Àmbit de la notícia
Social

Jaime Palomera: "La ressenya que tu deixes avui és la ressenya que pots trobar demà quan en busquis"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
A Barcelona, tres quartes parts de l’oferta de lloguer estan en mans d’immobiliàries. Font: Pixabay.
A Barcelona, tres quartes parts de l’oferta de lloguer estan en mans d’immobiliàries. Font: Pixabay.

‘Reviu’ és un nou portal que permet a les llogateres compartir informació sobre pisos i immobiliàries. 

Si en els darrers mesos o anys heu intentat trobar pis de lloguer a la ciutat de Barcelona, de segur que us heu trobat amb una oferta escassa, amb els preus inflats i amb una demana que fa impossible arribar, ni tan sols, a concertar visites. En mig de tot aquest panorama, han proliferat les figures intermediàries, sovint immobiliàries, que acaparen l'oferta d'una manera totalment opaca, deixant les llogateres en una posició de clara vulnerabilitat.

Davant aquesta realitat, l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), ha posat en marxa 'Reviu', un portal que permet que les llogateres comparteixin les seves experiències. N'hem parlat amb Jaime Palomera, investigador a IDRA i cofundador de 'Reviu'.

Què és ‘Reviu’?

Doncs bàsicament, ‘Reviu’ és un portal que et permet buscar opinions sobre pisos i immobiliàries i també compartir-ne. És a dir, que allò que fins ara era impossible, que era poder saber quina ha estat l’experiència de qui ha viscut en un pis, doncs, ara ja ho tindrem.

El portal acaba de néixer, però el seu objectiu a mitjà termini és que quan busquis una casa, puguis saber quina ha estat l'experiència d'aquella persona que ha viscut abans i no només amb la casa, sinó també amb la immobiliària.

El portal permet opinar tant de pisos com d’immobiliàries. Què busqueu en cada cas?

Quan entres a ‘Reviu’ i vols deixar una ressenya has d'omplir un formulari, on primer parles de la casa, d'on està, l'adreça, etc. i et localitza de manera automàtica perquè el portal està vinculat amb el cadastre. Aleshores, pots dir quant de temps hi vas viure, quan vas entrar i quan vas marxar, com és la casa, si té bona llum, si fa fred o calor, si està ben aïllada... I després pots valorar també com va ser el tracte, ja sigui amb el propietari, en cas que tinguessis tracte directe, o de la immobiliària.

A més, es pot parlar també de l'edifici i de la zona. Aquí es pot valorar com és la comunitat de veïns, per exemple, dient si hi ha soroll, si hi ha pisos turístics a l'escala. També es pot parlar de com és la zona immediata de l'edifici, si hi ha botigues, oci, etc.

Com a usuàries, què i com podem buscar al portal?

A partir de la informació que la gent va deixant, a ‘Reviu’ es pot buscar un pis concret perquè, de fet, el que busques és l’adreça. Però també pots buscar, si vols, per immobiliària, perquè ‘Reviu’, a partir dels formularis sobre els habitatges, també et genera un apartat específic d'immobiliàries i, per tant, pots buscar... Si poses una qualsevol, una de les grans, per exemple Forcadell, doncs allà et surten totes les ressenyes d'aquella immobiliària.

Com sorgeix la idea de posar en marxa el portal?

Bé, sobretot la idea del portal sorgeix a partir de l'experiència en el context del Sindicat de Llogateres. Quan vam fundar el Sindicat, bàsicament el que volíem era fer front als problemes que tenien les persones que ja vivien de lloguer, ja fos que el propietari et volgués fer fora de casa, o que et volgués pujar el lloguer, fins a casos on hi ha reparacions que potser no es volen fer, etc. Tot això és important, però el que quedava fora era el moment de buscar pis, el procés anterior a viure de lloguer.

Això, al final, és una anomalia que fa que, per molt que gràcies a l'existència dels sindicats de llogateres i d'habitatge, puguis tenir una protecció que abans no tenies, vam observar que hi havia una gran opacitat igualment. Hi havia una falta de transparència. Per exemple, si resulta que hi ha una immobiliària o un determinat propietari que està estafant massivament i de manera sistemàtica a molta gent, més enllà que et protegeixis un cop detectes l'estafa, la qüestió és avisar el següent. O dir "mira, aquesta companyia no estafa, amb aquesta companyia no tindràs problemes d'aquest tipus". Al final el que estem introduint les tecnologies de les últimes dècades en el sector de l'habitatge.

Al final, les ressenyes són quelcom que tenim molt naturalitzat, però no en aquest sector. 

Definitivament, és a dir, avui en dia qualsevol producte que compris, qualsevol , qualsevol servei o qualsevol experiència que tinguis, pots valorar-la i compartir la teva opinió a través de multiplicitat de portals, i això genera informació i fa que el següent sàpiga a què tenir-se i, de fet, ajuda a prendre una decisió.

És a dir, al final, si tu saps que a un bar, un restaurant, un hotel, un parc temàtic, l'experiència és positiva hi vas tranquil·lament. Si veus que hi ha moltes ressenyes negatives, no ho fas. Volem introduir aquesta tecnologia tan normal avui en dia en un camp com el de l'habitatge per aportar transparència i que la gent tingui una informació que ara mateix és inexistent, perquè el mercat de l'habitatge és absolutament asimètric.

A què et refereixes quan parles d’aquesta ‘asimetria’? 

Bàsicament, diem que és asimètric perquè hi ha una part que té veu, que són sobretot a Catalunya les immobiliàries, i, en canvi, la demanda, que són les persones que viuen a les cases, no tenen cap mena de veu en els grans portals. A Barcelona, per exemple, les immobiliàries gestionen el 75% dels pisos, és a dir, el 75% de l'oferta, i, en canvi, com a llogateres ens trobem que no tenim cap veu.

Aquesta dada l'hem extret d'un informe que hem publicat recentment a IDRA, fet a partir d'un gran estudi a Madrid i Barcelona, on vam observar que a Barcelona, quasi tot el mercat, les tres quartes parts, són gestionades per les immobiliàries, mentre que a Madrid les immobiliàries només representen una mica més del 30%.

I això, per què passa? 

Doncs passa perquè hi ha molta opacitat i no hi ha cap mena de control ni regulació del que passa en el camp dels intermediaris. Durant molt de temps, moltes immobiliàries el que han fet és acapar aquesta oferta, bàsicament oferint condicions més favorables als propietaris dels habitatges de lloguer garantint, a més, que no s'havien de preocupar per res.

Llavors, era un mercat, i continua sent un mercat, on la part de la demanda està silenciada i, a sobre, és una demanda captiva i les immobiliàries, a través d'aquest sistema pervertit, han pogut gestionar quasi tota l'oferta, perquè si no vas a través d'elles, et quedes fora del mercat.

Tornant a parlar del portal, és important deixar clar que les ressenyes són totalment anònimes, per tant, les llogateres no corren perill per expressar les seves opinions.

Sí, efectivament. De fet, hi ha diversos valors del portal. Un d'ells és que volem generar una comunitat on hi hagi la confiança que allà pots trobar ressenyes d'altres persones que han viscut una experiència al pis on tu vols anar i, al mateix temps, volem que sigui una comunitat segura i deixar clar que les persones que ho publiquen tinguin la tranquil·litat que no se les pot identificar.

A més, volem que ‘Reviu’ sigui un espai de passions alegres i que la gent comparteixi la seva experiència sent constructiva i amable. En aquest sentit, cal dir que tot el que han estat ressenyes que han entrat que podien incentivar discriminació o formes d'odi, les hem tret, o també aquelles que donaven dades de veïns, per exemple.

Porteu poc més d’un mes amb el portal en marxa. Com ha estat la rebuda de ‘Reviu’?

Doncs la veritat és que la rebuda ha estat extremadament positiva. Hem rebut moltes mostres de suport. I ara també cal pensar que això acaba de néixer i que el que hem llançat és la versió bàsica i segurament anirà evolucionant i incorporant noves funcionalitats a partir del que interpretem que la gent busca i necessita.

Com animaries a algú a compartir la seva ressenya a ‘Reviu’?

Ara mateix, el principal motiu perquè deixis una ressenya és que la ressenya que tu deixes avui és la ressenya pots trobar demà quan en busquis. És a dir, que en la mesura en la qual tothom comparteixi la seva experiència, més possibilitats tindrem quan trobem un pis que ens interessa. Al final, volem fomentar la col·laboració.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari