Àmbit de la notícia
Social

La pandèmia castiga més les dones amb addiccions

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • Una sessió en un dels centres del Projecte Home a Catalunya.
  • Dos usuaris del Projecte Home en una de les activitats en un centre residencial.
    Dos usuaris del Projecte Home en una de les activitats en un centre residencial.

Projecte Home alerta que la dona tarda més a demanar ajuda i arriba al tractament amb més problemes de salut mental i menys recursos econòmics.

Projecte Home va llençar ahir un senyal l'alarma i va advertir que les dones amb addiccions que ha atès durant l'últim any hi han arribat en situacions de més cronificació, amb més trastorns de salut mental, amb menys recursos econòmics i amb un entorn familiar menys protector. L'entitat va acompanyar el 2020, en plena pandèmia i restriccions per la Covid-19, un total de 1.279 persones, un centenar menys que el 2019.

El director de l'entitat, Oriol Esculies, va fer una crida a la societat i a les administracions perquè assegura que es necessiten més recursos. "Ara les persones arriben amb pitjor nivell econòmic, més empobrides, i amb un entorn més tensat. La vida se'ls ha ensorrat per tots costats", va afirmar.

Les dones signifiquen un 15% de les persones que inicien un tractament a Projecte Home i tenen una mitjana de 41,3 anys. Que la mitjana d'edat dels homes sigui de 39,3 evidencia, va explicar Esculies, “la major dificultat de les dones per accedir-hi”. A més, el 57,8% de dones pateixen un trastorn mental, mentre que entre els homes és del 19,8%. Tot plegat significa que elles arriben al tractament amb un major deteriorament tant de salut física com mental.

El perfil de les dones també indica que només el 24,4% tenen la feina com a principal font d'ingressos i el 51% cobren alguna prestació. En el cas dels homes, en canvi, gairebé el 46% treballen. Pel que fa a la relació amb l'entorn més immediat, el 75,6% de dones declaren haver patit “problemes greus amb la parella”, un percentatge que baixa al 64,5% entre els homes.

També hi ha diferència notòries en la substància de consum que provoca la demanda de tractament: les dones hi arriben sobretot per l'alcohol (55,1%) i en segon lloc per la cocaïna (35,6%), mentre que els homes que consumeixen alcohol son el 31,7% i cocaïna el 53,4%. “Les dones consumeixen més drogues legals i fan un consum més solitari i a casa. Més invisibilitzat”, va resumir Esculies, que va plantejar una reflexió: “Ens diem Projecte Home i tard o d’hora haurem de reflexionar sobre això”.

Cocaïna i alcohol

El balanç de l’activitat del Projecte Home durant l'any passat mostra que es manté la tendència creixent al consum de cocaïna (50,8% dels casos atesos), mentre que el consum d’alcohol va ser el motiu del 35,2% de les atencions. Segueixen l’heroïna (4,5%), el cànnabis (3,6%) i les ludopaties o altres conductes addictives (2,2%). Un 25,5% de les persones ateses pateix algun tipus de patologia dual, és a dir, trastorn mental i addicció alhora, i el 5,1% són portadores del VIH.

El director de Projecte Home va reclamar més inversió a les administracions per treballar contra les addiccions i atendre les persones amb trastorns de salut mental. A la societat, Esculies va demanar que hi hagi “menys estigmes i més oportunitats per a les persones afectades”. El director va recordar que un cop fet el tractament no s'acaba res, perquè les persones han d'aconseguir la integració a la societat i això vol dir feina, habitatge i un entorn de complicitat.

Esculies es va referir amb nom i cognom a Miguel Bosé i va avisar que declaracions com les del cantant, que va dir que es drogava de manera habitual i que en va sortir "d'un dia per l'altre", són “desafortunades”. "Tothom pot sortir-se'n, d'una addicció, però ni és fàcil, ni és ràpid, ni hi ha una fórmula màgica que serveixi per a tothom", va indicar Esculies.

"Soc alcohòlica. Abans rebutjava la malaltia, però ara l'abraço, perquè he de caminar amb ella". La roda de premsa de presentació de la Memòria 2020 del Projecte Home la van tancar ahir la Maria i la Rocío. La frase anterior és de la Maria, que va començar tractament el juliol del 2020 i ja està a punt de rebre l’alta. Va corroborar que les dones solen beure alcohol en solitari, perquè en pùblic està més mal vist que si ho fa un home.

“Demano que hi hagi més informació sobre l'alcohol i el que significa, i que es faci prevenció. Qualsevol pot acabar amb una addicció, no depèn de la intel·ligència ni de la formació”, va advertir la Maria. La Rocío va explicar que va “tocar fons” al novembre del 2019 i ahir assegurava que ha recuperat “valors, horaris, hàbits alimentaris i d'higiene”. “És una malaltia -advertia Rocío-. Si puc demanar una cosa és que o se’ns jutgi”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari