Pla contra la soledat de les persones grans a l’estiu

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Amics de la Gent Gran organitza 'Vacances Amigues’, per oferir uns dies de socialització per a persones grans que passarien l’estiu soles a casa. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Amics de la Gent Gran organitza 'Vacances Amigues’, per oferir uns dies de socialització per a persones grans que passarien l’estiu soles a casa. Font: Unsplash.
Les persones grans que viuen en situació de soledat no desitjada tenen un risc més elevat de patir depressió. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Les persones grans que viuen en situació de soledat no desitjada tenen un risc més elevat de patir depressió. Font: Unsplash.

Pla contra la soledat de les persones grans a l’estiu

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

L’aïllament social i la soledat són els principals factors de risc per a la salut de les persones grans.

Durant els mesos d’estiu, la soledat de les persones grans augmenta. La família marxa de vacances i els contactes amb l’exterior de casa són encara menys freqüents, empitjorant les situacions de vulnerabilitat.

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), a Catalunya, el 18,9% de la població té 65 anys o més, de les quals gairebé el 17% té més de 85 anys. Pel que fa a l’Estat espanyol, tot i que el percentatge de població de més de 65 anys és molt semblant amb un 19,1%, només el 6,1% del total de la població té més de 80 anys, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’envelliment de la població és una tendència a l’alça. S’estima que l’any 2068 hi haurà més de 14 milions de persones majors de 65 anys, l’equivalent a un 29,4% de la població.

Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran, assegura que “el nombre de persones grans no deixarà de créixer durant els pròxims anys i calen programes i polítiques que donin resposta a aquesta realitat, també durant els mesos d’estiu, quan les persones grans són encara més vulnerables i la soledat empitjora”.

L’impacte de la soledat en la salut de les persones grans s’està començant a estudiar i demostrar. La soledat no desitjada empitjora el funcionament vascular, augmenta la pressió sistòlica, eleva les alteracions del sistema immune, accentua l’obesitat i empitjora la mobilitat.

Respecte la salut psicològica, les persones grans que viuen en situació de soledat no desitjada tenen un risc més elevat de patir depressió, tenen més problemes de son, s’incrementa el deteriorament cognitiu i el risc de patir Alzheimer, a més d’elevar la mortalitat.

Quiles afirma que “la soledat no desitjada és un sentiment subjectiu de la persona que sorgeix de la diferència entre les relacions socials desitjades i la realitat. Quan parlem de la soledat de les persones grans, hem de tenir en compte les relacions individuals, familiars i comunitàries, i qualsevol resposta ha de ser estructural, amb polítiques públiques socials i sanitàries”.

Un programa contra la soledat

Per donar resposta a aquesta realitat, Amics de la Gent Gran posa en marxa aquest estiu un programa especial de resposta a aquestes situacions d’especial vulnerabilitat.

Per un costat, l’entitat s’encarregarà de reforçar els acompanyaments personalitzats durant l’estiu, una activitat que l’entitat duu a terme durant tot l’any per acompanyar a persones grans que viuen a casa o a residències de gent gran amb les visites de les persones voluntàries.

Aquest contacte al llarg de l’estiu trenca l’aïllament social que possibilita situacions de risc. A més de l’onada de calor que afecta a col·lectius vulnerables, l’estiu és una època propensa a l’augment de robatoris, agressions i/o estafes a cases on les persones que hi viuen soles no tenen vincles ni contactes freqüents amb l’exterior.

D’altra banda, s’engega el programa ‘Vacances Amigues’, que té per objectiu oferir uns dies de socialització per a persones grans que altrament passarien l’estiu soles a casa, amb el conseqüent impacte en la seva salut física i emocional.

Al llarg d’una setmana a Vic, Calaf o Viladrau, les persones grans participaran en tallers i crearan vincles emocionals que serviran per començar a teixir relacions que se seguiran desenvolupant durant la resta de l’any.

També es fomentaran activitats grupals perquè les persones surtin de casa i puguin mantenir el contacte amb l’exterior.

L’entitat

Amics de la Gent Gran és una fundació de voluntariat que lluita des de 1987 contra la soledat i la marginació social de les persones grans mitjançant l’acció de voluntàries i voluntaris que les acompanyen emocionalment cada setmana, així com a través de la sensibilització de la societat.

Durant el passat 2018, l’entitat va donar suport a 1.758 persones grans gràcies a la tasca desinteressada de 1.901 persones voluntàries i l’ajuda de 3.813 persones sòcies i donants.

Aquesta acció social la desenvolupen a 36 municipis arreu de Catalunya i qualsevol persona que vulgui col·laborar, es pot fer soci o aportar una donació a través del web.

Afegeix un comentari nou