Dincat reclama un permís retribuït per a familiars de persones amb discapacitat intel•lectual en aïllament

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Treballador al Centre Especial de Treball Grupdem. Font: Grupdem
Treballador al Centre Especial de Treball Grupdem. Font: Grupdem

Dincat reclama un permís retribuït per a familiars de persones amb discapacitat intel•lectual en aïllament

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

La federació d’entitats de l’àmbit de la discapacitat reivindica que l’administració no els deixi enrere en cas de ser confinades per Covid-19.

Dincat ha demanat a l’administració pública un pla de conciliació per a familiars de persones amb discapacitat intel·lectual que siguin aïllats per Covid-19. La federació representant de les entitats de discapacitat intel·lectual a Catalunya ha exigit un permís laboral retribuït que permeti la conciliació a les persones que s’hagin de quedar a casa cuidant de familiars dependents en situació de confinament.

En aquest sentit, Dincat ha reclamat que les institucions públiques no deixin “una vegada més” de banda a les persones i familiars de l’àmbit de la discapacitat intel·lectual. “Considerem urgent i de vital importància estar preparats per protegir els familiars de persones amb discapacitat i evitar que es tornin a trobar en la mateixa situació de desemparament que la passada primavera”, ha afirmat l’entitat a través dels seus canals oficials.

A més, segons ha admès l’organització, són moltes les persones del sector que, independentment de la seva edat, necessiten atenció i suport al llarg del dia. En cas de romandre confinades per possibles contagis i no poder assistir als centres de treball o serveis de dia, Dincat reconeix que necessitaran el suport d’un familiar a càrrec. Des de la federació s’ha demanat que es tingui en compte aquesta situació i que es defineixi un pla de conciliació digne.

Si bé el Govern de l’Estat ha decidit prorrogar el programa ‘Em Cuida’, que permet a les persones treballadores demanar una reducció de jornada de fins al 100% per poder fer-se càrrec de responsabilitats familiars, la reducció és proporcional al sou i per tant algú que necessités una reducció del 100% passaria a quedar-se sense ingressos.

És per aquest motiu que Dincat considera imprescindible definir una ajuda en format de permís retribuït per als i les familiars que pateixin una sobrecàrrega inassumible. “Cal resoldre aquesta qüestió immediatament i aportat solucions eficaces i justes a aquells familiars que s’han de fer càrrec d’una persona amb grau de dependència”, ha afirmat Carles Campuzano, director de Dincat. “No es poden repetir els mateixos errors”, ha afegit.

Amb el confinament al març i l’abril, familiars del col·lectiu de la discapacitat intel·lectual ja es van manifestar indignats en haver-se sentit desemparats durant la primavera. En aquesta línia, Dincat vol evitar que es tornin a trobar en la mateixa situació amb aquest reclam a les administracions.

Comentaris

El col·lectiu de discapacitats, no ha estat discriminat solsament a la primavera, a dia de avui 16/10/2020, el centre ocupacional TEB encara NO ha tornat a la normalitat. I la generalitat ens continua descomptant una part de la llei de la dependència per pagar aquesta plaça que el centre ens nega. ES UNA VERGONYA

Afegeix un comentari nou