Àmbit de la notícia
Social

El rebuig social cap a les persones consumidores de drogues provoca greus efectes psicològics

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • El consum de tabac no sempre s'associa a una addicció.
    Font: Pexels
  • Una persona usuària de drogues consumint cocaïna.
    Una persona usuària de drogues consumint cocaïna. Font: Picryl

La Federació Catalana de Drogodependències llança una campanya per acabar amb l’estigma i sensibilitzar sobre els efectes emocionals en aquest col·lectiu.

El rebuig social cap a les persones que consumeixen drogues té greus efectes emocionals i psicològics. Segons un estudi de la Federació Catalana de Drogodependències (FDC), l’estigma cap a aquest col·lectiu afecta directament la seva situació social, econòmica i legal. En aquest sentit, l’impacte recau en les seves oportunitats per trobar feina, un habitatge digne, teixir relacions amb la comunitat al marge del consum i millorar la seva salut física i benestar emocional.

“El consum problemàtic de drogues no és una elecció personal, sinó que generalment és una expressió de vulnerabilitat personal i d’un context social desfavorable”, han afirmat des de la FDC. En aquest sentit, la Federació Catalana de Drogodependències anima a la població i als mitjans a deixar d’estigmatitzar a les persones consumidores d’alcohol o altres substàncies. La iniciativa, treballada amb exemples reals d’usuaris, inclou material gràfic amb propostes per trencar amb els estereotips, una guia de treball per a professionals i un vídeo de sensibilització.

 

 

Ni la persona que fa servir drogues és drogoaddicta, ni la dona que en consumeix és una mala mare, esposa o filla. Aquests són alguns dels estereotips que la FDC vol trencar. “La forma en què concebem a les persones usuàries de drogues, estiguin travessant o no una situació de consum problemàtic, en defineix el tracte que donem a les persones consumidores, com també les respostes que donem en el marc de les polítiques públiques” afirma Felisa Pérez, presidenta de l’FCD.

La campanya, que s’ha elaborat durant més d’un any, i llençada el 26 de juny en el marc de la iniciativa internacional ‘Dóna suport. No castiguis’, ha integrat metodologies participatives i tècniques del teatre de l’oprimit. Els consells de la campanya animen a treballar en lleis no discriminatòries i protegir els drets humans de totes les persones.

A més, la FDC i les 25 entitats que la integren també promouen la formació continuada i especialitzada del personal sociosanitari i el treball conjunt amb les famílies o persones de confiança. En aquest sentit, afirmen que cal dissenyar i implementar serveis específics per a persones consumidores i augmentar els recursos en els programes de rehabilitació i tractaments per a reduir danys.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari