El moviment estudiantil ocupa la UB Central i demana un compromís contra la crisi educativa

Ravalnet
L'edifici central de la UB durant l'ocupació Font: SEPC
L'edifici central de la UB durant l'ocupació / SEPC

El moviment estudiantil ocupa la UB Central i demana un compromís contra la crisi educativa

Ravalnet

Resum: 

El SEPC reclama al rectorat i a l'ACUP Catalunya que signin un compromís amb cinc mesures com ara l'equiparació de preus de graus o la remuneració obligatòria de les pràctiques.

El moviment estudiantil convocat pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha ocupat aquest dimarts al matí l'edifici central de la Universitat de Barcelona per exigir un compromís contra la crisi educativa. Demanen al rectorat i a l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) que signin el compromís, que inclou quatre mesures fiscalitzadores per assegurar les cinc demandes exposades per a una universitat equitativa, pública i de qualitat.

El primer reclam és l'equiparació de preus de graus i màster i de graus entre si. "El grau universitari no garanteix el coneixement suficient per entrar al mercat laboral i això fa que haguem de cursar uns màsters que són impagables. Per altra banda, la diferència de preu entre els graus en obliga a decidir entre aquell grau que volem cursar o aquell grau que podem pagar”, expliquen des del Sindicat.

La segona mesura és la remuneració obligatòria de les pràctiques, que "es converteixen en treball gratuït a les empreses". Demanen la remuneració amb almenys la mínima part del salari mínim interprofessional.

També exigeixen un pla de xoc contra l’emergència lingüística per aconseguir la vehicularitat total del català i aturar la minorització de la llengua. Posen com a data límit el curs 2023-24 perquè tots els estudis superiors s'imparteixen íntegrament en català.

La mateixa data que estableixen per crear uns protocols efectius feministes a les universitats i una revisió dels plans docents en matèria de gènere. "És imprescindible augmentar el percentatge de dones autores que es citen a tots els graus, ja que és evident i notòria la infrarepresentació de referents femenins als plans docents de les universitats catalanes", diu el comunicat. També "cal assegurar-se de manera urgent que tot el conjunt del professorat rep formacions en matèria de gènere i igualtat per tal de fer un bon ús d’aquests protocols".

A més, volen el suport del rectorat per a l'absolució de tots els encausat per defensar la universitat pública. "Les companyes de La pública a judici, #Som27iMés i Desemmascarem el feixisme s’enfronten a penes de presó i multes desorbitades per defensar la universitat pública. Volem un posicionament clar en favor de les encausades", denuncien.

En una jornada de mobilitzacions reclamen no només que s'acceptin aquestes mesures sinó que es comprometin amb la publicació d’un comunicat públic signat en nom de l’ACUP conforme secunda els punts del compromís, la creació d’una comissió de seguiment que es reunirà mensualment per assegurar que es compleixen les mesures, que portin les demandes a l’ordre del dia del Consell Interuniversitari de Catalunya i la celebració de reunions a tres bandes Govern-rectors-estudiants.

Afegeix un comentari nou