Obertes les inscripcions a la tercera Cursa Infantil Adaptada de l'Eixample, a Barcelona

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un moment de la segona edició de la Cursa Infantil Adaptada de l'Esquerra de l'Eixample que es va fer a Barcelona l'any passat. Font: Cursa infantil adaptada de l'Esquerra de l'Eixample
Un moment de la segona edició de la Cursa Infantil Adaptada de l'Esquerra de l'Eixample que es va fer a Barcelona l'any passat. Font: Cursa infantil adaptada de l'Esquerra de l'Eixample

Obertes les inscripcions a la tercera Cursa Infantil Adaptada de l'Eixample, a Barcelona

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

En els últims dos anys s'han organitzat una quarantena de curses i el moviment per promoure la inclusió i l'esport adaptat es fa gran.

Són curses no competitives i tenen l'objectiu que els nens i nenes amb mobilitat reduïda les puguin fer de manera autònoma. La primera de la temporada serà la 3a Cursa Infantil Adaptada de l'Esquerra de l'Eixample, a Barcelona. Ja té les inscripcions obertes i es farà el dissabte 16 de setembre en el marc de la festa de l'entitat Comkedem.

"Com en la primera edició, la intenció és organitzar una prova adaptada a les necessitats dels infants, perquè ells i elles en són les grans protagonistes", planteja Anna Vey, una de les organitzadores. Hi afegeix, però, que la cursa també vol ser una festa i un reclam per a la inclusió. És a dir, amb la visibilització que tenen les curses adaptades es fa evident la necessitat de parcs inclusius, en els quals tots els infants puguin jugar; festes majors amb activitats per a tothom i activitats extraescolars esportives inclusives.

La Cursa Infantil Adaptada de l'Esquerra de l'Eixample, que arriba a la tercera edició, canvia de data i de lloc. Fins ara, s'havia fet a principis d'octubre, a dins dels actes de la Festa Major de l'Esquerra de l'Eixample, i s'avança a mitjan setembre. El motiu és que per a l'octubre es prepara una festa amb activitats d'esport i lleure adaptat per a tothom i es volen separar en el temps els dos esdeveniments.

"L'Associació Comkedem ens ha donat l'oportunitat de poder organitzar conjuntament la cursa dins de la seva festa de l'esport, el dia 16 de setembre, i ens ha anat molt bé", explica Vey. Es farà al matí, al carrer Enric Granados (entre Consell de Cent i Diputació). Després de la cursa es podrà gaudir de diferents mostres d'esports, així com una paella popular i música, activitats organitzades per Comkedem.

Aquest any, els i les participants a la cursa podran escollir entre tres distàncies: vint, trenta i cinquanta metres. Es manté una franja en la qual hi haurà menys estímuls sonors. Hi ha cinquanta places. "Amb la finalitat de mantenir l'essència de la cursa i ajustar-nos al màxim a les necessitats dels infants, hem de limitar la quantitat de participants", assenyala Vey.

Les modalitats de participació són amb caminador, cadira auto-propulsable, deambulant amb fèrules o bé deambulant amb acompanyant.

L'origen de tot plegat va ser el 14 d'agost del 2021, quan trenta nens i nenes van participar en la primera cursa adaptada per a infants que es va fer a les Festes de Sant Roc del barri Gòtic, de Barcelona. A la Festa Major del Gòtic no hi ha hagut cap més edició, però l'any passat ja es van fer segones edicions a l'Esquerra de l'Eixample, a Barcelona, i a Vic, entre d'altres. Olot, Mataró, Caldes de Montbui i Terrassa van ser alguns dels municipis que també van tenir cursa adaptada l'any passat.

La inclusió real queda lluny

"Tot el moviment que s'ha generat a partir de les curses infantils adaptades ha estat veritablement impressionant -admet Vey-. Des de la primera cursa al Gòtic, el 2021, ja s'han celebrat fins a quaranta curses a tot Catalunya". I destaca que "és realment fascinant veure com han augmentat en poc temps". El gran protagonisme, continua, és "dels centenars d'infants que han saltat des del públic a la pista per cridar ben fort que també volen fer esport, que volen competir i gaudir d'una victòria o patir una derrota".

Malgrat alguns passos endavant, les famílies amb infants amb discapacitat continuen denunciant que estan exclosos de molts espais i de moltes activitats. La inclusió real és encara lluny. "És fonamental continuar lluitant i organitzant esdeveniments que posin de manifest aquesta realitat. Hem de continuar denunciant les situacions que aquests infants viuen cada dia, quan els seus drets són vulnerats de forma constant", afirma contundent l'organitzadora de la cursa.

Afegeix un comentari nou