La llei de l’habitatge evita més de 200.000 talls de subministraments des del 2015

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un moment de la presentacio ahir de l'informe sobre l'aplicació de la llei en matèria de pobresa energètica. Font: APE
Un moment de la presentació aquest matí de l'informe sobre l'aplicació de la llei en matèria de pobresa energètica. Font: APE
Generalitat i administracions locals han destinat 35,2 milions d'euros a ajuts per pagar factures d'agua, gas i llum. Font: APE
GeneralitGeneralitat i administracions locals han destinat més de 35 milions d'euros a ajuts per pagar factures d'agua, gas i llum. Font: APE

La llei de l’habitatge evita més de 200.000 talls de subministraments des del 2015

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Un informe de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyeria Sense Fronteres quantifica en 100.000 les llars protegides per la llei 24/2015.

Almenys 200.000 talls de llum, aigua i gas s’han evitat a Catalunya gràcies a la llei 24/2015, la llei de l'habitatge aprovada el 29 de juliol de l’any 2015 i que va arribar al Parlament de la mà dels moviments socials i ciutadans. Un informe de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Enginyeria Sense Fronteres (ESF) i l’ICTA, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha posat dades a l’efectivitat de la llei.

‘La lluita contra la pobresa energètica al món municipal. L’aplicació de la Llei 24/2015, en xifres’ actualitza unes dades que des de l’APE es consideren molt importants, perquè, davant de la gran preocupació per l’anomenada pobresa energètica, s’evidencia que la regulació legal té una certa eficiència.

La portaveu de l’APE, Maria Campuzano, ha reivindicat en la presentació d'aquest matí “la importància de conèixer amb dades l'impacte de la llei 24/2015”: "L'informe demostra el que portem molt de temps dient, que la llei funciona i protegeix les famílies en situació de vulnerabilitat de la pobresa energètica, però per seguir millorant els mecanismes cal sistematitzar les dades".

Una mesura de protecció

Així, l’informe assenyala que, com a mínim, s’ha aturat 200.000 propostes de talls de subministrament d’energia a famílies en situació de vulnerabilitat entre el 2015 i el 2020. Es calcula que en aquest període més de 100.000 llars sense recursos han estat protegides gràcies a la llei.

L’última dada relativa a l’aplicació de la normativa era del març del 2021 i el Govern parlava de 63.000 talls de subministrament elèctric aturats. Així s’actualitzava la del novembre del 2016, quan era conseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget, que era que s’havien aturat 39.000 talls.

L’informe de l’APE i ESF recull dades aportades sobretot pels municipis catalans que, sumades a les aportades pel Govern, es considera que fan una radiografia força aproximada a la realitat. Tot i que insisteixen que les xifres reals són encara més elevades.

Altres informacions que subratlla l’informe són que entre el 2015 i el 2020 la Generalitat i les administracions locals van destinar 35,3 milions d’euros en ajuts d’urgència per fer front al pagament de factures d’aigua, gas i llum. Pel que fa a comptadors socials d’aigua se’n van instal·lar 914. Aquests comptadors són per a famílies en situació de vulnerabilitat que ocupen un habitatge en precari.

"Cal voluntat política per tirar endavant els protocols que ja existeixen, com els destinats a instal·lar comptadors socials d'aigua i llum a famílies vulnerables en situació d'ocupació”, ha reclamat Campuzano.

Afegeix un comentari nou