Neix un observatori d’alerta contra l’estigma cap a persones consumidores de drogues
Comparteix
La Federació Catalana de Drogodependències engega un canal on les persones afectades o la ciutadania poden denunciar conductes discriminatòries.
L’Observatori Alerta Estigma té com a objectiu conscienciar sobre la importància de deixar d’estigmatitzar a les persones consumidores d’alcohol i drogues i acabar amb la vulneració dels seus drets. La Federació Catalana de Drogodependències, amb la col·laboració de la Sub-direcció General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya han posat en marxa, doncs, un canal a través del qual les persones afectades, professionals o la ciutadania poden alertar i denunciar possibles conductes discriminatòries vers les persones consumidores.
En aquest sentit, ha nascut una via de participació que té com a propòsit conèixer millor la realitat i cercar vies per reduir l’estigma, tot protegint els drets de les persones que consumeixen drogues. “Tens algun usuari o usuària decent pel projecte?”. “A vegades tracto a la persona consumidora com a persona poc intel·ligent i infantilitzo el tracte cap a ella”. “A vegades perdo la noció que són persones que necessiten ajuda i tendeixo a jutjar-les”. Aquestes són alguns dels comentaris expressats per professionals que atenen a persones que usen drogues.
Per aquest motiu, es va iniciar el passat 26 de juny l’Observatori emmarcat en la campanya internacional ‘Suport mutu, no castiguis’, que pretén promoure millors polítiques de drogues que prioritzin la salut pública i els drets humans. Així doncs, l’Observatori Alerta Estigma té com a propòsit conèixer millor la realitat i cercar vies per protegir els drets de les persones amb addiccions, afegint el seu dret a la salut i a la vida.
En els casos on sigui necessari, es farà un seguiment individual preservant sempre la confidencialitat de les dades i de la identitat de la persona usuària. Les queixes i comentaris que es rebin no es tractaran com si fos una denúncia a nivell jurídic. Més aviat, però, seran informacions clau per conèixer amb més cura i rigor els àmbits de millora que permetin reorientar i adaptar les accions de sensibilització i formació que desenvolupen tant la Federació Catalana de Drogodependències com la Sub-direcció General de Drogodependències.
Es preveu, en aquesta línia, la publicació d’un informe anual on es descriguin les comunicacions rebudes, mantenint l’anonimat, i les actuacions dutes a terme per reduir l’estigma i millorar l’atenció de les persones consumidores de drogues. Des de la Generalitat de Catalunya destaquen que el consum problemàtic de drogues no és una elecció personal, sinó que generalment és una manifestació de la vulnerabilitat personal i del context social desfavorable que pateix la persona.
Diem prou a l’estigma! Avui engeguem l'OBSERVATORI D'ALERTA sobre l’estigma cap a les persones que usen alcohol i/o drogues, per tal de poder garantir els seus drets.https://t.co/5UeStRWo52#supportdontpunish pic.twitter.com/Whq8TGN2Qf
— FCDrogodependències (@FCDrogodep) June 26, 2020
Es fa públic l’Informe Mundial de Drogues 2020
L’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) ha publicat l’Informe Mundial de Drogues 2020, un estudi que constata que uns 269 milions de persones al món eren usuàries de drogues l’any 2018 (un 30% més que el 2009) i que 35 milions pateixen un trastorn pel seu ús.
Enguany, l’informe també analitza l’impacte que la Covid-19 ha tingut sobre l’àmbit de les drogues i, tot i que no hi ha conclusions fermes, destaca que el confinament i l’aïllament entre països ha permès una reducció de drogues disponibles al carrer, fet que ha incrementat el seu preu i reduït la puresa.
Segons l’informe, el cànnabis va ser la droga més usada al món l’any 2018 amb 192 milions de persones usuàries. Els opioides, però, segueixen sent les drogues que més danys causen, amb un increment de les morts d’un 71% en la darrera dècada. L’informe també destaca que l’ús de les drogues va augmentar més ràpidament a països en vies de desenvolupament entre el 2000 i el 2018, sent adolescents i els adults més joves els que més drogues consumeixen.
L’informe alerta que les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia pot provocar que la població més pobre opti pel tràfic de drogues i pel seu cultiu com a una manera d’obtenir ingressos. Des de l’UNODC, han reclamat als governs una major solidaritat vers els països en vies de desenvolupament per fer front al tràfic il·lícit de drogues i oferir serveis pels trastorns i malalties relacionades.
Afegeix un nou comentari