La Marató 2023: Per la salut sexual i reproductiva
Comparteix
Aquesta temàtica no havia estat tractada mai per La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, tot i l’alt grau d’afectació, sense igual, que té sobre la població en general.
Enguany tindrà lloc la 32a edició de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, el 17 de desembre de 2023, i estarà destinada, per primera vegada, a la salut sexual i reproductiva (SSIR).
Es tracta del conjunt de patologies que més afecta la població, amb una prevalença de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència estimada de 210.905 casos a l’any. Són totes aquelles patologies i complicacions relacionades amb l’aparell reproductor, l’embaràs i el part, entre d’altres, afeccions que, tot i la seva grandíssima afectació, són encara molt poc conegudes.
Preeclàmpsia, endometriosi, dolor pelvià, vaginisme, infeccions de transmissió sexual, problemes associats a la menstruació i a l’etapa de la menopausa, les incontinències, l’esterilitat, la infertilitat, els càncers de mama, de coll d’úter o de pròstata, la prematuritat... Aquestes són algunes de les qüestions que protagonitzaran la Marató 2023.
Perspectiva de gènere i joventut
Segons les persones expertes en l’àrea, moltes de les problemàtiques que afecten les dones han estat invisibilitzades i menyspreades històricament. La Marató d’enguany vol contribuir a esmenar aquesta situació, per la qual cosa tindrà en compte de forma prioritària la perspectiva de gènere en la investigació i la medicina de la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties.
També per a fer una tasca de conscienciació i posar aquesta qüestió al centre, es pararà especial atenció a un altre àmbit estretament relacionat amb les SSIR: la sensibilització, sobretot pel que fa al jovent.
Afectacions de llarg recorregut
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut sexual com un estat de benestar físic, però també mental i social. És per això que tots els àmbits d’abordatge han de treballar conjuntament, i sense coacció, discriminació i violència.
De manera semblant, la mateixa organització assenyala que la salut reproductiva no és només la capacitat de reproduir-se, sinó de comptar amb informació de sobres per a prendre decisions lliures i responsables.
Així, la importància de la investigació de les SSIR resideix en la necessitat d’entendre la seva incidència en totes les etapes vitals i la seva vinculació directa amb el dret de les persones a tenir un cos i una vida sans.
Un any més
Des del seu naixement el 1992, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat més de 236 milions d’euros. D’aquesta xifra s’han finançat 985 projectes de recerca, duts a terme per 1.639 equips amb 9.674 investigadores i investigadors.
Afegeix un nou comentari