Àmbit de la notícia
Social

ECOM pregunta a les persones amb discapacitat física si es respecten els seus drets

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • ECOM demana a les persones amb discapacitat que expliquin si viuen discriminacions en la vida quotidiana.
  • ECOM reclama l'aprovació del Decret d’Accessibilitat a Catalunya per garantir el dret a l’accessibilitat i a la mobilitat personal.
    --Peu de foto--

La federació, que aplega cent vint entitats, llança l’‘Enquesta Radar ECOM 2021’ per detectar situacions discriminatòries i avançar cap a una societat més inclusiva.

Detectar les vulneracions és clau per poder defensar els drets del col·lectiu”, explica la responsable de l’àrea de Defensa de Drets d’ECOM, Inma Gómez. I és que aquesta detecció s’ha convertit en una de les prioritats de les entitats que acompanyen persones amb discapacitat física i/o orgànica: detectar els drets i les normatives que no es respecten i “fer incidència política per generar canvis que avancin cap a una societat més inclusiva”, hi afegeix Gómez.

En un parell de dies d’haver llançat l’‘Enquesta Radar ECOM 2021’ ja havien rebut més d’una trentena de respostes i confien superar les dues-centes. Les preguntes es poden respondre de forma anònima i hi ha temps per fer-ho fins el 30 de novembre.

Feia temps que treballaven en la formulació i en la idea i aquest any. al juliol, per primer cop, ECOM va publicar un informe que recull les situacions en què no es respecten els drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica. Volen que aquest informe sigui anual i així es vegi si hi ha o no una evolució en positiu en la inclusivitat de la societat. Una part de la informació per elaborar-lo és a partir d’aquesta enquesta que està en marxa.

Des d’ECOM insisteixen en dos eixos bàsics en els quals vol incidir l’informe: en tocar el crostó a les administracions responsables que es compleixin les normatives i aconseguir la conscienciació social, per tant de tothom, sobre les desigualtats que pateixen les persones amb discapacitat física i/o orgànica.

Gómez assenyala que un dels principals problemes per a la detecció de les vulneracions de drets és la infradenúncia que hi ha per part del col·lectiu: “Les persones amb discapacitat rarament denuncien les discriminacions i si no s’expliquen és com si no passessin. Són situacions que s’han de visibilitzar per poder-les canviar”. Les entitats són conscients que fer la denúncia pot ser un procés burocràtic pesat i complicat i per això s’ofereixen per fer els acompanyaments.

En aquest sentit ECOM ja té en marxa un servei d’assessorament, en col·laboració amb la cooperativa d'especialistes en dret Col·lectiu Ronda, i respon consultes de persones que creuen que han patit alguna discriminació per raó de discapacitat. També orienten sobre les estratègies a seguir per tal de denunciar la situació.

Obstacles en el dia a dia

Poder treballar, tenir un habitatge en condicions o fer obres per fer accessible l’edifici són obstacles del dia a dia de les persones amb discapacitat física i/o orgànica que recull el ‘Radar ECOM 2020’.

Coincidint amb el que indica la responsable de l’àrea de Defensa de Drets d’ECOM, el president de l’entitat, Antonio Guillén, va advertir en la presentació de l’informe que “la infradenúncia segueix sent un obstacle per visibilitzar les discriminacions que pateix el col·lectiu, que sovint normalitza les vulneracions de drets”.

Guillén subratlla, per exemple, que durant la pandèmia les persones amb discapacitat han quedat sovint invisibilitzades: “Moltes de les actuacions i mesures que s’han pres no han tingut en compte les nostres necessitats específiques, cosa que ha comportat una constant vulneració de drets”.

Per revertir la situació, el primer ‘Radar ECOM’ es tanca amb onze reptes i recomanacions perquè sigui una societat en la qual els drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica siguin reals: reptes que van des d’incrementar la inversió en els serveis sanitaris i aconseguir una atenció integrada social i sanitària, fins a assolir un sistema educatiu inclusiu, difondre els drets de les persones amb discapacitat i que tinguin garantida la participació. A Catalunya, 331.950 persones tenen una discapacitat física i/o orgànica reconeguda. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari