Professionals sanitàries voluntàries s’organitzen per atendre persones sense llar al carrer
Comparteix
L’Associació Salut Sense Sostre, que està vinculada a l’Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna, comença a fer sortides de nit als carrers de Barcelona amb una ambulància convertida en unitat mòbil.
Amb l’objectiu de millorar la situació de salut de persones en risc d’exclusió social s’ha creat l’Associació Salut Sense Sostre. És una associació vinculada a l’Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna, a Barcelona, on des del març del 2017 s’ofereix acollida i acompanyament a persones que no tenen una llar.
“L’alimentació segueix essent el motiu principal pel qual arriben les persones, però a partir d’aquí intentem atendre altres necessitats i de seguida vam veure que havíem d’atendre la salut”, exposa mossèn Peio Sánchez, rector de Santa Anna. I vista la necessitat es va crear un grup multidisciplinar de professionals de l'àmbit sanitari que ofereixen atenció social i sanitària a persones, subratllen, amb dificultats d'accés a l'assistència sanitària pública de Barcelona.
La iniciativa centrada en la salut s’ha anat fent gran i ja mobilitza més d’una vintena de persones voluntàries. Hi ha atenció els dilluns i dimecres. La missió de l’Associació Salut Sense Sostre és millorar la situació sanitària de persones en risc d’exclusió social. No només les que ja s’han vinculat a l’Hospital de Campanya, sinó que intenten arribar al màxim de persones que viuen al carrer.
“Són persones que no van al sistema de salut, que no van al CAP pel seu compte. Tenen una percepció de la seva salut diferent, perquè la prioritat és cobrir altres necessitats, com ara el menjar o trobar un lloc arrecerat on dormir”, exposa Peio Sánchez.
Nit molt freda i amb vent, ara 3 ° C. Avui rebem 124 persones sense llar per esmorzar. El carrer especialment dur ens convida a cuidar i acollir pic.twitter.com/j22J5NhOvx
— @hospitalcampany (@hospitalcampany) January 24, 2022
És per això que els equips de l’Hospital de Campanya han començat a sortir al carrer per atendre les persones sense llar en temes de salut allà on dormen. Fa un temps van rebre una donació d’una ambulància i s’ha convertit en una unitat mòbil. Ja han començat a sortir alguna nit. Hi va un equip professional mèdic voluntari i es busquen altres persones voluntàries que vulguin fer l’acompanyament.
L’objectiu tant de les atencions mèdiques que es fan a la parròquia de Santa Anna com de les que es fan al carrer seria, de fet, que la persona que ho necessita acabi acudint al CAP o a l’hospital, però per aconseguir-ho cal establir una confiança i uns vincles que no són fàcils ni ràpids.
Precisament, aquest dijous 17 de febrer es fa un simpòsium titulat ‘Cures sanitàries i socials de les persones sense llar’, en el qual participaran una trentena de professionals de la salut, d’entitats socials i també representants de les administracions per avaluar l’atenció que s’està donant a l’Hospital de Campanya i també per veure cap on caldria anar aquesta atenció. Es fa a l’Auditori Cosmocaixa i l’organitzen l’Hospital de Campanya de Santa Anna i l’Hospital del Sagrat Cor.
Vint anys menys de vida
"Mirem d’aportar un granet de sorra també per millorar la salut d’aquestes persones", resumeix Peio Sánchez. Solen ser persones amb molts problemes tant de salut física, com mental i d’addiccions. Les entitats que les atenen, com Arrels Fundació, han calculat que viuen una mitjana de vint anys menys que la població en general. “L’esperança de vida que tenen és molt inferior a la mitjana i les dificultats per accedir a la sanitat pública són també molt grans”, afirma el rector de Santa Anna.
A l’Associació Salut i Sense Sostre diuen que fan “un acompanyament de proximitat” en temes mèdics. La iniciativa va néixer al febrer del 2019 quan es van començar a organitzar campanyes trimestrals de dos dies de durada. Professionals de la salut, la gran majoria de l’Hospital del Sagrat Cor, de Barcelona, s’instal·laven durant dos dies al claustre de Santa Anna i atenien els i les pacients.
L’equip sanitari ha anat creixent i s’ha anat consolidant. Ara hi ha professionals voluntàries de les especialitats de medicina interna, medicina de família, dermatologia, odontologia, cirurgia general i digestiva, psicologia, salut internacional, podologia, optometria i infermeria. També hi ha persones que porten les qüestions administratives.
Afegeix un nou comentari