Música i acudits a un llit d’hospital: les pallasses Tirita Clown lluiten contra la Covid-19 a Palamós

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Les pallasses Tirita Clown lluiten contra la Covid-19 a Palamós amb actuacions a la planta d'aïllament. Font: ACN
Les pallasses Tirita Clown lluiten contra la Covid-19 a Palamós amb actuacions a la planta d'aïllament. Font: ACN
Les pallasses gironines Esmeralda Lluenta  i Canelita Fina de Pagès visiten cada dimecres els pacients ingressats per Covid-19 de l'Hospital de Palamós. Font: Facebook
Les pallasses gironines Esmeralda Lluenta i Canelita Fina de Pagès visiten cada dimecres els pacients ingressats per Covid-19 de l'Hospital de Palamós. Font: Facebook

Música i acudits a un llit d’hospital: les pallasses Tirita Clown lluiten contra la Covid-19 a Palamós

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Els somriures inunden per instants les habitacions de l’Hospital de Palamós on els EPI es converteixen en aliats per regalar una bona dosi de teràpia emocional.

“Ens ho agraeixen molt perquè amb tanta solitud veuen necessari la pallassa d’hospital per acompanyar-los amb un altre tipus d’humor, fet per a cada persona”. Així descriuen les Tirita Clown l’agraïment dels pacients ingressats per Covid-19 a l’Hospital de Palamós, que veuen com la música i els acudits entren dins de l’habitació del centre hospitalari per regalar-los una estona de somriures i felicitat. Així doncs, les pallasses gironines Esmeralda Lluenta (Patricia Corchado) i Canelita Fina de Pagès (Elena Ballester) tenen cada dimecres una missió: ajudar a les persones ingressades a la planta d’aïllament de l’hospital del Baix Empordà.

Doble mascareta, guants, pantalles, bates i peücs. La seguretat sanitària no fa vacances i, per tant, les seves visites a les persones ingressades segueixen tots els protocols de seguretat. Això sí, l’element indispensable que mai no falla és el nas vermell de pallasso, que indica que ja han arribat les Tirita Clown. L’associació, nascuda l’any 2015, acompanya a persones hospitalitzades i amb risc d’exclusió social, amb un llenguatge universal com és el joc i molt d’amor.

Una de les particularitats de les pallasses professionals és la seva capacitat per adaptar les diferents actuacions a cada persona, segons les seves característiques, estat d’ànim, etc. Abans d’entrar a les habitacions les Tirita Clown pregunten pels pacients. Com es diuen? Quina edat tenen? Com es troben anímicament? Aquestes són algunes de les preguntes que fan a les infermeres i treballadores socials per conèixer millor a les persones i posar un contrapunt a la situació que viuen.

Des de la segona onada de la pandèmia, l’Elena Ballester i la Patricia Corchado entren a les plantes d’aïllament de persones malaltes per Covid-19. Durant la pandèmia els i les pacients no poden rebre visites i aquest fet insòlit xoca amb els protocols d’altres centres hospitalaris. La treballadora social de l’hospital, Sandra Medina, ha reconegut en declaracions a mitjans que va ser difícil prendre la decisió sobre si era convenient que entressin a la zona d’aïllament.

La decisió final, reconeguda per direcció, va ser obrir les portes de les habitacions on estan ingressats els pacients per Covid-19 per deixar que la teràpia, l’humor i la música es colés a l’hospital. “Ens hem de posar uns EPI, que no un Blas, que és com un escafandre total”, és una de les frases que mostren el tarannà de les pallasses solidàries. Fins i tot els instruments musicals com la guitarra de l’Esmeralda s’enfunda en una bossa de plàstic.

Música, humor i emocions per vèncer la pandèmia a petita escala

Només entrar per la porta les pallasses Tirita Clown ja fan tota una declaració d’intencions amb frases que trenquen el gel. A les persones ingressades els fan triar entre cançons tranquil·les o d’altres de més mogudes. ‘Me importas tú’ és una de les cançons versionades que omplen el dia a dia dels pacients. En total, les pallasses estan un total de deu minuts i després d’acomiadar-se, surten i es treuen els nassos vermells. Els instruments musicals, reconeixen, els han ajudat a connectar amb els pacients.

Això és així perquè els equips de protecció individual les obliguen a cridar molt més perquè la comunicació sigui potent. En canvi, gràcies als instruments musicals poden connectar emocionalment millor amb les persones ingressades i són una gran eina per apropar-se sensiblement a les persones.

Tenir tacte és primordial i la improvisació es converteix en la millor aliada de les Tirita Clown. No sempre es podrà fer el mateix tipus d’humor amb les mateixes persones, per això és fonamental conèixer-les abans i tenir empatia amb les internes.

Un hospital singular al Baix Empordà

L’Hospital de Palamós és un dels pocs de la península que s’obre a aquest tipus d’activitats on professionals del riure entren a la planta d’aïllament Covid-19. Al centre hospitalari hi ha 25 persones ingressades per coronavirus i la teràpia es permet fer sempre que l’estat emocional dels pacients així ho permet.

Medina ha explicat que les Tirita Clown ofereixen un contrapunt a la situació que viuen les persones ingressades. Gràcies al riure i al joc els fan passar una bona estona i fan que estiguin entretinguts i entretingudes.

Dos dels usuaris de l’Hospital, l’Alfonso i en Salvador, es mostren contents per les actuacions que han vist de les pallasses. Els shows, afegeixen, els ajuden a passar millor els dies d’aïllament i de lluitar per vèncer la malaltia.

Afegeix un comentari nou