La Fundació Pere Tarrés i CaixaBank publiquen un estudi sobre la filantropia i la infància
Comparteix
L’estudi és també una guia per instruir sobre l’acció filantròpica i la seva capacitat d’incidència en l’àmbit de la pobresa infantil, sempre tenint en compte les motivacions i recursos de cadascú.
La Fundació Pere Tarrés ha publicat una guia sobre les donacions filantròpiques a l’àmbit de la pobresa i la infància. L’estudi, titulat ‘Cambiando vidas a través de la filantropía: cómo contribuir a mitigar la pobreza infantil’, ha estat impulsat des del Projecte de Valor Social de la Banca Privada de CaixaBank i elaborat per l’equip de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés.
Es tracta d’un informe que exposa la realitat de la pobresa infantil des de múltiples punts de vista. A més, també pretén ser una guia per a l’acció filantròpica, i per això ofereix recomanacions perquè aquesta pugui ser utilitzada per lluitar contra la pobresa infantil, però de la forma que a cadascú li sembli més adequada segons els seus recursos i expectatives.
Es tracta d’un estudi que s’emmarca en una línia d’estudis de CaixaBank Banca Privada centrats en informar i educar la societat sobre la filantropia i els seus diversos àmbits. En aquest cas, com ja s’ha apuntat, el document se centra en la qüestió de la infància i l’adolescència i en el que les donacions filantròpiques poden fer per mitigar la pobresa en aquests grups d’edat.
Dirigit a les persones sensibilitzades amb aquestes qüestions, l’estudi consta de tres blocs de contingut. El primer posa llum a la pobresa infantil, les dades a Espanya, els factors implicats i les actuacions que, de moment, estan en marxa per mitigar-ne els efectes. El segon bloc es dedica exclusivament a la qüestió de la filantropia, i explica les tendències actuals que aquestes accions segueixen a Espanya i a Europa.
L’últim bloc és el segment més didàctic, i és l’espai on s’interrelacionen les dues qüestions presentades als blocs anteriors. Aquí es donen guies per dur a terme accions filantròpiques dedicades a una millora de la qualitat de vida de la infància i l’adolescència d’Espanya. Per fer això, el tercer bloc ofereix diverses alternatives, des de la donació a entitats que ja actuen en aquest sentit fins a la creació d’una fundació pròpia.
Conclusions
L’estudi plasma com, tot i que l’administració pública compta amb iniciatives de finançament per a programes, hi ha entitats que treballen en la mitigació de la pobresa infantil i existeixen empreses que financen accions socials, encara queda feina per fer. En aquest context pren importància la filantropia com una quarta font de captació de recursos per a la millora de la situació de la infància, objectiu pel qual cal sumar esforços.
Tenint en compte la multiplicitat d’àmbits existents en aquesta qüestió, el primer pas de l’acció filantròpica és veure en quin espai es vol incidir, i optar per fer una donació directa o crear una fundació que hi actuï. Això dependrà de la voluntat de la persona filantropa, les seves motivacions, el grau de compromís que vol tenir i els seus recursos. La guia insisteix en el fet que no hi ha una única forma de fer filantropia, i totes les versions són benvingudes.
I és que l’estudi busca exposar una realitat desconeguda com és la pobresa infantil, per tal de motivar i acompanyar l’acció filantròpica a aquest nivell com una eina per transformar realitats.
Afegeix un nou comentari