El cicle de debats ‘Els Dilluns dels Drets Humans’ es reinventa

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Una de les sessions del cicle 'Els Dilluns dels Drets Humans' que fa vint-i-cinc anys que es celebren. Font: Justícia i Pau
Una de les sessions del cicle 'Els Dilluns dels Drets Humans' que fa vint-i-cinc anys que es celebren. Font: Justícia i Pau
'Els Dilluns dels Drets Humans' tornen el 13 de febrer amb el títol 'Punitivisme o Justícia Restaurativa?'. Font: Justícia i Pau
'Els Dilluns dels Drets Humans' tornen el 13 de febrer amb el títol 'Punitivisme o Justícia Restaurativa?'. Font: Justícia i Pau

El cicle de debats ‘Els Dilluns dels Drets Humans’ es reinventa

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Les sessions es mantenen els dilluns, però s’aposta per un format més dinàmic, amb la fòrmula de conversa i deixen de ser mensuals.

El cicle de debats ‘Els Dilluns dels Drets Humans’, organitzat per entitats com Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Càritas Diocesana Barcelona, Mans Unides i el Grup de Juristes Roda Ventura, a Barcelona, manté la seva essència, que és tractar temes sobre drets humans i justícia social, però li volen donar nous aires i per això aquest any 2023 en reduiran la periodicitat i plantejaran cada sessió més aviat com una conversa perquè estigui més oberta a la participació.

Es manté dia i hora: els dilluns de 18.30 a 20h, però aquest 2023, coincidint amb els seus vint-i-cinc anys, només es faran tres sessions - una al febrer, una segona a finals d'abril i, l'última, a l'octubre-. A més de la periodicitat, que fins ara havia sigut mensual, hi ha canvi d’ubicació: la sessió del febrer i la d'octubre es faran al Centre Cultural La Farinera del Clot (Gran Via de les Corts Catalanes, 837. Barcelona).

Encara no s’ha fet públic on serà la de l’abril, tot i que sí que han avançat que serà una activitat especial, perquè es dedicarà a les eleccions municipals.

“Fa més de vint-i-cinc anys que organitzem aquest cicle i, per a les entitats coordinadores, és important anar-lo revisant i repensant cada cert temps”, explica un portaveu de l’equip tècnic de Justícia i Pau. I hi afegeix que “la voluntat és adaptar-se als nous temps i circumstàncies, i intentar atraure l’atenció de joves i d’altres públics, però continuar mantenint el públic fidel que sempre ha existit”.

Des de l’organització reconeixen que les sessions mensuals -se’n feien vuit a l’any- permetien tractar una gran diversitat de temàtiques, però expliquen que era una periodicitat que requeria molta feina de gestió i de coordinació. “Apostem per només tres sessions, però molt més treballades”, avancen.

Sense perdre de vista la necessitat de mantenir el públic fidel fins ara, des de Justícia i Pau indiquen que el canvi d’ubicació, el fet d’anar a un centre cívic com és La Farinera del Clot, acostarà el cicle a altres col·lectius. També marquen l’edició de l’abril com a especial, perquè es buscarà un espai prou ampli per encabir tot el públic interessat en un debat polític, just abans de les eleccions municipals. Tot i que encara no està decidit, es pensa en un espai a l’aire lliure.

Altaveu de les entitats

Pel que fa al canvi de format de les trobades, es deixarà enrere el de taula rodona, que s’ha utilitzat fins ara, i s’apostarà per propiciar més diàleg tant entre les persones convidades com amb les del públic. Les entitats socials que treballen en el tema que protagonitza la sessió seguiran tenint-hi una participació destacada. “El propòsit és treballar en xarxa, però també ser un altaveu per a aquestes entitats i per a les seves iniciatives”, indiquen des de Justícia i Pau.

La tornada del cicle ‘Els Dilluns dels Drets Humans’ serà el dilluns 13 de febrer, a les 18.30h, al Centre Cultural La Farinera del Clot (Barcelona). Amb el títol, ‘Punitivisme o justícia restaurativa?’ es parlarà d’un debat d’actualitat com és la polarització que hi ha en la societat sobre les mesures correctives i disciplinàries per donar resposta als delictes, o bé la cerca de transformacions estructurals més profundes.

Hi participaran la cap de l’Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lídia Serratussell, i la directora de Drets Socials i Justícia Restaurativa al Síndic de Greuges de Catalunya, Aida C. Rodriguez. La moderació anirà a càrrec de la periodista Sonia Calvó. Les sessions són gratuïtes, estan obertes a tothom i no cal inscripció. Es podran seguir per estreaming. Les sessions anteriors es poden recuperar en vídeo al web de Justícia i Pau.

Afegeix un comentari nou