'Las Invisibles': la sèrie que reivindica la història de Las Kellys

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Vania Arana (al centre de la imatge) és una de les cambreres de pis en les quals es basa la sèrie. Font: Las Kellys Barcelona Font: Las Kellys Barcelona
Vania Arana (al centre de la imatge) és una de les cambreres de pis en les quals es basa la sèrie. Font: Las Kellys Barcelona

'Las Invisibles': la sèrie que reivindica la història de Las Kellys

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

L'actriu i cantant Lolita protagonitza aquesta sèrie que s'ha presentat recentment al Festival de Màlaga.

"Aquest és l'any de fer-nos més visibles que mai", comenta Vania Arana, portaveu de Las Kellys a Catalunya. L'associació de cambreres de pis porta gairebé set anys constituïda, tot i que la seva lluita es remunta a fa més de cinquanta anys. Ara, la sèrie 'Las Invisibles', protagonitzada per l'actriu i cantant Lolita i estrenada al Festival de Màlaga, recorda la seva història de lluita des de la dècada dels setanta.

"La sèrie ajudarà a fer que se'ns conegui en tots els àmbits", explica Arana, "des de la duresa de la feina, fins a la mala gestió, passant per com els empresaris enfronten a les dones entre elles".

La portaveu de Las Kellys a Catalunya explica que, fa ja tres anys, la productora Morena Films la va contactar a ella i a 4 companyes més d'arreu de l'estat per poder conèixer les seves experiències i basar-se en les seves històries per fer el guió de 'Las Invisibles'. Segons comenta Arana, des del col·lectiu estan molt satisfetes amb el resultat i, fins i tot, un grup de Kellys va agrair a la protagonista de la sèrie, Lolita, la seva tasca de visibilització de la feina de les cambreres de pis.

Més visibles per seguir amb les seves reivindicacions històriques

"És una llàstima que, amb la crisi que estem vivint, els empresaris no vegin que el camí és optar per les bones pràctiques", lamenta Vania Arana quan se li pregunta per l'estat actual del seu col·lectiu. La portaveu de Las Kellys a Catalunya fa una crida als empresaris perquè facin possible "un món més net" a través de la seva central de reserves.

Fa més d'un any i mig, el col·lectiu presentava el seu projecte de central de reserves, una eina que permet a les viatgeres reservar les seves habitacions directament a Las Kellys en establiments que respectin els drets laborals de les treballadores i que hagin rebut el seu segell de qualitat.

"Ara mateix ja tenim la part tècnica resolta, però ens està costant trobar establiments que es vulguin comprometre", explica Arana. "Molts tenen interès, però no accepten totes les condicions que posem". Alguns dels requisits per rebre el segell de qualitat de Las Kellys són que la cambrera estigui directament contractada per l'hotel, que s'apliqui el conveni col·lectiu, tenir un sou digne i que no hi hagi sobrecàrrega de feina.

Afegeix un comentari nou