Àmbit de la notícia
Social

La primera cursa infantil adaptada a Vic obre inscripcions amb cinquanta places

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Quaranta infants van participar el 2 d'octubre a la cursa adaptada de l'Esquerra de l'Eixample.
  • Els nens i nenes partiicipen a la cursa amb cadira de rodes, caminador o deambulant amb acompanyant.
    Els nens i nenes partiicipen a la cursa amb cadira de rodes, caminador o deambulant amb acompanyant.

La capital d'Osona és la pròxima parada, el 16 d'octubre, en el moviment de les proves no competitives per a infants amb mobilitat reduïda. En preparen Girona i Sant Andreu, a Barcelona.

La primera cursa infantil adaptada fora de Barcelona es farà a Vic (Osona) el dissabte 16 d’octubre i obre inscripcions avui a les nou del vespre. S’hi poden apuntar nens i nenes fins a dotze anys i hi haurà una franja amb menys estímuls sonors, perquè hi puguin participar amb més comoditat els infants amb hipersensibilitat al soroll.

“Cada cursa anem aportant coses diferents, anem sumant idees i aprenent del que es fa a la d’abans. Està molt bé per poder millorar i sobretot adaptar-les per aconseguir que més infants tinguin l'oportunitat de participar-hi”, explica Romy Rossich, una de les promotores de la cursa de Vic. Rossich és pediatra i mare d’en Guillem, un dels participants a la cursa de l’agost al Gòtic i del 2 d’octubre a l’Esquerra de l’Eixample, totes dues a Barcelona.

Una iniciativa de les famílies

En el cas de Vic, la primera empenta va ser de les famílies, s’hi van afegir les entitats i qui ha acabat assumint l’organització ha estat l’ajuntament, amb el suport de famílies i entitats. Aquest és un altre tret diferenciador de la cursa, perquè una administració ja s’hi implica ben directament.

Les inscripcions, que són gratuïtes, es podran fer telemàticament a partir d’avui a les nou de la nit. La cursa està oberta a infants fins als dotze anys amb diversitat funcional, discapacitat, TEA o altres i tindrà lloc de les 10 del matí a les 2 del migdia al passeig de la Generalitat i al parc Jaume Balmes. Els i les cinquanta participants podran triar la distància del recorregut de deu, vint, trenta, quaranta i cinquanta metres.

A l'hora de plantejar la ‘Primera Cursa Infantil Adaptada de Vic’ s’ha pensat també en els nens i nenes no verbals. Això significa que hi haurà senyalitzacions amb pictogrames i que s’editarà una guia a partir de la qual aquests infants podran saber què s’hi trobaran. “Són nens i nens que oralment no processen la informació i amb imatges veuen la seqüència molt millor”, aclareix Rossich.

“Hi ha infants amb discapacitat i diversitat funcional amb moltes casuístiques, molt diferents, i intentem veure què els hi va bé, fer el que s’adapta millor a cadascú”, explica Rossich, que no amaga que l’objectiu seria que tot això es fes a totes les curses, perquè poguessin ser realment inclusives. Planteja que totes podrien pensar a tenir un tram amb el terra pla, anticipar el recorregut i tenir un espai per reposar per ser inclusives, per exemple.

Com ja va passar a les curses infantils adaptades del barri Gòtic i de l’Esquerra de l’Eixample a Barcelona, és una prova de caràcter no competitiu i tothom que hi participi rebrà obsequis oferts per establiments i empreses col·laboradores. Hi haurà les modalitats de cadira de rodes, caminador i deambulant amb acompanyant.

La Taula de Diversitat Funcional de Vic, el Consell Esportiu d’Osona i el Consell Comarcal d’Osona també s’han involucrat molt directament en l’organització de la cursa. “És un pas més per fer una ciutat encara més saludable i per seguir avançant cap a un Vic on l’esport sigui accessible per a tothom”, subratlla el regidor d’Esports, Titi Roca.

L’Associació de Diversitat Funcional d’Osona (ADFO), que també va donar suport des de primer moment a la iniciativa de Rossich, gestionarà el voluntariat, imprescindible per tirar endavant la prova. Les persones que hi estiguin interessades han d’omplir aquest formulari.

Pel que fa a noves curses infantils adaptades, a Girona (Gironès) es treballa per fer-ne una el primer cap de setmana de novembre, per les Fires de Sant Narcís; a Barcelona, a finals de novembre a Sant Andreu, i també hi ha una iniciativa a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). Noemí Font, mare d’una nena amb espina bífida, mestra i impulsora de la cursa del Gòtic, va rebent trucades de famílies i d'entitats de diferents municipis que li demanen recomanacions i consells.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari