Què passarà si res no canvia?

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
L'actor Sergi López protagonitza la peça audiovisual 'Si res no canvia' per alertar del fet que les desigualtats s'han d'aturar. Font: Projecte Lliures
L'actor Sergi López protagonitza la peça audiovisual 'Si res no canvia' per alertar del fet que les desigualtats s'han d'aturar. Font: Projecte Lliures

Què passarà si res no canvia?

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

La sisena edició del 'Projecte Lliures' té en marxa una nova recollida de fons i la promociona convidant a reflexionar sobre les conseqüències de la desigualtat social extrema.

A partir d'intentar mirar al futur per veure com serà la societat si no s'aturen les desigualtats socials i amb l'etiqueta #SiResNoCanvia, 'Projecte Lliures' ha llançat la nova campanya amb un espot provocador que convida la ciutadania a reflexionar. El protagonitza l'actor Sergi López i ha servit per posar en marxa la campanya de recaptació de fons per donar suport a projectes contra les desigualtats, la pobresa i l'exclusió social.

"La captació de fons té el mateix propòsit que en les anteriors edicions – explica la responsable de comunicació del 'Projecte Lliures', Berta Roig-. Volem esdevenir una caixa de resistència que faci costat a iniciatives socials d'arreu del territori per reduir les desigualtats". Hi afegeix, però, que sí que ha canviat el context de pobresa i exclusió: "Les dades ens situen en màxims històrics a Catalunya, i hem aprofitat aquest context per explicar-lo a la campanya i intentar conscienciar que, per revertir un futur com el que ens espera, ens cal empènyer ara, en el present".

En aquest marc, la peça audiovisual té un to provocatiu dins de l'absurditat. Ara, està oberta la campanya de recollida de fons, amb la previsió de recaptar uns disset mil euros. Cap al mes de març s'iniciarà el període de presentació de projectes de l'any 2024. Han de ser iniciatives innovadores, emancipadores i que donin resposta a realitats com ara la pobresa cronificada i l'exclusió agreujada per l'atur, a la infància en risc o al dret a un habitatge digne.

'Projecte Lliures' està impulsat per Òmnium Cultural, Coop57 i les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). Els fons recollits es distribueixen entre uns set projectes que no només reben el finançament, sinó que també tenen l'acompanyament tècnic i jurídic.

Aquesta serà la sisena edició. "Hem après que, mentre no hi hagi solucions estructurals que permetin a tots els col·lectius viure fora de la pobresa, el que millor funciona són les xarxes de suport mutu", argumenta Roig. "El 'Lliures' és una xarxa de suport mutu que aconsegueix canvis reals en els projectes que s'hi presenten. Hem après que hi volem continuar sent mentre ens necessitem els uns als altres", subratlla. A Catalunya, una de cada tres persones està en risc d’exclusió.

Aquesta xarxa de suport mutu es presenta com una eina per aturar l'augment de les situacions de desigualtat que retrata la peça audiovisual 'Si res no canvia'. La protagonitza l'actor Sergi López i el guió és de Joan Yago, un dels fundadors de la companyia de teatre La Calòrica. "Hem de transformar el present si volem un futur més digne", diu López, que s'acostuma a implicar en causes solidàries diverses.

"El 'Lliures' funciona perquè surt de la suma d'esforços i de la bona voluntat de moltes persones: tres entitats impulsores, més de tres mil persones donants i centenars de projectes que s'hi presenten", insisteix Roig.

Trenta-tres iniciatives comunitàries

Fins ara, en aquests sis anys, ha donat suport a trenta-tres iniciatives socials comunitàries, transformadores, innovadores i emancipadores que impulsen una transformació cap a una societat més justa, com per exemple, a la cooperativa de treball de dones migrants Mujeres Pa'lante; la posada en marxa de l'Ateneu Popular Coma Cros, a Salt, i l'associació Top Manta.

"És el punt neuràlgic i un dels elements clau per vertebrar el moviment popular de la ciutat. Acollim una vintena de col·lectius diversos, entre els quals n'hi ha de més polítics i d'altres de cultura popular", explica Marc Garcés, de l'Ateneu Popular La Sèquia, de Manresa. Amb el suport del 'Projecte Lliures' han posat en marxa un menjador comunitari.

Les iniciatives que estiguin pensant presentar-se a la convocatòria del març han de complir uns determinats requisits. Les persones que vulguin fer un donatiu ho poden fer a través del web.

Afegeix un comentari nou