Peio Sánchez: "Anem en mala direcció. La pobresa extrema es consolida"
Comparteix
L'Hospital de Campanya de la Parròquia de Santa Anna, a Barcelona, atén aquest agost més persones per raons com ara que les dutxes de la platja estan tancades.
Set de cada deu persones que van a menjar o a rebre atenció mèdica a l'Hospital de Campanya de la Parròquia de Santa Anna, a Barcelona, dormen al carrer, les altres tenen un sostre, però no tenen aigua o no poden anar a comprar menjar. Tenen obert tot l'agost. Van fer una crida perquè necessitaven llet i ara en fan una altra: necessiten persones voluntàries per mantenir els serveis.
Tot just començat l'agost, a l'Hospital de Campanya ja expliquen que el ritme d'atencions no es redueix. Segurament atendran algunes persones que no són habituals, perquè altres serveis, tant públics com privats, de la ciutat estan tancats aquest mes. Mossèn Peio Sánchez, responsable de la parròquia, ho té clar: "Cada cop generem més marginació i patiment. Tenim la impressió que responen millor els ciutadans que les administracions". Aquesta és la resposta a la pregunta de si sovint es troben en soledat veient que les situacions d'exclusió no paren d'augmentar.
Amb la sequera, no hi ha pràcticament dutxes a les platges. Algunes persones que acudeixen a l'Hospital de Campanya a dutxar-se els expliquen que altres estius la platja era una opció. També hi ha persones que aconseguien menjar a serveis ara tancats. Moltes d'aquestes persones que perden la xarxa de supervivència habitual troben acollida a Santa Anna.
La solidaritat no fa vacances. Quan molts són a la platja o al descans, alguns mantenen la torxa encesa per no apagar l'acollida. Al petit Hospital de Campanya no es tanquen les persianes. Ajuda'ns https://t.co/rRYo8uySjO pic.twitter.com/YPy1b7IVYJ
— @hospitalcampany (@hospitalcampany) July 29, 2023
Unes 250 persones passen cada dia per l'Hospital de Campanya i per mantenir els serveis necessiten més persones voluntàries. Sobretot cal voluntariat per a les hores dels àpats.
Pel que fa a recursos, a principis d'agost, l'Hospital de Campanya va fer una crida perquè necessitava llet. Cada dia en consumeixen almenys cinquanta litres. Afirmen que amb les donacions ho han pogut cobrir en pocs dies. Des del Banc dels Aliments, per exemple, en van enviar més d'un miler de litres.
En tot l'any passat, l'entitat va atendre 4.329 persones i van distribuir més de 99.700 àpats -esmorzars, dinars i sopars-. Mossèn Peio destaca que el 70% dormien al carrer. "Detectem un increment important de dones en situació de màxima vulnerabilitat i això ens preocupa", hi afegeix.
"El repte, en aquest moment, no és tant créixer en el nombre de persones que acollim, encara que això depèn molt de la situació del carrer a Barcelona. El repte principal és oferir sortida i futur a les persones que acollim", planteja el mossèn. Pel que fa a la societat, ho té clar: "Anem en mala direcció. La pobresa extrema es consolida i cada cop generem més marginació i patiment".
Dones amb fills i jovent
Vistes les dades de l'any passat, el màxim responsable de l'Hospital de Campanya destaca tres realitats preocupants: les dones sense recursos que no arriben als serveis socials per por de perdre les criatures, el jovent que vol formar-se i treballar i no troba opcions, i les persones estrangeres en situació irregular administrativa. "Són tres bretxes socials que s'engrandeixen -assegura el mossèn- i que provoquen molt de patiment".
A la Parròquia de Santa Anna s'ofereixen els serveis de la taula de fraternitat, atenció mèdica, acompanyament en salut mental, orientació laboral i assessoria social. Amb l’objectiu de millorar la situació de salut de persones en risc d’exclusió social es va crear l’Associació Salut Sense Sostre, associació vinculada a l’Hospital de Campanya. Les persones interessades a fer-hi un voluntariat poden escriure a voluntariat@santaanna.org.
Afegeix un nou comentari