Lola no estàs sola adapta una furgoneta per atendre les dones que dormen al carrer

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Batejada amb el nom de Lolailo, la furgoneta de Lola no estàs sola ha nascut amb l’objectiu de millorar l’atenció a les dones que dormen als carrers de Barcelona. Font: Lola no estàs sola
Batejada amb el nom de Lolailo, la furgoneta de Lola no estàs sola ha nascut amb l’objectiu de millorar l’atenció a les dones que dormen als carrers de Barcelona. Font: Lola no estàs sola
El Lokal de Lola obre els matins de dilluns a divendres. Font: Lola no estàs sola
El Lokal de Lola obre els matins de dilluns a divendres. Font: Lola no estàs sola

Lola no estàs sola adapta una furgoneta per atendre les dones que dormen al carrer

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

L’entitat busca recursos per convertir el vehicle en una extensió del seu local de Nou Barris i aconseguir arribar a més dones a tot Barcelona.

A Lola no estàs sola estan convençudes que calen recursos específics per atendre les dones que viuen al carrer, que no valen els mateixos que atenen els homes i ara treballen en ‘Lolailo Atiende’. Es tracta d’una furgoneta que, si troben el finançament necessari, es mourà per Barcelona per posar-ho fàcil a les dones que encara no estan vinculades a cap recurs i vulguin iniciar un procés per sortir del carrer.

La directora de l’entitat, Clara Naya, insisteix que el comportament d’homes i dones en situació de sensellar no és el mateix: “Elles s’amaguen més, per això no les veiem en els recomptes habituals, perquè tenen por. O dormen de dia. I a vegades estan en parella perquè els serveixi de protecció, però no perquè realment hi vulguin estar”.

A partir d’aquestes constatacions, el nou projecte s’acostarà a les dones durant el dia, no pas durant la nit, i els oferirà un espai segur i d’intimitat a dins de la furgoneta, on puguin descansar, parlar, aconseguir productes d’higiene íntima o carregar el mòbil sense haver d’estar amb la seva parella. “Creem l’acció des d’una perspectiva de gènere, perquè analitzem les necessitats de les dones i les posem a elles al centre”, subratlla Naya.

El primer pas que faran és elaborar un cens el màxim d’acurat per saber quantes dones dormen als carrers de Barcelona i situar els llocs on s’arreceren en el mapa. No se les buscarà de nit, sinó de dia, anant també als menjadors, als centres de dia o als serveis de dutxes. A partir d’aquí, per acostar-s’hi al màxim, s’establiran cinc punts a la ciutat en els quals una tarda a la setmana s’instal·larà la furgoneta.

La dada que han donat els últims recomptes és que a Barcelona almenys 130 dones dormen al ras. “Estem convençudes que n’hi ha més”, insisteix Naya. Algunes de les dones que arriben al local de l’entitat a Nou Barris expliquen com s’ho fan per resultar invisibles i asseguren que mai han anat a serveis socials.

Tal com fan al local, el procés amb les que s’acostin a la furgoneta voluntàriament serà establir un vincle i acompanyar-les en el que demanin sense cap infantilització. Respectant les seves decisions.

Crida per aconseguir 32.800 euros

“Malauradament no tenim clar el calendari, perquè hem d’aconseguir els diners per fer-ho”, indica la directora de Lola no estàs sola. Una part està coberta amb un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, però encara els falten uns 32.800 euros. Per aconseguir fons privats tenen una campanya a Kunectors, una plataforma en línia que funciona com a consultora social i està compromesa i treballa per fomentar, promocionar i educar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Aquests fonts privats es destinaran a arreglar la furgoneta, convertir-la en un espai d’acollida i a contractar una persona que atengui les dones. Una altra de les particularitats del projecte és que aquesta professional estarà acompanyada d’una voluntària però també d’una dona que hagi passat per l’experiència del carrer. “És qui sap més de què va tot -argumenta Naya- i ens estem adonant que a les dones que arriben els facilita molt establir vincles”.

La responsable de Lola no estàs sola somriu quan recorda com va començar tot: amb una furgoneta que els va donar una altra entitat que va tancar. A partir d’allà, i amb l’aprenentatge de les experiències viscudes, han dissenyat el ‘Lolailo Atiende’, un nou model d’intervenció per atendre les dones sense llar.

Afegeix un comentari nou