Les entitats animalistes lluiten pel benestar dels gossos utilitzats per a la caça

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Les entitats animalistes demanen que les polítiques de la Generalitat s’enfoquin a la prevenció per a posar solució a la problemàtica de maltractament i abandonament d'animals de companyia. Font: Anima Naturalis. Font: Font: Unsplash.
Les entitats animalistes demanen que les polítiques de la Generalitat s’enfoquin a la prevenció per a posar solució a la problemàtica de maltractament i abandonament d'animals de companyia. Font: Anima Naturalis.
Aquesta prevenció ajudaria a un estalvi del cost que a l'Administració li suposa la recollida i manteniment dels gossos que viuen en els centres d'acollida. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Aquesta prevenció ajudaria a un estalvi del cost que a l'Administració li suposa la recollida i manteniment dels gossos que viuen en els centres d'acollida. Font: Unsplash.

Les entitats animalistes lluiten pel benestar dels gossos utilitzats per a la caça

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

Les persones caçadores han sol·licitat que se'ls permeti tenir un nombre il·limitat d'animals menors de 7 mesos, no haver d'estar inscrits en el registre de nuclis zoològics i poder amputar les orelles i cues d’aquests.

Les entitats animalistes FAADA, Ecologistes en Acció, AnimaNaturalis, Fundació Fauna, ADDA, Depana, AVDA, Libera! i Lex Ànima alerten que després de les declaracions del president de la Federació Catalana de Caça, Sergio Sánchez, amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el col·lectiu podria tenir més avantatges sobre la tinença d’aquests animals.

Si les peticions són acceptades, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat donaria més privilegis al sector de la caça, fet que representaria rebaixar ulteriorment el benestar dels gossos de caça i que, en algun cas, aquestes peticions no s'ajustin a la legalitat vigent.

El col·lectiu ha sol·licitat a la Generalitat que se'ls permeti tenir fins a 20 gossos de més de 8 mesos i un nombre il·limitat de gossos menors de 7 mesos utilitzats per a la caça d'ungulats, sense haver d'estar inscrits en el registre de nuclis zoològics. També han demanat l'amputació d'orelles i cues amb un simple informe veterinari que ho avali i que els gossos considerats potencialment perillosos puguin estar sense morrió a les batudes, tenint en compte que se’ls entrena per a l’atac i causen un gran patiment als animals salvatges.

Protecció dels animals acollits

L’Ordre del 28 de novembre de 1988 del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a la creació del registre de nuclis zoològics va néixer amb l’objectiu d'assegurar la protecció i el manteniment en condicions adequades dels animals acollits en centres com les gosseres esportives, els centres de cria, les residències o els refugis.

Si s’accepta que els gossos no estiguin inscrits en aquest registre es fomentarà que no es pugui controlar l'estat en què es troben i perdran el dret que actualment els empara al respecte. Amb la nova petició els gossos es trobaran en llocs que no tindran l'obligació de comptar amb les condicions mínimes, ni sanitàries, ni ambientals, entre d’altres.

Per aquest motiu, les entitats animalistes demanen que les polítiques promogudes per la Generalitat s’enfoquin a la prevenció per posar solució a la problemàtica de maltractament i abandonament d'animals de companyia. D’altra banda, aquesta prevenció representaria un estalvi del cost que a l'Administració li suposa la recollida i manteniment dels gossos que viuen en els centres d'acollida, molts d'ells, rebutjats de l’àmbit de la caça.

Tal i com remarca l'estudi anual ‘El nunca lo haría’ de la Fundació Affinity sobre l'abandonament, la pèrdua i l'adopció d'animals de companyia, un dels principals motius pel qual s'abandonen prop de 105.000 gossos cada any a l’Estat espanyol és el final de la temporada de caça.

D’altra banda, el president de la Federació Catalana de Caça ha anunciat un acord entre els Departaments d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Ensenyament per a la realització de xerrades a les escoles en què s'expliqui a l'alumnat els suposats beneficis d’aquesta pràctica, el que suposa la persecució, l'assetjament, la tortura i la mort d'animals en el seu hàbitat.

Des de les entitats que lluiten pels drets dels animals es demana que la Conselleria de Territori i Sostenibilitat posi els mitjans humans i econòmics per pal·liar la problemàtica de la sobrepoblació, el maltractament i l'abandonament de gossos que pateix Catalunya, ja que encara no ha aprovat mesures substancials per posar fre a la situació que viuen aquests animals.

Afegeix un comentari nou