El preu de la llum i la falta de planificació fan preveure un altre hivern amb talls indiscriminats
Comparteix
Els termòmetres comencen a baixar i hi ha moltes llars que viuen amb l’angoixa de com s’ho faran per no passar fred aquest hivern. Les famílies afectades de pobresa energètica reclamen solucions.
Tant les entitats veïnals com l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) fan de portaveus de la preocupació de les famílies afectades els últims hiverns pels talls de llum indiscriminats per problemes a la xarxa de distribució. “No és que s’hagi fet poca cosa, no s’ha fet res”, resumeix des de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, Carles Sagués.
En el cas d’aquest barri de Badalona, Sagués recorda que fa molts mesos l’Ajuntament els va prometre trobar solucions amb serveis socials, la Guàrdia Urbana i les companyies elèctriques, però assegura que no n’han tornat a parlar. “Al juny vam demanar al departament d’Acció Climàtica que convoqués la Taula de barris afectats pels talls abans de l’hivern. La idea era avançar-nos al fred i encara no ens hem reunit”, planteja des de l’APE Maria Campuzano.
Segons l'Aliança contra la Pobresa Energètica, hi ha molta preocupació a Sant Roc (Badalona) i al Raval (Barcelona), però també a Torre Baró (Barcelona), la Font de la Pólvora (Girona) i al Culubret (Figueres): “Si no s’hi actua preventivament, és previsible que amb l’arribada de l’hivern els talls es repetiran, com l’any passat i l’anterior”.
I amb els talls de subministrament es repetirà també el creuament d’acusacions: veïns i entitats en responsabilitzen l’elèctrica per falta de manteniment de les línies i la companyia ho atribueix a línies punxades i pujades de consum per aquestes “connexions irregular”.
El complicat hivern en pandèmia
En el cas de Sant Roc, Sagués indica que després que patissin talls de llum cada dia durant hores l’hivern passat, hi va haver un incendi en un transformador soterrat que va obligar la companyia a canviar-lo, i apunta que potser aquest canvi farà que la xarxa de subministrament funcioni millor. Un barri on aquesta situació fa cinc anys que dura, i que es va agreujar a l’hivern de la pandèmia.
Aquest hivern s’encara, sembla, amb la pandèmia més controlada, però amb els preus de la llum pels núvols. “Hi ha molta preocupació per l’alt preu de la llum. Parlem de rècords cada dia. I això genera angoixa i malestar”, insisteix Campuzano. Moltes de les famílies que acompanya l’APE estan a l’espera de la carta d’Endesa conforme no s’han de preocupar pel deute acumulat fins al 2020, perquè l'assumeixen el govern i la companyia, segons l’acord firmat el 29 de març passat.
“Això teòricament està solucionat, però és que ara ja estem acumulant deute del 2021. Tornem a fer tard”, hi la portaveu de l'APE.
El preu de la llum no para de pujar, nosaltres no parem de lluitar pels nostres drets energètics!
— Aliança contra la Pobresa Energètica (@APE_Cat) October 8, 2021
Compartim la darrera crònica dels #AssessoramentAPE publicada al nostre web!https://t.co/ZnqcMZUhwS
La secretària general de Drets Socials, Anna Figueras, assegura que abans de quinze dies es farà del pagament del deute reconegut a Endesa. Un deute de vint milions d’euros referit als anys 2019 i 2020. “Pagarem el que diu l’acord signat el març i ens queda constituir el fons d’actuació solidària, que també surt a l’acord, i que és d’on s’ha de pagar el deute del 2021”, planteja Figueras.
Admet, però, la secretària general de Drets Socials que un dels problemes és que l’acord no concreta les aportacions de les parts implicades, que són el govern, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Figueras segueix la llista de deures pendents i recorda que en el pla de govern s’hi inclou la creació d’un ens que s’ocupi de la lluita contra la pobresa energètica. Per a ella, un dels elements clau és veure “les necessitats que tenen els serveis socials” en aquest àmbit. També té a sobre a taula seguir treballant perquè “el conveni firmat amb Endesa per finançar el deute de les famílies sense recursos es pugui replicar amb les altres companyies elèctriques”. Això seria amb Gas Natural i Iberdrola.
La setmana passada, l'APE i Enginyeria Sense Fronteres van explicar que la llei 24/2015, coneguda també com a llei de l'habitatge, ha evitat més de 200.000 talls de llum, aigua i gas a famílies en situació de vulnerabilitat des del 2015. Són xifres que surten d'un estudi que recull dades d'uns set-cents municipis. Es tracta d'una llei sorgida d'un iniciativa legislativa popular que diferents moviments socials i entitats van portar al Parlament.
Afegeix un nou comentari