Un balanç positiu de les colònies i casals d'estiu

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Durant els mesos d’abril, maig i juny, les entitats han replantejat i repensat totes les activitats que no es podrien fer per oferir alternatives. Font: Fundesplai. Font:  Font: Fundesplai.
Durant els mesos d’abril, maig i juny, les entitats han replantejat i repensat totes les activitats per adaptar-les a les noves mesures. Font: Fundesplai.
Enguany s'ha fomentat el treball emocional amb l'infant i les activitats a la natura. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Enguany s'ha fomentat el treball emocional amb l'infant i les activitats a la natura. Font: Unsplash.

Un balanç positiu de les colònies i casals d'estiu

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

Les entitats del lleure expliquen com han viscut les activitats del juliol i l’agost i quins canvis hi ha hagut en la seva organització.

Els casals, esplais i colònies d’enguany han viscut un dels estius més atípics dels darrers anys. Al principi, es va viure amb molta incertesa i amb la dificultat d’adaptar activitats i espais per complir amb les mesures de seguretat i prevenció establertes. Però gràcies a la professionalitat del monitoratge, el compromís de les entitats del lleure, la confiança de les famílies i la conscienciació de joves i infants s’han pogut realitzar les activitats amb uns resultats més que satisfactoris.

Asun Gil, cap del departament de lleure de Fundesplai, remarca que el més important ha estat canviar la forma d’organitzar els grups. “Des del lleure és habitual treballar en grups més grans, de 20 o 30 infants amb 2 o 3 monitores respectivament. Aquest estiu els grups han sigut més reduïts, tot i mantenir les mateixes ràtios”, apunta Gil.

Distanciament físic

L’altre punt important que s’ha modificat ha estat la distància física entre infants i monitoratge. “Havíem d’intentar mantenir el distanciament contra natura del que és el nostre àmbit educatiu, a més de substituir les activitats col·lectives, cooperatives i de contacte”, apunta Gil.

Anabel Rodríguez, monitora a l’Esplai Can Serra, explica com han adaptat les activitats i els espais per mantenir la distància. “A l’hora de fer bivac cada infant tenia assignat el seu espai. Si les habitacions tenien una capacitat de 8 places doncs eren 4 i constantment estàvem netejant i desinfectant perquè fos un espai segur”.

Activitats emocionals i més individualitzades

Durant els mesos d’abril, maig i juny, les entitats han replantejat i repensat totes les activitats que no es podrien fer per oferir alternatives que a la vegada mantinguessin els valors del lleure atenent les consignes i els protocols establerts.

“Fundesplai ha fet un gran esforç per dissenyar i reforçar activitats d’educació emocional. Tot i que sempre les fem i és un eix de la nostra tasca, aquest any li hem donat molt de pes, ja que cada infant venia de viure un confinament diferent i havíem d’atendre les seves necessitats emocionals més que mai”, remarca Gil. Pel que fa als casals, s’han prioritzat les activitats extraordinàries a la natura, perquè l’infant tingués el màxim de contacte amb l’aire lliure.

Rodríguez explica que, en general, les activitats han estat més individualitzades. “El fet de compartir joguines ho hem hagut de canviar, però hem fet jocs de taula, hem pintat, hem fet jocs d’exterior i gimcanes més individualitzades. Sí que és veritat que el fet d’haver de mantenir la distància ha aguditzat l’ingeni i més que crear noves activitats les hem adaptat”.

Des de la Fundació Pere Tarrés s'ha realitzat un informe sobre el balanç dels casals i colònies d'estiu. Les seves activitats també han hagut d’adaptar-se. “Enguany hem anat 7 dies enlloc de 12 i hem separat el grup de grans i petits, ampliant els dies d’acampada que estaven fora cada grup”, explica Laura Sansa, directora de l'esplai de Lliçà de Vall.

Erik Ortega, director de l'Esplai del Roser, assegura que aquests canvis els han ajudat a cohesionar el grup i conèixer amb més profunditat els infants. ”Estem acostumats a fer grans activitats amb diferents grups d'edats, però d’aquesta manera ens han deixat veure una altra perspectiva de grup més familiar”. “No només hem conegut el que els hi agrada, sinó per què i el que hi ha darrere de cadascuna de les seves situacions”, afegeix Ortega.

Àngela Utrilla, responsable de l'Esplai Costereta, explica com han separat els grups oferint diferents temàtiques. “L'obstacle de separar grups ens ha donat altres al·licients com fer el casal per temàtiques, perquè s’apuntessin a la que més els motivava”. “Teniem ‘Aprèn’ per fer repàs i reforç escolar, ‘Mou-te’, amb activitats esportives i jocs, ‘Art attack’ de manualitats i ‘Connecta’t’ centrada en la informàtica”, apunta Ultrilla.

Imprevistos i somriures diferents

Tot i que el desenvolupament de les activitats ha estat tot un èxit, el monitoratge i els infants s’han trobat amb nous reptes i noves dificultats. “Tenim infants amb diversitat funcional i aquest any ha estat més complicat perquè no podíem donar la mà, ni compartir, així que hem perdut aquest hàbit inclusiu”, remarca Rodríguez.

“D’altra banda, el fet de portar mascareta ens ha fet perdre comunicació no verbal i els infants han hagut d’aprendre a somriure amb la mirada”, afegeix la monitora de Fundesplai. Un dels altres reptes als quals s’han enfrontat els i les monitores ha estat la detecció de possibles casos de Covid-19.

“Altres anys la temperatura corporal no la tenies tan present i enguany amb un 37’3 o 37’4 era veu d’alerta i potser era que el nen havia agafat fred durant la nit o portava una estona a la piscina i tenia una mica d’insolació”, apunta Rodríguez. ”Vam tenir 4 ensurts a les colònies, vam activar el protocol i els pares se’n van emportar l’infant. Les famílies valoraven que el seu fill o filla gaudís d’aquest temps de lleure i després de donar negatiu van tornar a pujar”, afegeix la monitora.

Reacció d’infants i famílies

Tant infants i joves com les seves famílies, han quedat molt satisfetes i agraïdes d’aquest temps de lleure i la feina que hi ha al darrere. La monitora de l’esplai Can Serra remarca el compromís dels infants per adoptar totes les noves mesures. “Realment estem molt sorpresos perquè s’han adaptat molt bé, s’han netejat les mans amb més freqüència, han mantingut les distàncies i han portat correctament la mascareta, gaudint de la natura mentre es relacionaven amb altres infants”.

Respecte les famílies, tot i que al principi tenien molts dubtes i vivien amb els neguits dels nous protocols i la seguretat del seu infant, han quedat molt agraïdes per la professionalitat de l’equip de monitors i per com s’han fet les coses. “Han vist que estàvem molt implicats i vetllàvem constantment per la seguretat i la salut dels petits i grans. Les reaccions i sobretot el que ens enduem és un conjunt d’agraïments i felicitacions per la nostra feina”, assegura Rodríguez.

Un balanç molt positiu

Tant casals com esplais i colònies fan una valoració molt satisfactòria de com han anat les activitats, com han funcionat els equips de monitors i monitores i com ho han viscut infants i joves. “Aquest estiu han aprés a somriure i comunicar-se d’una altra manera, a ser més pacients i a relacionar-se d’una forma propera mantenint la distància”, assenyala Rodríguez.

“La valoració és molt positiva perquè estem parlant d’activitats que al mes d’abril no sabíem si les podríem fer. Hi ha hagut molts esforços per part de l’administració pública, les famílies, els centres i tots els agents implicats que ho han fet possible”, explica Gil.

“El nivell d’inscripció durant l’estiu ens ha demostrat que hem guanyat la confiança de les famílies. Ens sentim orgullosos dels nostres equips i de com han treballat i respectat les mesures per fer d’aquest temps un moment segur i de lleure per a l’infant”, afegeix Gil.

Des de l’esplai Roser, les valoracions també han estat molt positives. “Estàvem preocupats per veure com evolucionaria i estem molt contents per veure com la tasca de lleure ha abordat una situació com aquesta i ha treballat les pors, fent les coses més senzilles i convertint aquest temps en una escola de la vida”. “Ara hem de veure com fem per agrupar totes les coses maques que ja teníem del lleure afegint tot el que hem aprés”, recorda Ortega.

Afegeix un comentari nou