Laia Roy: "Al Rebost de Gràcia seguim sense prou recursos per donar l’atenció que voldríem"

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Laia Roy i un altre voluntari del Rebost Solidari de Gràcia, l'entitat atén quatre mil persones al mes. Font: Gràcia Participa
Laia Roy i un altre voluntari del Rebost Solidari de Gràcia, l'entitat atén dues mil persones al mes. Font: Gràcia Participa
Laia Roy, responsable de comunicació de Gràcia Participa, és la coordinadora més jove de l’equip i també forma part del grup de dinamització. Font: Gràcia Participa
Laia Roy, responsable de comunicació de Gràcia Participa, és la coordinadora més jove de l’equip i també forma part del grup de dinamització. Font: Gràcia Participa

Laia Roy: "Al Rebost de Gràcia seguim sense prou recursos per donar l’atenció que voldríem"

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

El Rebost Solidari de Gràcia atén gairebé dues mil persones. Amb dificultats, la iniciativa de l'entitat Gràcia Participa manté la filosofia d’anar més enllà de l’assistencialisme.

Tornant de l’estiu, el Rebost Solidari de Gràcia, a Barcelona, va anunciar que no podia obrir perquè no tenia recursos per fer una atenció digna a les famílies. Amb aquesta acció, Gràcia Participa va fer evident la precarietat que pateixen moltes iniciatives solidàries. “Necessitem un suport institucional per poder tenir uns ingressos fixos cada any i no tenir ensurts com el del setembre”, diu ara la coordinadora de xarxes i comunicació de Gràcia Participa, Laia Roy.

Dues mil persones reben productes bàsics dos cops al mes. El Rebost Solidari de Gràcia no només distribueix aliments, sinó també productes d’higiene íntima, per exemple. La majoria de les persones usuàries hi arriben derivades dels serveis socials.

El Rebost Solidari de Gràcia vau començar el curs amb un ensurt: no vau obrir al setembre per falta de recursos públics i el retard en el pagament de subvencions. Ho heu solucionat?

Parcialment. Vam rebre algunes ajudes i el veïnat també s’hi va implicar molt, però al Rebost de Gràcia seguim sense prou recursos per donar l’atenció que voldríem. Sempre hem dit que volem donar una cistella digna, i no només pasta, arròs i llet. Volem poder donar productes de neteja, bolquers, compreses, oli, potets i llet infantil... i que la gent pugui escollir. Ara mateix ens està costant, perquè fins i tot ens costa cobrir els productes més bàsics.

Aquest hivern ens hem trobat fent crides demanant arròs i llet al veïnat. És un problema que encara no hem solucionat, perquè el Banc dels Aliments, que és el nostre principal proveïdor, també té problemes per aconseguir llet.

Per tant, esteu tirant endavant gràcies a la solidaritat de la ciutadania o les institucions públiques s’hi han implicat?

Hem tirat endavant sobretot gràcies al suport del veïnat, però, després de reunions i negociacions, també hem rebut el suport de les institucions. Entenem que la situació actual, amb la inflació i els preus pels núvols, no és fàcil per a ningú, i, per tant, no podem dependre només de la voluntat de la gent. Necessitem un suport institucional per poder tenir uns ingressos fixos cada any i no tenir ensurts com el del setembre.

Sempre recordeu que ateneu moltes persones derivades de serveis socials. Abans de l’estiu ateníeu unes mil cinc-centes persones. I ara?

Atenem gairebé dues mil persones. Seguim, més o menys, amb les mateixes xifres. Atenem de manera quinzenal, per tant, del Rebost s’alimenten gairebé quatre mil persones al mes. I sí, la gran majoria arriben derivades de serveis socials. Seguim amb la mateixa gent que abans de l’estiu.

Com es presenta aquest 2023, com deies, amb preus disparats dels productes bàsics?

Complicat. Hem fet una campanya de recollida de llet i arròs. Fins ara no havíem hagut de demanar a la gent aquests dos productes tan bàsics, perquè, com he dit abans, ens els portava el Banc dels Aliments. Actualment, amb la pujada dels preus, el Banc també té problemes per subministrar-nos alguns productes. I nosaltres tenim problemes per comprar-los, perquè encara no ens han arribat les subvencions del 2023.

Què pot fer la gent que vulgui col·laborar amb el Rebost Solidari de Gràcia?

Es pot fer una donació a través del web o portar productes al nostre local, al carrer Reig i Bonet, 12. Els horaris són: dilluns, de 16 a 19 h; dimarts, dijous i divendres, de 10 a 20 h, i dimecres, de 16 a 20 h. Els divendres, els Castellers de la Vila de Gràcia fan recollida a Can Mussons.

Ens trobem en un moment on tenim una gran necessitat de productes. Totes les donacions són molt benvingudes! Per fer voluntariat, es pot enviar un missatge a info@graciaparticipa.cat o bé omplir el formulari de la web de Gràcia Participa.

Quantes persones voluntàries mobilitzeu? En necessiteu més i per quines tasques?

Totes les persones que formem part de l’entitat som voluntàries. Som al voltant d’unes dues-centes persones entre els tres projectes que tenim: el Rebost Solidari, El Replà i els Punts de Suport. Ara mateix tenim força cobertes totes les tasques de voluntariat, però sempre sorgeixen noves necessitats o hi ha alguna baixa. Si la gent que ens llegeix vol implicar-se en l’entitat que ens enviï un correu.

"Necessitem un suport institucional per poder tenir uns ingressos fixos cada any i no tenir ensurts com el del setembre"

Deies que heu fet una crida per aconseguir llet i arròs: dos productes molt bàsics. Això ens indica la gravetat de la situació?

Sí, com us deia abans, la situació és complicada, perquè les subvencions anuals arriben cap a la meitat de l’any i nosaltres no tenim a ningú darrere. Som simplement veïnes organitzades. Per tant, fins que arriben les subvencions ens és una mica complicat. Ens neguem a endeutar-nos, perquè, com que som una associació, ens demanen un aval personal i no estem disposades a avalar-ho amb patrimoni personal de la junta.

Els Lluïsos de Gràcia, Gràcia Solidària, els Castellers de Gràcia... moltes entitats hi són quan feu un crit d’alerta. Fins a quin punt això, aquesta xarxa, és essencial?

Ho és molt. Ens hauria estat impossible sobreviure aquest hivern sense la col·laboració del veïnat, de les entitats i dels centres educatius del barri. Tothom s’ha implicat molt en la recollida de llet i arròs. Amb aquesta campanya només durant el mes de febrer vam aconseguir recaptar 1.381 litres de llet i 616 quilos d’arròs. Encara no tenim les xifres del març. Aviat engegarem la campanya que fem cada any per recollir productes d’higiene menstrual i que l’any passat va ser també un èxit.

Afegeix un comentari nou