compromís i motivació. I tant important com buscar la seva participació també és mantenir-la!
En aquest sentit, Fundació Arrels compta en el seu equip de direcció amb la presència de dues persones voluntàries i dues d'usuàries amb l'objectiu que aportin la seva visió, representin als seus propis col·letius i també puguin decidir.
3.-Escoltem la veu de la base social.
Tinguem en compte l'opinió i experiència que ens transmetin els i les membres actives, aixó com les crítiques que ens poden fer arribar. És important proporcionar canals d'interlocució molt definits perquè la base social pugui intervenir en aquelles qüestions que li interessin i clarificar aquells aspectes que no s'entenen o amb els quals hi ha discrepàncies. Segons defensen des d'Amics de la Gent Gran, "l''entitat ha de donar sempre una resposta, sigui en el sentit que sigui, davant de les propostes i idees que es proposin per part de qualsevol grup o persona de l'organització".
No tinguem por al debat intern ni a la crítica constructiva i construïm una entitat on totes les veus siguin escoltades.
4.-Mantinguem totes les persones ben informades sobre l'actualitat de l'entitat.
Assabentar-se del que està passant o el que està fent la teva organització des de fora pot generar entre les persones que hi col·laboren la sensació que no se les està tenint prou presents. Per assegurar que la mateixa informació arriba a tothom, cal tenir en compte que no tothom consulta els mateixos canals: hi ha persones que no tenen correu o el revisen poc sovint, d'altres que prefereixen rebre missatges de whatsapp o seguir l'entitat a través de les xarxes socials. Per això és important potenciar diferents vies de comunicació.
Millor encara si a més d'informar també motivem i som creatius. Un exemple el trobem en la campanya 'Venen vents de canvi: tu marques el rumb de SETEM!' que Setem Catalunya ha posat en marxa aquest mes d'abril per incrementar la participació a l'Asssemblea General Ordinària. A través d'un vídeo, diverses persones activistes d'aquesta ONG fan una crida a la base social perquè hi assisteixi. Un grup motor format per 8 voluntaris i voluntàries es va ocupar de tirar endavant aquest procés.
5.-Potenciem sessions de formació interna i de debat.
A través d'aquesta via es pot contribuir a augmentar la capacitat crítica de la base social i fer créixer el seu interès i motivació per contribuir a la transformació social a través de la tasca de l'entitat. Escoles d'estiu, tertúlies amb persones de referència, cursos o tallers per aprofundir en temàtiques que centren l'activitat de l'associació, fins i tot formacions virtuals... són algunes de les nombroses opcions que es poden posar en pràctica.
Afegeix un nou comentari