Les entitats esportives demanen reduir l’IVA i professionalitzar el sector
Comparteix
En el marc del Congrés de l’Esport Local, representants del tercer sector i l’administració pública van posar sobre la taula reptes com la participació i la inversió en activitats esportives.
“No s’ha fet prou pressió per abaixar el 21% d’IVA que pateix el sector esportiu”, va explicar Maite Fandos, diputada d’Esports de la Diputació de Barcelona i regidora de l’Ajuntament de Barcelona, el dijous 26 d’octubre en una de les taules organitzades en el marc del Congrés de l'Esport Local. Fandos va animar les entitats esportives a seguir treballant per les millores fiscals, emmirallant-se en l’experiència del sector cultural que, després de moltes reivindicacions, va aconseguir al març del 2017 que el Govern reduís el tipus impositiu del 21% al 10% per a espectacles en directe.
Inversió en esport, estalvi en salut
El públic va aplaudir la proposta de la diputada i la resta de ponents van aprofundir en la necessitat de promoure la inversió en l’esport. Josep Monràs, vicepresident de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) i alcalde de Mollet de Vallès, va lamentar la “visió a curt termini” de la societat respecte a les despeses en esport. “Hauríem de fer entendre que invertint en esport, estalviem en sanitat. Estudis proven que un euro invertit en activitat esportiva equival a 50 euros en receptes de medicaments”, va assegurar Monràs.
Un altre motiu per defensar la promoció del sector que va sorgir a la taula rodona és el pes que té l’esport en la majoria de municipis, on acostuma a ser la tercera partida pressupostària amb més despesa als consistoris, només per darrere de la de cultura i dels costos derivats de la policia local.
Una eina de cohesió social
Després de lligar l’esport a la salut, es va vincular a la cohesió social i a la inserció laboral: el gran repte de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). De fet, l’UFEC està treballant-hi a través del programa InterSport, que incideix en la formació esportiva de joves en risc d’exclusió i els dona un certificat federatiu perquè treballin com a monitors, monitores i àrbitres. Durant l’any passat, van participar al programa més de 200 joves.
El president de l’UFEC, Gerard Esteva, va destacar la importància de millorar el finançament i la normativa fiscal de les entitats. Esteva va posar l’exemple d’una iniciativa que s’està a punt de votar als Estats Units i que permetria deduir a finals d’any les quotes que es paguen per formar part de clubs esportius. “Mesures com aquestes farien que fos més econòmic afiliar-se a un club i permetria que més gent s’hi pogués sumar”.
De persones usuàries a sòcies
Perquè la gent s’afiliï, però, cal que les persones sòcies sentin que formen part d’un projecte col·lectiu que els aporta un valor afegit. Apoderar les persones que estan involucrades en un projecte és una de les “palanques” que fan créixer una organització, tal com va explicar en una conferència prèvia a la taula rodona Javi Creus, fundador d’Ideas for Change i pensador sobre economia col·laborativa.
“Venim d’un model d’entitat fonamentat en el poder de la base social, però ara sembla que les persones sòcies hagin passat a ser usuàries-clientes”, va lamentar Victor García, gerent de l’associació Suport Associatiu. Per retornar el poder a les persones sòcies, García va proposar crear més espais de participació on, per exemple, els pares i mares dels infants i joves d’un club de futbol, puguin implicar-se més enllà del pagament de la quota mensual.
De la mà de la participació ha d’anar la coherència i l’alineació de les entitats amb els valors que prediquen. “S’ha d’educar en valors i fer gestió amb valors. Els valors que ja fomentem en la pràctica de l’esport, com el respecte, la integritat i la planificació, també els hem d’incorporar a la gestió del dia a dia de les organitzacions”, va apuntar García.
Professionalització i igualtat de gènere
La gestió, a banda de promoure uns valors, s’ha de professionalitzar. Almenys en les entitats més grans que creen activitat econòmica. En això van coincidir tots i totes les ponents. “Les entitats no només han de contractar personal professional per a les gerències sinó també per a les tasques d’administració i de màrqueting i de comunicació”, va subratllar José Antonio Pérez, cap del Servei d’Esports de l’Ajuntament de Sant Joan Despí. “Així, les associacions tenen més oportunitats perquè l’impacte de l’esport en la societat augmenti”.
La igualtat és un dels valors que ha de fomentar l’associacionisme i, per aquesta raó, la perspectiva de gènere és un dels grans reptes pendents del sector esportiu, on el paper de la dona segueix eclipsat tant en la pràctica de l’esport com en les juntes directives de les federacions.
Informacions relacionades:
El present i futur de les organitzacions esportives, a debat en el Congrés d’Esport Local
Afegeix un nou comentari