Àmbit de la notícia
Social

El 70% de les famílies ateses per Càritas han patit ansietat i angoixa durant el confinament

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • 7 de cada 10 persones ateses per Càritas Barcelona ha patit episodis d'angoixa durant el confinament.
    Font: Pixabay
  • Càritas Barcelona realitza acompanyament telefònic i a través de videoconferències per donar suport emocional.
    Càritas Barcelona realitza acompanyament telefònic i a través de videoconferències per donar suport emocional. Font: Càritas Barcelona

Un terç de les famílies ateses a Barcelona afirmen estar pitjor de salut que abans dels mesos de març i abril.

La Covid-19 s’acarnissa amb aquells col·lectius més vulnerables. Mostra d’això són les dades compartides per Càritas Barcelona, que treuen a la llum l’impacte que ha tingut la pandèmia a les famílies ateses per l’entitat. En aquest sentit, l’informe ‘(Primer) impacte de la crisi de la Covid-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona’ conclou que 7 de cada 10 famílies ateses per l’organització han patit episodis d’ansietat i angoixa durant el confinament.

El confinament ha provocat que moltes famílies en situació de vulnerabilitat empitjoressin el seu estat de salut, tan física com psicològicament. Així ho han afirmat a l’entitat un 32% de les famílies que atenen, que afirmen trobar-se pitjor de salut que abans dels mesos més durs de la reclusió. “El confinament ha sigut una mesura efectiva per frenar la Covid-19, però ha tingut unes derivades emocionals i de convivència que seran difícils de resoldre”, ha afirmat Joan Bas, psicòleg de Càritas Barcelona.

L’ansietat i l’angoixa patida durant el confinament s’ha traduït en episodis de tristesa i depressió en el moment actual. La pèrdua de la feina, l’esgotament dels pocs estalvis que tenien o la incertesa del futur més pròxim són les causes arrelades a aquests sentiments. L’equip de psicòlegs i psicòlogues de Càritas està atenent a les famílies mitjançant trucades telefòniques, Whatsapp o videotrucades. Actualment han acompanyat a més de 600 persones.

Bas ha indicat que l’acompanyament i escolta activa a les famílies ha sigut útil per tranquil·litzar a moltes persones i trencar amb les distàncies. A més de l’empitjorament de la salut, el confinament també ha afectat segons l’informe, que s’ha elaborat entre el 18 i 25 de maig, als conflictes familiars i la convivència entre persones. En aquesta línia, un 18,9% de les famílies reconeix que els conflictes a la llar han augmentat durant el tancament a les llars.

Una de les dades més significatives és la que representa a les famílies que no poden comptar amb altres famílies o amics que els hi puguin oferir suport emocional, en total un 40%. Segons el psicòleg de Càritas Barcelona, moltes famílies han viscut amuntegades o han de compartir el domicili amb altres persones i això ha provocat greus conflictes de convivència.

La Covid-19 sí que entén de classes: les famílies més pobres, les més afectades

Segons dades de Càritas Barcelona el coronavirus ha afectat un 10% més de les famílies que atén l’entitat. Un 5,5% de les persones enquestades reconeixen haver estat diagnosticades com a positives, i un 4,2% diuen haver tingut símptomes de la malaltia però no ho poden confirmar perquè no se’ls ha pogut fer proves.

Aquestes xifres situen la incidència de la malaltia en 2,6 punts percentuals per sobre a la mitjana de la província de Barcelona, que segons un informe elaborat pel Ministeri de Sanitat, entre el 18 de maig i l’1 de juny se situava en el 7,4%.

En aquesta línia, Càritas destaca la importància que els municipis consolidin accions de serveis socials i potenciïn projectes de suport comunitari. “Els serveis socials s’hauran de recolzar en les organitzacions del tercer sector i fomentar l’associacionisme local o de barri”, han afirmat en un comunicat.

Pel que fa a la salut mental, l’entitat ha demanat que sigui un tema principal dins de l’agenda política i que es facin les polítiques públiques pertinents durant els pròxims anys, especialment en l’àmbit de la infància i la joventut.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari