Més pressió a les elèctriques per condonar el deute de la pobresa energètica

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Les entitats i les administracions signen un acord per condonar el deute de la pobresa energètica a les famílies que no el poden pagar. Font: Pxhere
Les entitats i les administracions signen un acord per condonar el deute de la pobresa energètica a les famílies que no el poden pagar. Font: Pxhere
Les empreses subministradores d'aigua i llum hauran de negociar el conveni i acceptar-lo. Font: Pixnio
Les empreses subministradores d'aigua i llum hauran de negociar el conveni i acceptar-lo. Font: Pixnio

Més pressió a les elèctriques per condonar el deute de la pobresa energètica

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Les entitats i les administracions proposen un nou conveni a les companyies, que haurien d’assumir el 60% del deute que no poden pagar les famílies en situació de vulnerabilitat.

“És un pas endavant per garantir els drets energètics de les persones més vulnerables. Celebrem la proposta de conveni, però cal continuar treballant per assegurar que totes les persones tenen accés a un dret que és bàsic per a la seva dignitat”. D’aquesta manera ha valorat la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, i un dels agents que forma part de l’acord aconseguit entre entitats i administracions públiques, el consens aconseguit ahir per coordinar una resposta conjunta que faci front a la pobresa energètica i als deutes que les famílies en situació de vulnerabilitat no poden assumir.

En la reunió mantinguda entre el Govern i les entitats, en la qual s’ha signat un conveni on s’exigeix que cessin les amenaces de les companyies elèctriques i de gas per tallar els subministraments de les famílies que no poden pagar els rebuts de llum i gas, s’ha proposat crear un Fons d’Atenció Solidària perquè les empreses es facin càrrec com a mínim del 60% de la despesa i les administracions públiques, de l’altre 40% com a màxim, assumint les empreses el 100% del deute previ a la signatura del conveni.

En l’acord han participat el Govern de la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector Social. Ara només falta que Endesa i altres companyies proveïdores de llum i gas signin l’acord perquè entri en vigor.

“Totes les administracions anem a una per dir-li a l’oligopoli elèctric que ha d’assumir el 100% del deute i el 60% dels costos futurs de la pobresa energètica”, ha valorat Lucia Martín, regidora d’Habitatge i Rehabilitació i del Districte de Sant Andreu a Barcelona. Des de La Taula han llençat un missatge a les companyies subministradores i han incidit que tenen una oportunitat per seure i negociar. “Ja no hi ha més excuses per no fer-ho”, ha afirmat Alsina.

Així doncs, s’incrementa la pressió sobre les elèctriques per condonar el deute de la pobresa energètica. Un cas il·lustratiu compartit per l’Aliança contra la Pobresa Energètica és el cas d’en Salva, un particular que acumula un deute amb Endesa de 4.500€ al qual no pot fer-hi front. El conveni signat entre administracions i entitats s’hauria d’incorporar a la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la pobresa energètica.

L’acord s’ha signat en un context en el qual la multinacional Endesa va enviar cartes a 400 ajuntaments catalans on reclamava el pagament de la meitat del deute de ciutadans i ciutadanes que no havien pogut assumir els rebuts. En aquests documents l’empresa proveïdora de subministraments va indicar que si no pagaven el deute, deixarien de prestar servei i tallarien la llum a les persones abonades. Així doncs, la pilota ara cau al sostre de companyies com Endesa i Naturgy, que de moment han expressat que no tenen cap notificació oficial d’aquest acord i que tot el que saben ho coneixen per informacions a la premsa, segons han declarat a mitjans d’àmbit català.

Per últim, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani ha destacat que les companyies saben que el fet de no acceptar la Llei i la negativa a negociar el conveni el 2017 ha portat a administracions i entitats fins a la signatura de l’acord. “L’única manera d’abordar la situació és negociant i signant un conveni, perquè elles també necessiten unes regles de joc”, ha afirmat.

Afegeix un comentari nou