Una cursa infantil adaptada a Barcelona esgota les places i Vic es prepara pel 16 d’octubre

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Trenta nens i nenes amb mobilitat reduïda van córrer el 14 d’agost a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona. Font: María Isabel Vergara
Trenta nens i nenes amb mobilitat reduïda van córrer el 14 d’agost a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona. Font: María Isabel Vergara
La primera cursa per a infants amb mobilitat reduïda de l'agost va formar part de les 432 Festes de Sant Roc, al barri Gòtic de Barcelona. Font: María Isabel Vergara
La primera cursa per a infants amb mobilitat reduïda de l'agost va formar part de les 432 Festes de Sant Roc, al barri Gòtic de Barcelona. Font: María Isabel Vergara
L'Emma Joana acabant la cursa de l'agost i abraçada amb la seva mare. Font: María Isabel Vergara
L'Emma Joana acabant la cursa de l'agost i abraçada amb la seva mare. Font: María Isabel Vergara

Una cursa infantil adaptada a Barcelona esgota les places i Vic es prepara pel 16 d’octubre

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Quaranta infants amb mobilitat reduïda participaran el 2 d’octubre a la iniciativa esportiva de les festes de l’Esquerra de l’Eixample a la ciutat comtal. S’ha obert una llista d’espera.

Hi ha qui ja parla de “moviment de curses infantils adaptades” i que les quaranta places disponibles per participar a la primera cursa de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona s’esgotessin en una nit mostra que hi ha molt d’interès. Un interès que les fa sortir de Barcelona: hi ha data a Vic (Osona), 16 d’octubre, i a Girona (Gironès) es farà per les Fires de Sant Narcís, a finals d’octubre.

Tot això després de l’èxit de la primera cursa adaptada per a infants que es va fer el 14 d’agost al barri Gòtic, de Barcelona. Hi van participar trenta infants i la valoració va ser molt bona per part de les famílies. Una de les impulsores, Noemí Font, es va declarar molt satisfeta i ja augurava que n’hi hauria més.

Font és mare de l’Emma Joana, una nena de sis anys amb espina bífida, que sempre havia desitjat participar en una cursa. Veient la il·lusió de la seva filla i d’altres infants, va buscar aliances i col·laboracions fins a trobar la complicitat de la comissió de les Festes de Sant Roc i dels comerciants del barri, aplegats a l'associació Barna Centre, i poder celebrar la cursa adaptada, just davant de la catedral i en el marc de les 432 Festes de Sant Roc.

Dilluns al vespre van penjar el formulari d’inscripció a les xarxes i l’endemà al matí ja estaven totes les places ocupades. La 'Cursa infantil adaptada de l'Esquerra de l'Eixample' es farà el dissabte 2 d’octubre de 10 del matí a 2 del migdia. “Per motius de la Covid-19 només podem tenir quaranta places, deu més que al Gòtic”, explica Anna Vey, una de les promotores. Ella és mestra, va ser monitora d’esplai i fa anys que participa en l’organització de la Festa Major de l'Esquerra de l'Eixample. Han obert una llista d’espera a través del mail cursaadaptadaeixample@gmail.com.

Noves modalitats i festa familiar

Els nens i nenes amb mobilitat reduïda s’han pogut apuntar a córrer deu, vint, trenta o quaranta metres. Aquesta última opció s’hi ha afegit, després del que van aprendre a la cursa del Gòtic, indica Vey, i també hi haurà la novetat d’una modalitat amb obstacles per als infants que van amb cadires motoritzades. “Hem escoltat les famílies i amb les bases del Gòtic la resta de curses anirem millorant”, assegura. Es manté com una cursa participativa i no pas competitiva.

Tot i que encara es reserven molts detalls, Vey avança que al voltant de la cursa hi haurà diferents activitats i tallers: “Proposarem a les famílies passar un matí de dissabte festiu”. Compten amb la col·laboració de l’Associació de VeÏnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample i d’altres entitats del barri i obriran un formulari per apuntar-s’hi per fer voluntariat.

“Continuem sumant suports i treballem en la logística”, explica Romy Rossich, des de Vic. És pediatra i mare d’en Guillem, un dels participants a la cursa de l’agost al Gòtic. En aquest municipi ja estan en el compte enrere i s’hi afegeix la participació de joves. Serà la ‘Primera Cursa Infantil i Juvenil Adaptada a Vic’. “L’Emma va obrir el camí, nosaltres ens hi hem agafat ràpid i estem trobant molta col·laboració”, explica.

Fa setmanes que Rossich treballa amb l'Associació Diversitat Funcional d'Osona (ADFO), l’Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d’Osona i el Consell Esportiu d’Osona i acaben de fer pública la data: el 16 d’octubre. “Per a en Guillem participar a Barcelona va ser una festa i ho ha de ser per a moltes més criatures”, resumeix. I hi afegeix: “Els nens i nenes amb discapacitat també volen jugar, fer esport i moltes coses més... Només necessiten recursos, adaptacions i que els tinguem en compte”.

“Estic molt agraïda a tothom i molt contenta”, contesta Noemí Font a la pregunta de com se sent després d’haver “obert un camí”, com li diuen des de les noves iniciatives. Considera que el fet que la primera cursa s’anés fent gran a través de les xarxes socials va ser un encert: “Compartir el procés va fer que molta gent empatitzés amb nosaltres”.

Font segueix amb les seves altres lluites, que també porta sovint a les xarxes socials: una escola inclusiva de veritat i més espais adaptats per al joc i el lleure per als infants amb mobilitat reduïda.

A l’espera que es concreti la proposta de Girona, diferents famílies han demanat que es faci una cursa adaptada a Lleida i també a Sabadell.

Afegeix un comentari nou