En perill una de cada quatre entitats pels preus de l'energia i l'alimentació

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un acte de l'octubre passat on les entitats van demanar un millor finançament per a les entitats socials. Font: Taula del Tercer Sector
Un acte de l'octubre passat on les entitats van demanar un millor finançament per a les entitats socials. Font: Taula del Tercer Sector
Es calcula que, a causa de l'augment de preus dels subministraments energètics i d'alimentació, el Tercer Sector Social va suportar l'any passat un sobrecost de 281,5 milions d'euros. Font: Taula del Tercer Sector
Es calcula que, a causa de l'augment de preus dels subministraments energètics i d'alimentació, el Tercer Sector Social va suportar l'any passat un sobrecost de 281,5 milions d'euros. Font: Taula del Tercer Sector

En perill una de cada quatre entitats pels preus de l'energia i l'alimentació

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Les despeses d'electricitat de les entitats socials es van incrementar un 65,6% i les de gas, un 60,3%, l'any passat respecte al 2021. Alerten que viuen "una situació d'ofec".

"És greu que hi hagi entitats socials del país que veuen perillar la seva sostenibilitat, perquè això vol dir que no poden desenvolupar la seva missió en bones condicions i es posa en risc la continuïtat de l'atenció a les persones més vulnerables". Així resumeix la situació la directora de La Confederació, Laia Grabulosa, a la pregunta de com valoren l'enquesta, elaborada juntament amb la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, que avisa que una de cada quatre entitats està en perill pels preus de l'energia i de l'alimentació.

L'increment de les tarifes de subministraments ofega les entitats socials. "Teníem intuïcions i rebíem informacions d'entitats individuals que estaven patint molt aquesta situació -explica Grabulosa-. L'enquesta ens ha servit per disposar d'una visió de l'impacte al conjunt del sector i, alhora, passar de la intuïció a la constatació. La situació és greu".

Segons les respostes de les entitats en l'enquesta feta a finals de desembre passat, en comparació amb l'any 2021, les despeses d'electricitat del 2022 es van incrementar un 65,66%; les de gas un 60,38% i les d'alimentació un 17,79%. Fent la suma, significa un increment de despesa per aquests conceptes d'un 31,2% de mitjana.

Així, s'estima que, a causa de l'augment de preus dels subministraments energètics i d'alimentació, el Tercer Sector Social va suportar un sobrecost de 281,5 milions d'euros. El combustible, els lloguers, la neteja i el manteniment són altres conceptes en els quals van veure incrementar molt la despesa.

La Confederació i la Taula van veure la necessitat de tenir dades sobre la inflació i ara alerten que aquest increment de despesa comporta que una de cada quatre entitats socials veu perillar la seva viabilitat econòmica. I significa també que un 5% de les entitats afirmen que es veuen o es veuran obligades a tancar serveis i a reduir l'atenció a les persones si no s'impulsen mesures específiques de compensació.

"Plou sobre mullat. L'increment extraordinari de costos de subministraments i alimentació és un problema conjuntural que se suma a una situació molt delicada d'infrafinançament estructural que arrossega el Tercer Sector des de fa molts anys", argumenta la directora de La Confederació. I hi afegeix que, tenint en compte la feina "essencial" que fan les entitats socials arreu del territori, "és necessari activar tots els instruments possibles per assegurar la continuïtat de l'atenció a les persones".

Entre aquests instruments hi ha la creació d'un fons extraordinari de recursos econòmics que compensi els sobrecostos suportats per les entitats socials i assegurar la implantació de mesures de compensació de sobrecostos equitatives, dirigides al conjunt de la xarxa pública d'atenció social, independentment de qui la gestioni, tant si ho fa directament l'administració pública o una entitat social. Aquestes són algunes de les reclamacions que fan La Confederació i la Taula del Tercer Sector a les administracions.

També proposen l'impuls de línies d'ajuts específiques per accelerar reformes estructurals i de transició energètica, així com la implantació d'un sistema de revisió anual de preus dels serveis, per tal que una situació d'increment extraordinari de costos com l'actual no hagi d'estar suportada per les entitats socials.

Grabulosa reclama actuar amb celeritat: "És urgent compensar aquest increment extraordinari de costos de subministraments, però aquesta situació inflacionista no s'ha acabat i es preveu que els sobrecostos persisteixin en el temps". La Confederació i la Taula reclamen mesures a curt termini, perquè les entitats puguin fer front a l'increment extraordinari, i pensar en mesures a llarg termini per establir mecanismes de revisió periòdica dels preus dels serveis, perquè situacions conjunturals com aquesta no posin en risc la viabilitat de les entitats.

De fet, aquest crit d'alerta s'afegeix a d'altres que ja han fet les entitats: fa poc més d'un any es va saber que gairebé el 56% d’entitats de l’àrea metropolitana de Barcelona havien hagut de readaptar els seus serveis i projectes per donar resposta a persones en situació de vulnerabilitat des del març del 2020, segons el ‘Baròmetre del tercer sector social de l’àrea metropolitana de Barcelona 2021’.


Afegeix un comentari nou