Àmbit de la notícia
Social

José Antonio Ruiz: "La infància té dret al món digital"

Autor/a
Alejandra Sanchez
Des de la Plataforma d'Infància de Catalunya destaquen la importància de comptar amb l'opinió d'infants i adolescents en els processos de digitalització. Font: Pixabay.
Des de la Plataforma d'Infància de Catalunya destaquen la importància de comptar amb l'opinió d'infants i adolescents en els processos de digitalització. Font: Pixabay.

La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) demana tenir presents els drets de la infància a l'hora de regular l’espai digital i la tecnologia educativa.

Desenvolupar les competències digitals del infants de forma segura a les escoles, amb l’acompanyament de les famílies i posant en valor els espais de fora-escola. Aquest és el posicionament de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) respecte a la tecnologia educativa.

La Plataforma, després de mesos de reflexió, va fer públic el seu posicionament al desembre de l’any passat, a través d’un recull de vuit propostes per posar els drets de la infància al centre del procés de digitalització. N’hem parlat amb José Antonio Ruiz Montes, coordinador de la PINCat.

Com podem abordar l'accés i ús de les tecnologies des d'una perspectiva que garanteixi els drets de la infància de manera integral?

Doncs hem de partir de la idea que la tecnologia impacta en els drets fonamentals dels infants, dels nens i nenes i dels adolescents. Per tant, qualsevol abordatge que es faci sobre l'accés i l'ús de les tecnologies, cal fer-lo des d'una perspectiva en que es tinguin en compte els seus drets de manera integral. Per fer-ho, el que hem de tenir sempre molt present l'interès superior de l'infant.

Estem en una època en què el digital impregna tots els aspectes de la nostra existència i la distinció entre el món virtual i el món físic és pràcticament impossible. Per tant, aprendre a conviure en aquest món digital en constant canvi és essencial per al desenvolupament i per a la seva relació amb l'entorn. A més, és important destacar que a Catalunya tenim 436.400 infants i adolescents que viuen en el llindar de la pobresa i hem de garantir que puguin tenir accés, hem de garantir que puguin gaudir de continguts, però també hem de garantir el treball de les competències digitals.

📱La @pincatinfancia es posiciona sobre l'ús dels mòbils i les pantalles a l'escola i defensa la idea de no prohibir l'ús dels diferents dispositius a les escoles sinó de regular l'esfera digital.

🔎Coneix el posicionament de la @pincatinfanciahttps://t.co/pC2OIX0Lpc pic.twitter.com/EGOWsjeQAE

— PINCat - Plataforma d’Infància de Catalunya (@pincatinfancia) December 19, 2023

Com a PINCat, defenseu la idea de no prohibir l'ús dels diferents dispositius a les escoles sinó de regular l'esfera digital. Com s'ha de dur a terme aquesta regulació?

Primer crec que és important parlar de la dicotomia entre prohibir i regular. Per què regular sí i prohibir no? Tot allò que es prohibeix s'acaba convertint en un desig. A més, també crec que és molt important ser coherents, perquè sovint veiem a pares que prohibeixen les pantalles als seus fills mentre ells porten sempre el mòbil a la mà. Per això nosaltres diem que hem de regular. I per què hem de regular? Perquè els hem d'acompanyar, perquè els hem d'ensenyar.

Perquè en aquest aprenentatge que hem de fer de la vida, de moltes coses, també hem de fer l'aprenentatge i l'adquisició de les competències digitals que hi ha darrere. Per tant, hem de fer aquest camí de forma compartida. I aquest camí l'hem de fer des de l'escola, però també hem de caminar de la mà de la comunitat del fora-escola. Hem de treballar la regulació de les pantalles mitjançant una estratègia digital que impregni tots els àmbits educatius per als quals un infant passa.

Quina és la importància d'incorporar a les famílies en la regulació de les pantalles?

En aquest camí, hem d'implicar les famílies i les hem d'apropar també a l'ús digital adequat perquè la família és el nucli dels aprenentatges. Les famílies necessiten formació i coneixement, però, per començar, han de conèixer els Drets de l’Infant, per evitar caure en l’adultocentrisme. És a dir, encara hem de caminar molt cap a una societat que tingui present la veu i l'opinió dels infants.

Pel que fa als equips educatius també necessiten d'aquest suport. Al final, si no entenem que un infant també té dret al món digital, el lògic és pensar que s'ha de prohibir. Per tant, un altre element, a favor de la regulació, en comptes de la prohibició, és que la infància té dret al món digital.

Com podem incorporar aquesta regulació també en els espais de fora-escola?

Doncs, mira, els espais d’educació fora de l’escola també han d’avançar. És veritat que també és un espai per la desconnexió digital, que és un procés també molt important. És a dir, quan marxem de colònies, és un moment, per exemple, per la desconnexió i el retrobament amb la natura.

Però, al final, no hem de demonitzar l'ús dels dispositius digitals. Per exemple, es pot fer perfectament una activitat de descoberta de la natura a través d’una aplicació. Hem de formar els equips en l'ús responsable dels dispositius i veure també les potencialitats que les pantalles poden tenir aplicades al lleure. A més, especialment en els espais de fora-escola, on no hi ha un currículum explícit, és vital que ells també puguin agafar protagonisme en aquest tema.

📱💻 Per aconseguir regular l'esfera digital i construir un entorn digital que sigui segur, equitatiu i respectuós amb els drets d’infants i adolescents, la @pincatinfancia proposa 8 accions 👇👇 pic.twitter.com/qUbXJF9ubu

— PINCat - Plataforma d’Infància de Catalunya (@pincatinfancia) December 19, 2023

Com incorporem a les protagonistes, és a dir, a les infants i adolescents, en aquest debat?

La primera cosa és que aquesta societat ha de superar el seu adultocentrisme, i els infants han de participar en la regulació de les pantalles no perquè sigui un tema de moda, si no perquè la participació és un tema fonamental.

Al final, si no preguntem als infants, no sabem què saben i no podem adaptar el nostre discurs i el nostre acompanyament. Els infants saben de tot, igual que l'ésser humà. I allò que no saben, igual que l'ésser humà, s’ho inventen. Llavors, hem de saber què és el que saben, perquè a partir d'aquí podem construir.

Què és el concepte de desconnexió digital i com s'aplica a tot plegat?

En aquest món digital, la desconnexió és molt important. Jo sempre poso el mateix exemple, quan estem a la cua del forn i veus a la gent mirant el mòbil, això implica que estan desconnectats d'aquella cua. I si en aquell moment passés alguna cosa, no s'assabentarien. La desconnexió digital, per tant, implica que ha d'haver-hi una limitació del temps consensuada en l'entorn digital.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari