La importància (i la necessitat) de tenir un espai propi

Autor/a: 
Arrels Fundació
 Font:
Font:

La importància (i la necessitat) de tenir un espai propi

Autor/a: 
Arrels Fundació

Resum: 

Adaptar-se al nou espai i aprendre a gaudir de la intimitat i la llibertat de disposar d’un habitatge propi és un procés lent que permet caminar cap a l’autonomia. Cinc persones d’Arrels acaben de rebre cinc pisos de lloguer del Patronat Municipal de l’Habitatge i ara ja veuen més a prop el moment de tenir la seva pròpia llar.

El 68% de les persones allotjades amb el suport d’Arrels cobren pensions de 440 euros mensuals de mitjana, una xifra insuficient per accedir pel seu compte a un habitatge. Des d’Arrels, es vol donar resposta a aquesta necessitat a través de diferents modalitats d’allotjament, apostant per una atenció estable i continuada que permeti a les persones normalitzar la seva vida i tornar a crear les seves pròpies rutines. Ara, cinc persones d’Arrels tenen l’oportunitat de tenir el seu propi espai, en cinc pisos atorgats pel Patronat Municipal de l’Habitatge, que els permetran gaudir de més independència i intimitat.

Des d’Arrels s'aposta per una atenció estable i continuada que permeti a les persones normalitzar la seva vida i tornar a crear les seves pròpies rutines


La primera d’aquestes cinc persones en rebre les claus de casa seva ha estat el Josep Vicente. Té 64 anys i durant un temps va viure als carrers de Barcelona. Ara, després de compartir pis durant gairebé cinc anys amb dos companys més d’Arrels, viu des de l’abril en el seu nou habitatge de la Ciutat de la Justícia, on encara li queden algunes coses per col·locar però que ja sent com casa seva.

A les 10 del matí d’un dimarts es respira un ambient tranquil a casa del Josep Vicente. Fa estona que s’ha despertat i ho té tot a punt per a rebre una visita. El pis està ben equipat. Arrels li va proporcionar un kit d’entrada amb el mobiliari més bàsic. Ell mateix és qui ha muntat tots els mobles i n’està molt satisfet. Després de les pors i els dubtes inicials sorgits de la incertesa d’aquest canvi, ara el Josep està molt content de tenir el seu propi espai, ampli i lluminós, i orgullós d’haver-lo pogut decorar al seu gust.

Per a fer aquest pas, el Josep ha comptat amb el suport professional de treballadors i voluntaris d’Arrels que l’han acompanyat en tot moment. “El procés de sol·licitud dels pisos ha estat costós i complex”, assegura Ester Sánchez, responsable de Treball Social d’Arrels. “De les 40 sol·licituds de pisos que es van enviar ara fa un any, el Patronat Municipal de l’Habitatge ens n’ha atorgat cinc”, continua. Es tracta de cinc persones ateses a Arrels, majors de 55 anys, que han rebut un pis del Programa d’habitatge i allotjament per a persones socialment vulnerables, amb un contracte de lloguer per a cinc anys renovables. El pis que paga el Josep té un preu de lloguer més baix que en el mercat normalitzat, equivalent al 20% de la seva prestació econòmica. No és la primera vegada que el Patronat atorga pisos a persones ateses a Arrels; actualment una vintena de persones viuen en aquests habitatges.

El pis que paga el Josep té un preu de lloguer més baix que en el mercat normalitzat, equivalent al 20% de la seva prestació econòmica.


Per a afrontar els canvis que suposa aquesta nova situació, el Josep també ha comptat amb el suport de la Mariona Mir, voluntària que acompanya els residents de pisos d’Arrels: “Em motiva veure l’evolució i el creixement d’aquestes persones quan entren en un recurs de vivenda estable. Durant aquest any he vist com es reafirma la seva autoestima i com es produeix un canvi en el seu interior”, explica. Durant el 2011, voluntaris com la Mariona han realitzat 666 visites a pisos durant les quals, a més de portar-los estris per la llar i d’ajudar en el que calgui, acompanyen aquestes persones en el seu camí cap a l’autonomia.

Noves formes d’allotjament cap a l’autonomia

L’habitatge és un element clau per a l’arrelament d’una persona a la societat. Durant el 2011, des d’Arrels s’ha garantit un sostre digne i estable a 200 persones a través de diferents modalitats d’allotjament. Però per a l’entitat, més important que el nombre de persones allotjades és el temps que aquestes persones porten allotjades, 372 dies de mitjana, el que denota la voluntat per a l’atenció estable i continuada.

L’habitatge és un element clau per a l’arrelament d’una persona a la societat.


“Volem dignificar l’habitatge”, afirma Ester Sánchez. “Tot i que Arrels cobreix les necessitats més bàsiques de totes les persones que atenem, ens plantegem allotjar més i amb més qualitat”, afegeix. La demanda és creixent. Només en els primers quatre mesos de 2012, s’ha ofert allotjament a 190 persones: “Ara hem de pensar noves formes d’allotjament cap a l’autonomia com, per exemple, potenciar el lloguer de pisos de forma autònoma per dotar de més independència les persones que atenem”.

Afegeix un comentari nou