El Tercer Sector es mobilitza per les eleccions municipals del 26 de maig amb propostes per combatre les desigualtats

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Alcaldables a l'Ajuntament de Barcelona en un debat organitzat per la Taula del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Sector
Alcaldables a l'Ajuntament de Barcelona en un debat organitzat per la Taula del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Sector
Les entitats han fet diferents propostes en matèries com el dret a un habitatge digne. Font: Arrels Fundació
Les entitats han fet diferents propostes en matèries com el dret a un habitatge digne. Font: Arrels Fundació
L'AESCAT va organitzar un debat per conèixer les propostes de reconeixement, enfortiment i foment de l'ESS. Font: Taula del Tercer Sector
L'AESCAT va organitzar un debat per conèixer les propostes de reconeixement, enfortiment i foment de l'ESS. Font: Taula del Tercer Sector

El Tercer Sector es mobilitza per les eleccions municipals del 26 de maig amb propostes per combatre les desigualtats

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Les candidatures a l’Ajuntament de Barcelona esgoten els dies de precampanya amb debats oberts per explicar les seves mesures socials.

Les entitats del Tercer Sector a Catalunya ja han apel·lat als candidats i candidates municipals perquè escoltin les seves propostes en política social. Amb la recent ressaca de les eleccions al Congrés dels Diputats, el 10 de maig ja comença una nova campanya electoral per triar les representacions als ajuntaments locals en una primavera de votacions que no dóna treva. Unes propostes, així doncs, que giren al voltant del voluntariat inclusiu, la lluita contra les desigualtats socials o el dret a un habitatge digne i accessible.

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha demanat als grups polítics ser interlocutora de referència en matèria de voluntariat. En el document de ‘Propostes per a les eleccions del 26M’, l’entitat inclou suggeriments adreçats a les forces polítiques que concorren tant a les municipals com a les europees. El foment d’un voluntariat més inclusiu, doncs, s’erigeix com una de les mesures més urgents a implementar.

Per la seva banda, la discapacitat també ha irromput a l'arena política. ECOM, ha exigit integrar de manera transversal les necessitats de les persones amb necessitats diferents a totes les polítiques socials en els diferents municipis. La confederació ha fet una denúncia per la manca d’accessibilitat de molts col·legis i ha presentat, també, un document amb més de 100 propostes per als partits polítics. La promoció de polítiques d’habitatge que els faciliti l’accés a una llar o l’impuls de serveis municipals d’assistència personal són algunes de les mesures.

ECAS, amb el suport de les entitats socials, ha reclamat garantir el dret al padró a tots els municipis de Catalunya. Les propostes d’ECAS per al 26-M, recollides en el document ‘Reflexions i propostes en clau local’, s’estan fent arribar a les diverses candidatures, principalment a l’alcaldia de Barcelona. Aplicar de manera uniforme la Llei 24/2015 per evitar els desnonaments i els talls de subministrament, cobrir el 100% de la demanda d’escoles bressol o incrementar l a ràtio de professionals en els serveis socials són algunes de les propostes plantejades.

En clau social, els i les alcaldables a l’Ajuntament de Barcelona també té alguns reptes per endavant. Arrels Fundació ha llençat cinc propostes polítiques per al 26M, entre les quals, més habitatge públic per a persones al carrer, menys albergs i més espais de baixa exigència i menys intervenció policial. La guia ‘Viure al carrer a Barcelona’ recull 70 recursos públics i privats que ja existeixen a la ciutat i on les persones sense llar hi poden accedir.

87 propostes de les entitats socials per erradicar la pobresa i les desigualtats

En representació de l’àmbit social, la Taula del Tercer Sector ha elaborat el document ‘Compromís local per garantir els drets socials’, que compta amb 87 propostes de les entitats socials al voltant de 7 objectius prioritaris:

  • Lluitar contra les desigualtats
  • Millorar els serveis socials bàsics
  • Garantir el dret a l’habitatge i l’energia
  • Fomentar la inserció de col·lectius en situació de vulnerabilitat
  • Dissenyar una ciutat inclusiva i accessible per a tothom
  • Garantir una educació inclusiva amb qualitat i equitat
  • Reconèixer el Tercer Sector Social com a aliat estratègic

La Taula va organitzar el passat 25 d’abril un debat a l’Espai Francesca Bonnemaison amb els i les alcaldables per Barcelona. Ada Colau (Barcelona en Comú), Elsa Artadi (JuntsXCat), Manuel Valls (Barcelona pel Canvi – Ciutadans), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Josep Bou (PP) i Anna Saliente (CUP) ja han donat suport a les principals propostes del document.

Durant el debat van presentar les mesures que plantegen per garantir el dret a l’habitatge i l’energia, la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat, l’accessibilitat, l’educació o el model d’atenció a les persones.

L’economia social i solidària, entra en el debat polític

L’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT) ha aconseguit que les candidatures que concorren a les eleccions municipals a l’Ajuntament de Barcelona presentin les seves propostes en un debat celebrat el 7 de maig a l’Auditori de la seu central de Barcelona Activa.

La cita, a més, va servir perquè AESCAT anunciés que impulsarà un grup motor per establir l’Estratègia de Ciutat per a l’ESS, on hi participarien els grups municipals per tal de garantir una política sostinguda a 10 anys vista. Els candidats i candidates van fer diferents propostes en matèria d’economia social, que es poden consultar per ampliar la informació.

Afegeix un comentari nou