Els 8 desitjos de les associacions d’àmbit social pel 2020

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
El Tercer Sector Social fa la seva Carta als Reis demanant més justícia social. Font: Pixabay
El Tercer Sector Social fa la seva Carta als Reis demanant més justícia social. Font: Pixabay
Les entitats socials demanen desitjos als Reis per començar l'any 2020. Font: Pixabay
Les entitats socials demanen desitjos als Reis per començar l'any 2020. Font: Pixabay
Els Reis d'Orient portaran els regals la nit del 5 i matinada del 6 a tota la ciutadania i a les entitats. Font: Pixabay
Els Reis d'Orient portaran els regals la nit del 5 i matinada del 6 a tota la ciutadania i a les entitats. Font: Pixabay

Els 8 desitjos de les associacions d’àmbit social pel 2020

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

El Tercer Sector Social fa la Carta als Reis i demana regals en forma de drets, reconeixements i millores en l’atenció a les persones més vulnerables.

El Nadal és l’època de l’any on tothom comença a escriure la seva carta als Reis i demanar els seus desitjos per l’any nou. Melcior, Gaspar i Baltasar arriben carregats d’Orient amb els seus camells i les seves carrosses per repartir els regals a aquelles persones que han fet bondat durant tot l’any. En aquestes dates de calidesa, solidaritat i fraternitat, el Tercer Sector Social ha trobat el seu espai per demanar als Reis d’Orient els seus somnis per començar la nova dècada.

Ni joguines, ni videojocs. Ni llibres, ni tauletes. Els desitjos de les associacions d’àmbit social van més enllà dels regals tòpics que demana la canalla i, per tant, se centren en àmbits més profunds com són garantir els drets socials dels col·lectius més vulnerables, avançar cap a l’equitat entre homes i dones i millorar l’atenció a les persones grans, en situació de dependència o amb discapacitat. Et compartim alguns dels desitjos de les entitats socials per aquest 2020.

1. Un habitatge assequible i digne per donar resposta al sensellarisme

Oferir albergs temporals a les persones sense llar per als mesos més freds significa gestionar la problemàtica en moments d’extrema necessitat però en cap cas resoldre-la. Des d’Arrels Fundació, creiem que la solució definitiva al sensellarisme passa per la prevenció, perquè tothom tingui dret a un habitatge assequible i per treballar de manera continuada al llarg de tot l’any. El nostre desig pel 2020 és #ningúdormintalcarrer.

2. Noves oportunitats pels infants en risc d’exclusió

La Fundació Joan Salvador Gavina desitja que els infants en situació vulnerable tinguin oportunitats, que arribem a temps i no se’ns trenquin. Desitgem poder fer prevenció i que no fem tard. Desitgem que no només sobrevisquin sinó que puguin accedir a aprendre, a la cultura, a respirar aire pur, a conèixer nous horitzons, a poder triar qui volen ser.

3. Una llei per garantir els drets de les persones amb discapacitat

La Fundació Ramon Noguera vol demanar per aquest 2020 una legislació que permeti que les entitats d’iniciativa social sense afany de lucre que atenen a les persones amb discapacitats directament als pobles i ciutats de Catalunya, ho puguin continuar fent com fins ara, de manera que tots els recursos acabin revertint en les persones més vulnerables.

“Som moltes les entitats d’arreu del territori català que acollim i treballem per avançar, junt amb les seves famílies, en els drets i el benestar de les persones amb discapacitat”. Des de l’entitat destaquen el caràcter urgent d’una legislació per garantir el futur del model social arrelat al territori i centrat en la persona.

4. La mentoria com a eina d’inclusió i emancipació del jovent

El jovent que no pot comptar amb la família, quan faci 18 anys, haurà de deixar els centres de menors. Per a elles i ells Punt de Referència als Reis un entorn amb més oportunitats, que els permeti emancipar-se comptant amb els recursos que necessiten. També els demanaríem que portessin una mica de temps lliure per a totes les persones que tenen ganes de ser els seus mentors i mentores en aquest camí i els agradaria iniciar una nova relació amb ells: la màgia també s'amaga en les relacions de mentoria!

5. Igualtat, respecte i solidaritat per a tothom

Des de la Fundació IRES aquest any volen demanar moltes coses... però per a no saturar als Reis i al seu equip, prioritzen que totes les famílies del món comptin amb molts recursos i vincles que els permetin entre totes viure en un entorn igualitari, respectuós i ple d’oportunitats. L’entitat demana que la vulnerabilitat es pugui transformar en oportunitats com el suport i l’acompanyament professional que a vegades les persones necessiten per tirar endavant i complir amb els seus somnis.

“Que cada cop hi hagi menys situacions de vulnerabilitat i més gent descobrint les seves capacitats”, desitgen. I com a aspecte imprescindible per fer realitat aquest desig, demanen que el respecte, l’amor i la solidaritat siguin ingredients innegociables.

6. Escalf pels infants i fi a la pobresa energètica i la precarietat de les famílies

L'Associació Esquitx desitja que tots els infants de contextos més fràgils puguin trobar algú que els miri als ulls, els entengui i els acompanyi en el seu camí per ser lliures i autònoms. A la vegada, que aquesta persona els hi doni la calma i la força necessàries per créixer amb salut.

I a més, que les famílies d’aquests infants ho tinguin fàcil per poder donar-los amor i puguin sortir de l’estrès crònic de qui sap que el faran fora de casa, qui no pot engegar la calefacció o qui porta anys encadenant feines precàries si és que pot. Que la pobresa heretada deixi de ser i d’estigmatitzar individus afectant la seva salut a tots nivells. Per aquest 2020, més empatia, més serenitat, més vincle i més equip!

7. Un voluntariat motivat i posar-li setge a la soledat

Des de Càritas Diocesana de Tarragona desitgen que aquelles persones que han atès durant aquest any rebin el Nadal amb una mica més d’amor, sabent que ja mai més estaran soles. L'entitat té el desig que totes les persones voluntàries segueixin motivades per a dedicar el seu temps als altres i seguir transformant la societat. A més, també desitgen poder construir un teixit associatiu sòlid per a poder aportar solucions completes a les problemàtiques socials cada vegada més complexes.

8. Més ocupació i més qualitat de vida per a les persones grans

La Fundació Catalunya La Pedrera desitja que tothom tingui l’oportunitat d’un futur més just i millor. Amb la col·laboració dels seus voluntaris i voluntàries, desitgen seguir treballant per a que les persones grans millorin la seva qualitat de vida, per a que infants i adolescents assoleixin el seu l’èxit educatiu i per a crear ocupació per a persones en risc d’exclusió o amb discapacitat. El desig final de l'entitat és que tothom pugui aconseguir fer realitat els seus somnis.

Afegeix un comentari nou