Gerard Esteva: “L’esport difumina les diferències socials”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Gerard Esteva, president de la UFEC Font: Wikipedia
Gerard Esteva, president de la UFEC Font: Wikipedia
Esteva considera que els clubs han d'actualitzar l'oferta per atreure més persones sòcies Font: Wikipedia
Esteva considera que els clubs han d'actualitzar l'oferta per atreure més persones sòcies Font: Wikipedia
Logotip de la UFEC Font: UFEC
Logotip de la UFEC Font: UFEC
Gerard Esteva, el segon per la dreta, amb la resta de ponents al Congrés de l'Esport Local Font: Diputació de Barcelona
Gerard Esteva, el segon per la dreta, amb la resta de ponents al Congrés de l'Esport Local Font: Diputació de Barcelona

Gerard Esteva: “L’esport difumina les diferències socials”

Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya considera que l’afiliació a entitats esportives i clubs facilita una cohesió social que la pràctica lliure no facilita.

La pràctica esportiva a Catalunya continua creixent, però el nombre de persones que s’uneixen a clubs esportius va a la baixa. Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ens parla d’algun dels reptes que encara el sector esportiu, protagonista del Congrés de l’Esport Local, que es va celebrar a finals d’octubre.

L’esport és un dels àmbits que més despesa genera als ajuntaments. Tot i així, al Congrés de l’Esport Local, on vas participar de ponent aquest octubre, lamentàveu que la inversió en esport no es promou prou. Quines inversions són prioritàries?

És imprescindible que es continuïn fent inversions i projectant nous equipaments, ja que estem vivint un moment en què la pràctica esportiva al país no para de créixer. De fet és imprescindible aquesta reinversió en equipaments perquè, a principis de la dècada passada, es varen construir molts equipaments que necessiten una actualització perquè no quedin obsolets. També és imprescindible invertir en els clubs i entitats que organitzen activitats ja que, si invertim en aquestes organitzacions, aconseguirem un major impacte en la pràctica esportiva.

Creus que s’abaixarà el 21% d’IVA que s’aplica al sector esportiu?

L'IVA realment afecta principalment a les SL o SA amb ànim de lucre; les entitats sense ànim de lucre, com els clubs o federacions, estan exemptes d'aquest imports en serveis esportius i quotes. Dit això crec que no hi haurà baixada d’impostos perquè no hi ha voluntat per part del Govern de Madrid.

Com es pot fer de l’esport una eina de cohesió social?

Per definició, l’esport és integració social i cohesió perquè iguala tothom al mateix nivell i difumina les diferències socials. Les federacions i els clubs estan fent una feina extraordinària en aquest sentit. Els avantatges de la pràctica esportiva són molt grans i crec que no s’han explicat suficientment, cal més pedagogia.

Quins són els grans reptes que encaren les entitats esportives a Catalunya?

La lluita unitària per un millor finançament i un marc legal que faciliti la seva progressió i creixement. Aquests anys de crisi han fet molt de mal a les entitats, sobretot des del punt de vista econòmic. Ara que encetem una nova etapa, diria que més optimista en aquest sentit, cal que siguem capaços d'assolir els objectius de promoció i de baixar la pressió econòmica a què està sotmesa la pràctica esportiva.

En el cas de les federacions, la majoria ja han iniciat programes de Compliance i Transparència, que les farà més excel·lents i les permetrà redefinir el seu pla estratègic i funcional amb l'objectiu de millorar la seva gestió. En aquest sentit les entitats, com els clubs, haurien de seguir l'exemple de les federacions.

Aposteu per programes inspirats en iniciatives d’altres països?

De fet, el model esportiu que plantegem sorgeix de l’anàlisi de l'organització esportiva d'altres països.

Les dades sobre l’enquesta d’hàbits esportius a Espanya assenyalen que en els darrers anys ha baixat la proporció de població que fa esport en un club o associació i creix la gent que tria els espais públics oberts per practicar-lo. Què ha portat a aquest canvi ?


Desconec aquestes dades, però crec que fer esport a través de clubs ajuda a generar cèl·lules vives de connexió i cohesió social que la pràctica lliure no facilita. A més, el benefici de practicar esport en els clubs augmenta si tenim en compte que els clubs i federacions són entitats sense ànim de lucre que reinverteixen tots els seus beneficis en l’activitat principal de promoció de l’esport.

El cost de gimnasos i centres esportius representa una trava?

Crec que no es pot dir que els gimnasos o els clubs siguin cars, ja que han fet un exercici de constricció econòmica de les quotes molt important. De totes maneres, en augmentar la gent que fa esport també augmenten les persones que el practiquen a l’espai públic. Nosaltres no hem notat aquesta davallada.

En aquest context, quines mesures cal promoure per convidar la ciutadania a associar-se als clubs i institucions esportives?

Primer de tot cal que els ajuntaments creguin en els clubs i entitats per gestionar equipaments, això els farà més forts i més competitius. I, després, cal que els clubs facin esforços reals per actualitzar la seva oferta i ser atractius.

Informacions relacionades:

Les entitats esportives demanen reduir l’IVA i professionalitzar el sector

Afegeix un comentari nou