Obrador de Sant Tomàs, una mona amb premi

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Una imatge de la presentació de la campanya de mones de Pasqua de l'obrador de xocolata de Sant Tomas. Font: Fundació Sant Tomàs
Una imatge de la presentació de la campanya de mones de Pasqua de l'obrador de xocolata de Sant Tomas. Font: Fundació Sant Tomàs
La mona premiada de Sant Tomàs es diu 'Cap ou sense plomes'. Font: Fundació Sant Tomàs
La mona premiada de Sant Tomàs es diu 'Cap ou sense plomes'. Font: Fundació Sant Tomàs

Obrador de Sant Tomàs, una mona amb premi

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Es diu 'Cap ou sense plomes', la van crear i elaborar a l'obrador de xocolata Sant Tomàs, a Osona, i ha estat proclamada la segona millor mona de Catalunya.

"Això tocaria dir-ho al jurat, però jo penso que és un reconeixement als més de cinc anys de feina feta i sobretot al bon producte que elabora l'obrador. Som un projecte social de qualitat i artesà que dona oportunitats a persones amb discapacitat intel·lectual". Així respon el mestre xocolater Obrador de Sant Tomàs, Jordi Ortiz, a la pregunta de què té la mona que convencés el jurat per donar-li el segon premi.

En el concurs 'La millor mona de Pasqua', on 'Cap ou sense plomes' va ser declarada la segona millor mona de Catalunya, hi participaven pastisseries i fleques d'arreu dels Països Catalans i es va celebrar el 6 de març. La que hi va presentar l'obrador de xocolata de Sant Tomàs va ser segona en la categoria 'Mona de Xocolata'.

Com Ortiz, el director general de la Fundació Sant Tomàs, Ricard Aceves, reivindica amb satisfacció la feina que es fa l'obrador de dolços de la Fundació: "L'obrador de xocolata va néixer fa quasi sis anys amb la voluntat d'oferir productes de qualitat, artesanals i 100% socials. Unes característiques que van molt vinculades amb la professionalització i puc dir que ho hem aconseguit".

Als inicis, l'obrador tenia només un treballador amb el suport d'una desena de persones ateses per l'entitat. Ara, ja hi ha set persones contractades, cinc de les quals amb discapacitat intel·lectual, i es compta també amb el suport d'una trentena de persones ateses al centre ocupacional i que s'ocupen ara de pintar un a un els ous de Pasqua, explica Aceves.

El concurs que busca les millors mones de Pasqua ha celebrat la segona edició i l'organitza l'agència gastronòmica Sr y Sra Cake amb el suport de la marca Fills de Moretó, el Gremi de Flequers de Barcelona, el Gremi de Flequers de la província, els Flequers artesans de les comarques gironines, el Gremi de Forners de Lleida, l'Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Pastissers de Girona.

No és el primer reconeixement que reben, però el mestre xocolater de l'Obrador de Sant Tomàs assenyala que és dels més destacats. "No fa gaires setmanes ens vam presentar al concurs del millor bombó de l'Estat espanyol i vam quedar entre els trenta-tres millors. Estem contents amb el resultat, perquè era el primer any que ens hi presentàvem i el nivell era molt alt", explica el mestre xocolater.

En el concurs de bombons van presentar "una combinació de dolç i salat que ressaltava tots els matisos de la xocolata Sao Thomé", diu Ortiz. "A més, el toc de sal el posaven les patates xips que elabora la nostra entitat des de fa pocs mesos -hi afegeix-. Els festucs també hi donaven el punt just per fer-los absolutament irresistibles". El producte el van presentar amb una petita placa de xocolata amb pols de colorant d'or i uns grans de sal Maldon. "Penso que tenim camí per córrer i ens fa molta il·lusió", resumeix.

'Cap ou sense plomes'

Tornant a la mona premiada, explica que porta per títol 'Cap ou sense plomes' i es tracta d'una creació que vol retre homenatge a la mona tradicional simbolitzada amb un ou i on les plomes, en aquest cas de xocolata, també es poden menjar. "Va ser una manera de retre un homenatge a l'ou tradicional de Pasqua -explica-, però amb premi pels més llaminers".

L'obrador de la Fundació Sant Tomàs treballa cinc dies a la setmana i elabora una sèrie de productes fixos durant tot l'any, com són rajoles i productes banyats, però també ofereix productes estacionals com els torrons i les mones de Pasqua. Accepten encàrrecs personalitzats i entre la clientela hi tenen l'hotel W Barcelona, que regala xocolata feta a Osona a les persones que s'hi allotgen.

"A l'obrador sempre hi ha persones usuàries que volen entrar-hi a treballar perquè saben que al final hi ha premi. Treballar amb coses dolces sempre és molt gratificant i aporta aprenentatge a totes les persones que hi estem vinculades", assegura Ortiz.

La Fundació Sant Tomàs és una entitat sense ànim de lucre que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies de la comarca d'Osona. "Atenem persones des del naixement fins a la fi de vida i oferim una atenció personalitzada i amb tots els suports necessaris per assolir els màxims projectes de vida", subratlla el director general la Fundació. I hi afegeix: "Comprant una mona, una rajola de xocolata, bombons o un producte banyat de xocolata estàs fent una acció de compra amb compromís i responsable".

Per a La Casa de Sofia

Les mones del concurs es van donar a l'ONG La Casa de Sofia, un projecte de l'Hospital de Sant Joan de Déu. En l'apartat de Mona tradicional, el primer premi va ser per a la pastisseria Cal Parra, d'Olost (Berga), i el segon per a Forns de Pa Gil, de Barcelona. Mentre que en la categoria d'Ous de Pasqua, la guanyadora va ser L'Atelier Barcelona, una escola de pastisseria i degustació, seguida de l'Obrador de Sant Tomàs, ubicat a Calldetenes (Osona).

A Sant Tomàs estan en plena elaboració de mones de Pasqua. Els productes de l'Obrador de Sant Tomàs es poden comprar a través de la botiga en línia, però també als supermercats Bon Preu Esclat de tot Catalunya i, per primera vegada, també, a alguns establiments de la cadena gironina Valvi i ben aviat als forns osonencs Franquesa.

Afegeix un comentari nou