Crear un vídeo immersiu i accessible per acostar un infant a la universitat
Comparteix
La Fundació Autònoma Solidària (FAS) impulsa diferents programes on promouen la igualtat d’oportunitats, especialment entre nens i nenes. El CROMA 2.0 és un d’ells, on el voluntariat té un gran protagonisme.
La transició dels alumnes de primària a secundària és, en molts casos, un moment de grans canvis pels infants (de centre, de companyes i companys, de professores i professors, d’ambient...). Un trasbals en la trajectòria educativa que es pot veure agreujat en el cas de nenes i nens en situació de vulnerabilitat.
El programa CROMA 2.0 de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) contribueix, des de fa quinze anys, a fer més ferm el camí entre escola i universitat, incidint en l’etapa de 5è i 6è de primària (11 i 12 anys). “Pretenem apropar la universitat a les escoles, per despertar l’interès per l’aprenentatge d’aquests infants que es troben en situacions de vulnerabilitat”, explica Àlex Màrquez, coordinador del programa CROMA 2.0.
Estimular la curiositat dels i de les escolars per aprendre a través de la ciència és un dels principals objectius. A la iniciativa participen grups de recerca punters de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que dissenyen els projectes que ha de desenvolupar l'alumnat durant el curs. Aquest any hi participen l'Institut de Neurociències (INc), Centre de Recerca d’Agrigenòmica (CRAG), Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials (GREDICS) i TransMedia Catalonia.
Quatre reptes diferents que s’han dut a terme a vint-i-dos escoles de cinc municipis del Vallès Occidental (Cerdanyola, Montcada, Rubí, Sabadell i Terrassa), en els quals hi han participat 270 infants: 270 noves oportunitats que una d’aquestes noies o nois opti per la universitat d’aquí a pocs anys.
Les persones voluntàries, peça clau
L’èxit de la iniciativa també cal buscar-lo entre els i les estudiants de la UAB que de manera voluntària dinamitzen el CROMA 2.0. Per exemple, l’Alba Santigosa és estudiant de la UAB d’Educació Social i voluntària al projecte 'Veure-hi amb les orelles, sentir-hi amb els ulls' (de TransMedia Catalonia) que busca sensibilitzar sobre com es fan els audiovisuals per a persones amb diversitat funcional sensorial com ceguesa o sordesa. “He gaudit molt -relata l’Alba- perquè van mostrar molt interès: feien servir una càmera 360, van aprendre com funcionaven els subtítols, van usar ulleres virtuals... Es van enamorar del projecte i vam posar de manifest i sensibilitzar sobre les dificultats de les persones amb diversitat funcional”.
La Covid-19, per descomptat, també va afectar el normal funcionament del CROMA 2.0, impedint la tradicional visita de final de curs al campus de la UAB. No obstant això, aquest 2022 després de tres cursos s'ha pogut reprendre. Així, al maig els i les alumnes participants van gaudir d’una jornada en la qual van poder presentar el resultat dels seus projectes als grups investigadors i fer una gimcana pel campus per descobrir els estudis que s’hi fan. Un dia en el qual aquests infants van sentir que tenien la universitat una mica més a prop.
Afegeix un nou comentari