El voluntariat ambiental: sortir de casa per tornar als espais naturals

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Persones voluntàries fan collita de verdures i hortalisses imperfectes amb l'entitat Espigoladors. Font: Espigoladors
Persones voluntàries fan collita de verdures i hortalisses imperfectes amb l'entitat Espigoladors. Font: Espigoladors
El voluntariat es comença a reactivar fent recollida d'aliments. Font: Espigoladors
El voluntariat es comença a reactivar fent recollida d'aliments. Font: Espigoladors
Una persona voluntària recull patates amb formes imperfectes al camp. Font: Espigoladors
Una persona voluntària recull patates amb formes imperfectes al camp. Font: Espigoladors

El voluntariat ambiental: sortir de casa per tornar als espais naturals

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Les entitats de voluntariat ambiental poden anar recuperant progressivament les seves activitats durant les fases inicials de desconfinament.

Les entitats ambientals ja poden tornar progressivament a les seves activitats. Després d’un confinament que ha durat més de dos mesos, aquelles entitats que acullen voluntariat ambiental ja disposen d’un protocol d’actuació per fases amb indicacions amb mesures per a la mobilitat de grup i la reactivació en la desescalada. Són moltes les entitats que durant aquestes setmanes han adaptat les seves activitats en format digital oferint tallers, vídeos curts o campanyes en línia. Ara, ja poden sortir de casa per tornar als espais naturals.

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya ja celebra la tasca de les persones voluntàries a Torredembarra que ha permès tenir les primeres cries de corriol camanegre. Pel que fa a la possibilitat de trobar-se en grup, la normativa permet durant la fase 1 trobades en un nombre màxim de 10 persones, sempre que es mantingui el distanciament físic. Aquesta mesura també ha de repercutir en la reactivació dels projectes de voluntariat.

Tot i això, des de les autoritats recomanen avançar amb cautela i seny, restringint les trobades i limitar-les a aquelles activitats necessàries. “Els projectes de voluntariat que han estat aturats temporalment per la situació de confinament total i de limitació de mobilitat, tenen la possibilitat de reactivar-se de manera progressiva durant les fases inicials de desconfinament”, afirmen des del document Recomanacions per a l’organització de grups de persones voluntàries (7).

La reactivació del voluntariat ambiental: quan i com?

Les entitats de voluntariat juntament amb les persones voluntàries han de valorar i decidir quines activitats presencials que impliquen la sortida al carrer poden reactivar-se. Tot i això, s’han d’ajustar seguint unes normes de protecció per a les persones participants, de protecció individual, higiene i distanciament físic.

En aquest sentit, el protocol de recomanacions contempla que el desplaçament de la persona voluntària es faci dins dels límits geogràfics de la regió sanitària on viu durant la fase 1, no essent possible fer desplaçaments més enllà d’aquests límits. El temps per poder fer la tasca i per tant romandre fora del domicili ha de ser l’ estrictament necessari, i a poder ser, evitant coincidir amb la franja de sortida de les persones grans.

Des de la Generalitat, en el protocol avalat també per la Federació Catalana de Voluntariat Social, recomanen activar només aquelles actuacions imprescindibles i evitar l’activació de persones vulnerables o amb patologies prèvies. A més, recomanen reactivar primer el personal contractat de l’entitat i posteriorment, reprendre les activitats voluntàries, en equips de treball separats i en aquelles tasques on sigui difícil respectar la distància de seguretat, habilitar barreres físiques o separadors entre persones.

Les persones voluntàries que comencin a col·laborar en projectes ambientals hauran de disposar d’un certificat específic de mobilitat que acrediti estar realitzant tasques de voluntariat, així com un certificat autoresponsable i el full de compromís que l’acredita com a voluntari o voluntària d’una entitat. Tanmateix, la persona voluntària haurà de disposar d’equips de protecció que seran fonamentalment mascaretes, guants, ulleres i gels hidroalcohòlics.

Els Espigoladors tornen al camp

Durant les darreres setmanes els Espigoladors han decidit tornar als camps aprofitant la flexibilització de les mesures de confinament. L’entitat que recull verdures i fruites imperfectes i lluita per l’aprofitament alimentari tot donant oportunitats laborals a col·lectius en risc, ha activat crides de voluntariat per a la recollida de carxofes, bledes i espinacs a Sant Boi de Llobregat, Viladecans i Cambrils amb un protocol segur per evitar riscos.

L’entitat només accepta persones voluntàries que no pertanyin a col·lectius en risc, és a dir, persones vulnerables, majors de 65 anys i col·lectius amb patologies prèvies. Han demanat com a condició que la persona disposés de vehicle privat per arribar de manera autònoma al camp i evitar els contactes. A més, han obligat que només pugui anar una persona per vehicle, sempre amb mascareta pròpia.

En el camp s’ha mantingut la distància de seguretat de 2 metres en grups reduïts de màxim 10 persones i Espigoladors ha ofert material com guants i petos prèviament rentats a 60 graus. Des de l’entitat, a més, han donat un certificat acreditatiu a cada participant per poder circular.

Fotografies voluntàries per reivindicar la biodiversitat dins de les ciutats

La sortida progressiva de les llars també ha activat crides per part d’entitats com el Col·lectiu Eixarcolant, una entitat que té com a objectiu principal la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació. En aquest procés de desescalada i de recuperació dels espais naturals, el col·lectiu ha promogut una campanya per reivindicar la importància de la biodiversitat dins de les ciutats i reclamar un canvi de paradigma en la seva gestió.

Així doncs, ha convidat que tothom, de manera voluntària, assenyali les plantes silvestres que vegi prop de casa durant les passejades i petits desplaçaments dins del municipi i ho pengi a les xarxes socials amb l’etiqueta #CiutatsSilvestres, una acció que ja ha tingut el seu ressò a diferents entorns virtuals.

La mateixa entitat ja ha llençat una crida de persones voluntàries per a la 5a edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que enguany se celebrarà el 3 d’octubre del 2020. Per poder dur-la a terme, necessiten un centenar de persones voluntàries.

Afegeix un comentari nou