L'Associació de Familiars Afectats per Trastorns de Conducta denuncia una nova mort

Ravalnet
Una persona en soledat i una ombra que representa els problemes de salut mental, en una il·lustració. Font: Mohamed Hassan (Pixabay)
Una persona en soledat i una ombra que representa els problemes de salut mental, en una il·lustració. Font: Mohamed Hassan (Pixabay)

L'Associació de Familiars Afectats per Trastorns de Conducta denuncia una nova mort

Ravalnet

Resum: 

És la sisena en tres anys i la consideren "consentida", "avisada", i "evitable", si l'administració posés els recursos necessaris.

"Un gran dolor, molta ràbia, indignació, impotència, ira, abandonament, decepció" són alguns dels sentiments que l'Associació de Familiars Afectats per Trastorns de Conducta (AFATRAC) expressa en una carta que ha fet pública aquest diumenge en què denuncia una nova mort d'una persona jove que patia un trastorn de conducta.

Es tracta de la sisena en tres anys i la consideren "consentida", "avisada" i "evitable", si l'administració posés els recursos necessaris per fer front a aquesta "nova pandèmia d'adolescents que no troben el seu lloc a la vida que malviuen al carrer perquè la convivència al domicili familiar és impossible, o a la presó on acaben a conseqüència dels seus greus però invisibles problemes de salut mental i que verbalitzen que no volen viure".

Consideren que els professionals no tenen formació per lidiar amb la situació. Tampoc les famílies que se'n cuiden convertint-se així en un recurs substitutiu d'aquesta falta de solucions per part de l'administració, afirmen. Concretament, carreguen contra el sistema de salut, però també d'educació, serveis socials, treball i justícia per no oferir cap recurs adient a aquestes famílies.

Després de sis anys de trajectòria sense veure resultats, avisen que aquesta mort marca un abans i un després en la seva lluita: "Hem de repensar l’estratègia i afegir altres elements a la nostra manera d’actuar".

El trastorn de conducta

El trastorn de conducta acostuma a aparèixer en la infància o adolescència i es caracteritza per un comportament antisocial i agressiu greu, que inclou l'agressió física, el furt, els danys materials i la vulneració dels drets de les persones de l'entorn. S'estima que la pateixen entre el 3 i el 7% dels infants en edat escolar, una xifra que supera la d'altres com el Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH), segons la Fundació Andana.

Tot i així, és un dels problemes de salut mental menys coneguts i estudiats.

Afegeix un comentari nou