Àmbit de la notícia
Social

Malarrassa, mitjà altaveu de lluites, reivindicacions, opinions i activitats d'entitats socials a Terrassa

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Pep Valenzuela (dreta) i Miquel Gordillo (esquerra), del consell de redacció de Malarrassa
    Pep Valenzuela (dreta) i Miquel Gordillo (esquerra), del consell de redacció de Malarrassa Font: Malarrassa
  • Pep Valenzuela (esquerra) i Miquel Gordillo (dreta), del consell de redacció de Malarrassa
    Pep Valenzuela (esquerra) i Miquel Gordillo (dreta), del consell de redacció de Malarrassa Font: Malarrassa
  • Distribució del diari Malarrassa
    Distribució del diari Malarrassa Font: Malarrassa
  • Distribució gratuïta del periòdic Malarrassa
    Distribució gratuïta del periòdic Malarrassa Font: Malarrassa

Hem entrevistat el Miquel Gordillo i en Pep Valenzuela, membres del consell de redacció del mitjà de comunicació Malarrassa, una eina de periodisme col·laborativa, de proximitat de la ciutat de Terrassa (Barcelona). 

Malarrassa és un periòdic independent i de distribució gratuïta que es reparteix mensualment a associacions i entitats, casals i centres cívics, edificis públics, biblioteques, bars i comerços de tota la ciutat amb un tiratge de 10.000 exemplars.

Com va néixer la idea de crear Malarrassa?

Pep Valenzuela: Les persones que vàrem emprendre aquest projecte ens anaven trobant en la militància social, sindical o política des de fa temps. L'informatiu local que plantejàrem pretenia ser una eina de comunicació i informació de i sobre la mateixa experiència associativa i organitzativa, de periodisme crític, d'investigació i de dades sobre el conjunt de la realitat; un espai documentat per a l'opinió i el debat.

Miquel Gordillo: Ja l'any 2013 vam començar amb notícies i reportatges que publicàvem en una primera versió de la pàgina web; més tard, el novembre de 2014, llançàvem el primer número de l'edició en paper mensual, la qual s'ha mantingut fins al dia d'avui, vuit anys després.

 "Terrassa necessitava vehicles d'informació per oferir informació contrastada, crítica, independent, sense complaences ni tributs".

A quines necessitats respon?

P.V: Com que una dècada enrere hi havia molta efervescència associativa, política i cultural a la ciutat (era el post 15M, l'inici de l'anomenat procés, etc.) no trobàvem des de feia temps un mitjà que donés cobertura i que donés servei a aquesta activitat. El mitjà de comunicació que pensàvem pretenia ser instrument per a les entitats socials de la ciutat. Un mitjà que fes d'altaveu de les seves lluites i reivindicacions, de les seves opinions i activitats, etc.

M.G: Totes compartíem el fet que Terrassa necessitava vehicles d'informació per oferir informació contrastada, crítica, independent, sense complaences ni tributs. Que provoqui reflexió i debat al voltant de la vida del conjunt de les persones que fan ciutat i, que amb la seva petita o gran aportació construeixen aquest país tot de la forma que cadascú sap o pot, i donant-nos les eines, mitjans i espais de treball col·lectiu, on perviuen i es consoliden i es desenvolupen valors, cultura i projectes en favor d'una societat lliure, justa i solidària.

A què es dedica l'Associació Cultural Malarrassa?

P.V: L'Associació Cultural està actualment formada per persones de col·lectius diversos i que pertanyen a diferents àmbits de la vida associativa, cultural, sindical i política de la ciutat. Com a col·lectiu, apostem per promoure la transformació o realització social, a partir de la informació i la comunicació, l'anàlisi, estudi i intervenció en l'àmbit local. És alhora una eina per a les relacions amb el conjunt d'associacions, grups, entitats, ONG, institucions, sindicats, partits, i el conjunt de les persones i el teixit associatiu.

M.G: Volem créixer com a grup i que s'adhereixin més persones a mesura que donem a conèixer el nostre projecte col·lectiu: pretenem obrir-nos a totes aquelles persones interessades a col·laborar i participar-hi del projecte. Ens trobem en un moment de canvi per passar de l'actual cooperativa de treball i associació a una sola entitat cultural per la transformació social organitzada com a cooperativa d'usuàries i consumidores. Es diu Terrassa Transforma.

"Volem ajudar a promoure totes les iniciatives cooperativistes que es donen al nostre entorn, i el món cooperatiu serà un dels eixos de treball principals".

Per què és important la tasca que feu com a mitjà de comunicació donant veu a les entitats de la ciutat?

P.V: Volem sumar perquè els diferents col·lectius i persones tinguin a l'abast un altre mitjà per informar-se, amb rigor i profunditat, de les coses que ens afecten en el nostre entorn.

M.G: Volem també, des de el vessant informativa, i ja que ho vivim en primera persona, ajudar a promoure totes les iniciatives cooperativistes que es donen al nostre entorn, i el món cooperatiu serà un dels eixos de treball principals.

Amb quines dificultats us trobeu a l'hora de desenvolupar aquesta tasca?

P.V: Les dificultats han estat moltes. Lligades a l'economia i a poder fer créixer el mitjà en adhesions i, per tant, en més qualitat. Es fa difícil que la gent entengui la importància vital del projecte a l'hora de donar-hi suport financer, no arribem a cobrir-lo amb les persones associades previstes en un inici. També ens ha costat mantenir una línia comercial alineada als nostres valors, ja que fem una publicitat ètica i no admetem promocionar en el nostre mitjà segons quines empreses i grans marques.

M.G: Per tant, no hi ha prou ingressos per contractar més periodistes, tal com havíem previst, o per fer altres tasques necessàries com portar la gestió l'administrativa i comptable de la cooperativa, que fem nosaltres. Per part de les entitats, també ens ha faltat fer-los entendre la necessitat que en donin suport més, tot i agrair el reconeixement i suport de qui sí que ho fa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari