Els Premis Solidaris ONCE reconeixen la capacitat de superació de la societat catalana

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Fotografia de família dels premiats i premiades en els guardons solidaris d'ONCE Catalunya 2021. Font: ONCE Catalunya
Fotografia de família dels premiats i premiades en els guardons solidaris d'ONCE Catalunya 2021. Font: ONCE Catalunya
El premi ONCE a la institució, organització, entitat o ONG ha estat per a la Federació Catalana de Voluntariat Social. Font: Fundació ONCE
El premi ONCE a la institució, organització, entitat o ONG ha estat per a la Federació Catalana de Voluntariat Social. Font: ONCE Catalunya
Antonio Guillén, guardonat amb el Premi ONCE a la persona física. Font: Fundació ONCE
Antonio Guillén, guardonat amb el Premi ONCE a la persona física. Font: ONCE Catalunya

Els Premis Solidaris ONCE reconeixen la capacitat de superació de la societat catalana

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

L’Institut Català de la Salut, la Federació Catalana de Voluntariat Social, el programa ‘Tothom’ de Tarragona Ràdio, Antonio Guillén i la Mancomunitat TEGAR del Garraf, guardonats per la Fundació ONCE.

Vespre de gala el que es va viure dijous passat a la seu d’ONCE Catalunya, a Barcelona, on es van guardonar amb els Premis Solidaris ONCE: l’Institut Català de la Salut (ICS); la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS); el programa ‘Tothom’, de Tarragona Ràdio; Antonio Guillén, prresident d’ECOM i de COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), i la Mancomunitat Tegar del Garraf.

El director de Comunicació i Responsabilitat Social Corporativa de l’ICS, Guillem d'Efak Fullana, va agrair el reconeixement als professionals de la salut pública a Catalunya, sobretot durant la pandèmia, però va advertir: “No són herois, són persones que cada dia s’esforcen per fer la seva feina i cuidar-nos”. I va fer una petició cridant a la responsabilitat col·lectiva: “Tothom hi ha de col·laborar. No ho podem fiar tot a la bata blanca”.

En nom de la FCVS, el seu president, Jordi Balot, va dedicar el premi “a les 80.000 persones voluntàries i a les 340 entitats federades” i també “a tot el voluntariat que permet una societat més cohesionada, solidària i justa”. “És molt difícil que es reconegui la feina del voluntariat, perquè es fa una feina discreta i silenciosa constant”, va exposar Balot que va recollir el guardó juntament amb la directora de la Federació, Eulàlia Mas.

David Marín, treballador de la Mancomunitat Tegar del Garraf, va explicar “la importància de l’estabilitat emocional i econòmica” que el projecte empresarial i social dona a moltes persones, mentre que el presentador del programa ‘Tothom’, Miguel Gonzàlez, va reivindicar que “les persones amb discapacitat tenen veu, però sovint no se les escolta prou en el dia a dia”.

Antonio Guillén, que va rebre el premi a la persona física, va recordar com quan era petit tot era molt més difícil per a una persona amb discapacitat física, com ell, perquè ni els carrers ni els transports públics no estaven adaptats. “De joves vam començar una lluita reivindicativa per a l’accessibilitat que ha estat molt llarga”, va exposar. Guillén, que és ara president d’ECOM i de COCARMI, segueix en la lluita reivindicant una vida lliure i digna per a tothom.

"Lluites i superacions quotidianes"

“Aquests guardons premien la solidaritat que tenim la sort de rebre a diari a Catalunya i que ens permet fer la nostra tasca social -va indicar el president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, David Bernardo-. Donen visibilitat a persones i iniciatives que moltes vegades són invisibles i ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen”.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que va presidir l’acte, va insistir que “Catalunya es un país de voluntariat i d’entitats” i va demanar al públic de l’auditori que segueixin “anant de la mà de les administracions per treballar cap a la inclusió social per a tothom”.

També hi van participar el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, i el vicepresident de l’ONCE, Alberto Durán. Tots dos van recordar la necessitat de seguir treballant, cadascú des de seu lloc i des de la seva responsabilitat, per aconseguir unes ciutats més accessibles i una societat més inclusiva.

Afegeix un comentari nou