Àmbit de la notícia
Social

El consum de proximitat i solidari, una eina d'inclusió per a les persones amb discapacitat

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Marina Sera
  • L’elaboració de productes socials i de proximitat s’estableix com un mètode alternatiu per promoure l’ocupabilitat de persones en risc d’exclusió social. Font: Associació Alba.
    Font: Associació Alba
  • L’exposició Onyar Showroom de la Fundació Ramon Noguera ha assegurat l’ocupabilitat de quinze persones amb discapacitat a Girona. Font: Fundació Ramon Noguera.
    L’exposició Onyar Showroom de la Fundació Ramon Noguera ha assegurat l’ocupabilitat de quinze persones amb discapacitat a Girona. Font: Fundació Ramon Noguera. Font: Fundació Ramon Noguera

Les propostes gastronòmiques de les entitats socials fan front a les necessitats dels col·lectius més vulnerables en temps de pandèmia.

Les conseqüències socials i econòmiques derivades de la Covid-19 amenacen d’agreujar l’ocupació laboral de les persones amb discapacitat, segons ha manifestat l’Observatori de Discapacitat Física. En aquest context, els serveis d'acompanyament i suport a la inserció d'aquest col·lectiu esdevenen essencials per fer-los partícips en un projecte professional que fomenti la seva òptima inserció en la societat. 

Diverses associacions catalanes treballen en vies alternatives per donar una oportunitat real a les persones en risc d’exclusió social. L’elaboració i venda de productes solidaris i de quilòmetre zero són un exemple de mètodes alternatius per obtenir finançament pels projectes d'ajuda i, al mateix temps, promoure l’ocupabilitat i una economia social i solidària.

El Grup Fundació Ramon Noguera de Girona, format per les fundacions Ramon Noguera, Montilivi i Mas Xirgu, és una de les agrupacions catalanes que tenen com a finalitat facilitar el desenvolupament de les persones amb discapacitat intel·lectual. L’entitat, que ja comptava amb projectes d’inserció com el servei de càtering i el jardí de degustació La Rosaleda, també ha afegit l’exposició Onyar Showroom a la seva línia d’actuacions. 

La Fundació Ramon Noguera ha establert Onyar Showroom al polígon industrial de Mas Xirgu a Girona per divulgar els productes ecològics de la seva gamma Aliments Onyar i acollir visites, degustacions i tallers. El local, dividit en un aparador i en una sala d’audiovisuals, també busca fomentar l’economia circular i el comerç de proximitat.

Des de l’organització han celebrat el caràcter social i solidari de la iniciativa, que ja ha assegurat l’ocupabilitat de quinze persones amb discapacitat, i esperen que pugui acollir encara més llocs de feina. L’entitat ha destacat el procés artesanal que segueixen en la producció, la qual faran arribar a diverses botigues especialitzades de Catalunya i de l’Estat espanyol. 

Per la seva banda, l'obrador El Rosal de Tàrrega, a Lleida, en la seva col·laboració amb l'Associació Alba, també ofereix noves oportunitats a persones amb discapacitat atenent a les seves necessitats individuals. El projecte d’emprenedoria conjunt ha esdevingut un espai de treball inclusiu que garanteix l'ocupabilitat d’aquest col·lectiu en risc d'exclusió social. 

Aquesta iniciativa implica a les persones treballadores en tot el procés de producció, des de la creació del producte a la presa de decisions, com bé ho demostren les galetes més famoses de El Rosal: els arrugats. El producte, fruit inicialment d’un error d’una de les persones treballadores, representa actualment el 70% de la producció de l'obrador.

Al municipi de Santpedor les persones amb discapacitat intel·lectual gaudeixen d’oportunitats laborals gràcies a la Fundació Ampans, que treballa per promoure i fomentar la seva plena inclusió i autonomia. Actualment compten amb la finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola, a la comarca del Bages, que acull a vint-i-cinc persones amb discapacitat intel·lectual que han recuperat les vinyes, la formatgeria i la granja de cabres per oferir productes agrosocials. 

La botiga en línia de l'entitat fa arribar arreu del territori català els productes que resulten d’aquest projecte: formatges Muntanyola, vins Urpina, cervesa Ètika i packs conjunts. Tots ells es poden trobar al restaurant Canonge, un projecte d'ocupabilitat social d’Ampans a Manresa. 

Un altre exemple a seguir seria el de l'Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà (APRODISCA) a Tarragona, que comparteix el compromís de país per garantir l'ocupació justa i responsable d'aquest col·lectiu. Els programes de cultiu, elaboració i venda de productes donen llocs de feina al mateix temps que promouen la gastronomia de proximitat i ecològica

Més enllà de l’elaboració casolana de conserves, sofregits, melmelades, olis i bases culinàries, l’organització ha afegit al seu servei els eco-càterings per empreses i institucions. Des de l'entitat asseguren que les vendes estan millorant la qualitat de vida de qui forma part i que els hi permet mantenir els serveis terapèutics, formatius i de suport que ofereixen a més de cent persones

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari