Entitats socials i LGBTI fan un pas endavant contra l'avenç de l'extrema dreta
La Taula del Tercer Sector Social i la Plataforma d'Entitats LGTBI adverteixen que els drets socials estan en joc durant les eleccions espanyoles del 23 de juliol.
"Els vots del 23 de juliol són decisius per no perdre drets i per no viure en societats governades per l'odi i les mentides". La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, planteja amb aquestes paraules el que està en joc en les eleccions al Congrés dels Diputats del 23J. Ho ha fet aquest matí en una compareixença al costat del vicepresident de la Federació Plataforma d'Entitats LGTBI de Catalunya, Manuel Peinado.
"No és cap exageració -hi ha afegit Alsina-. Cal votar opcions que apostin per guanyar drets i que assegurin que tothom viu en condicions dignes". Les dues plataformes ajunten forces amb la campanya 'Atura el retrocés, vota pels teus drets'. Una acció pensada sobretot per conscienciar les persones joves de la importància del vot i també de la importància de la lluita pels drets socials.
'Atura el retrocés, vota pels teus drets', que es difondrà tant a través de les xarxes socials com al carrer, amb el repartiment de ventalls, reivindica que es respectin els drets de les dones, del col·lectiu LGBTI, de les persones d'origen estranger, les racialitzades i de les que estan en situació de vulnerabilitat.
"Estem en moment cruïlla. Cal q tots i totes votem responsablement i fem front comú x aturar extrema dreta. El vot del #23-J en clau de drets socials és decisiu pel camí d'esperança" @Taula3sector i @LGTBIcat presenten campanya 'Atura el retrocés, vota pels teus drets' #VOTADRETS pic.twitter.com/G9MMnrQ48J
— ECAS Acció Social (@ecasacciosocial) July 6, 2023
Una lona que un partit d'ultradreta ha instal·lat al centre de Madrid i que mostra una mà llençant a la paperera la bandera LGBTI i el logotip del moviment feminista, i la censura de la versió teatral d'una obra de Virginia Woolf a l'Ajuntament de Valdemorillo, a Madrid, en mans de l'extrema dreta són alguns fets recents que han alertat les entitats socials i les empenyen a posicionar-se.
"Ens adrecem especialment a les persones joves que han nascut ja amb molts drets reflectits en lleis. Uns drets aconseguits gràcies a les lluites de generacions anteriors", exposa Peinado.
El dret a l'avortament i tots els drets sexuals i reproductius; el dret a una mort digna; el dret a la sanitat pública universal d'accés gratuït per a tothom; el dret a la igualtat de tracte i la no-discriminació; el dret a l'habitatge que ara preveu mesures per dificultar el desnonament de persones en situació de vulnerabilitat; el dret a la igualtat real i efectiva del col·lectiu LGBTI, i el dret de residència i treball per a joves d'origen estranger són alguns dels que, segons la Taula, poden estar en perill. Tot plegat en un marc on les necessitats socials no deixen de créixer: 1,9 milions de persones en situació o risc d’exclusió social reben atenció d’una entitat social, això són 350.000 més que l’any 2017, segons el Baròmetre del Tercer Sector Social 2022, presentat a l'abril.
Alsina i Peinado reclamen a administracions, agents socials, econòmics, culturals i societat civil un treball conjunt per parar els discursos d'odi i les seves conseqüències, com ara la discriminació, els prejudicis i el rebuig cap a la diversitat. La campanya s'emmarca en la campanya electoral de les eleccions generals espanyoles i també en la celebració del mes de l'Orgull a les diferents ciutats catalanes.
Afegeix un nou comentari