Per què perilla el dret a l’avortament als Estats Units?

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Judit Vela
Es tracta de la filtració més important en la història del Tribunal Suprem dels Estats Units. Font: Unsplash
Es tracta de la filtració més important en la història del Tribunal Suprem dels Estats Units. Font: Unsplash.
26 dels 50 estats del país podrien legislar total o parcialment contra l'avortament. Font: Unsplash
26 dels 50 estats del país podrien legislar total o parcialment contra l'avortament. Font: Unsplash.

Per què perilla el dret a l’avortament als Estats Units?

Autor/a: 
Judit Vela
Suport Tercer Sector

Resum: 

Després de 49 anys, durant els quals s'ha pogut interrompre voluntàriament l'embaràs fins a la setmana 24 de gestació, sembla que pot haver-hi un retrocés important.

Recentment, gràcies al moviment feminista d’Amèrica Llatina, s’han aconseguit grans avenços en la lluita pel dret a un avortament legal, segur i gratuït a països com Argentina, Colòmbia i Mèxic. Ara, però, el focus mediàtic es troba als Estats Units d’Amèrica (EUA), on sembla que pot haver-hi un retrocés important.

Si bé és cert que el Congrés dels EUA mai ha consagrat en llei el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, el Tribunal Suprem va convertir l’accés a l’avortament en un dret constitucional l’any 1973, a través d’una sentència coneguda com a ‘Roe versus Wade’.

Gràcies a aquesta decisió, s’ha pogut avortar durant 49 anys als EUA fins al moment en què el fetus pot sobreviure fora de l’úter, és a dir, fins a les 24 setmanes de gestació aproximadament. Malauradament, aquesta situació pot estar a punt de canviar.

Els orígens del conflicte

El conflicte es remunta a l’any 2018, quan Phil Bryant, el governador de l’estat de Misisipi, va signar una llei perquè es prohibís l’avortament després de les 15 primeres setmanes de gestació al territori. En aquell moment, l’última clínica que practicava avortaments al mateix estat, coneguda com ‘La Casa Rosa’, va decidir demandar-lo.

Els jutges del Tribunal Suprem podrien haver considerat aquesta llei com a inconstitucional i desestimar-la, però van decidir acceptar el cas. Si anul·lessin la sentència ‘Roe versus Wade’, estarien donant la raó a Phil Bryant. I no només això: s’espera que 26 dels 50 estats del país, governats per conservadors, legislin total o parcialment contra l’avortament donat el cas.

Un context conservador

Però... es pot anul·lar realment ‘Roe versus Wade’? Ara mateix, tot apunta a aquesta possibilitat. Acaba de filtrar-se l’esborrany d’un informe del Tribunal Suprem contra la sentència, el contingut del qual dona a entendre la intenció de derogar aquest precedent.

A més a més, es diu que cinc dels nou jutges, conservadors nomenats per Donald Trump, donarien suport al canvi de decisió. Com era d’esperar, això ha fet reaccionar la població amb manifestacions i protestes als carrers, així com al president Joe Biden, que ha expressat la seva preocupació públicament i ha assegurat que farà el possible per evitar aquesta deriva.

Vides en risc

Les persones que defensen aquest dret han recordat que les interrupcions d’embaràs continuaran practicant-se sigui quina sigui la resolució final. Alerten, però, que en cas de tombar-se ‘Roe versus Wade’, deixarà de poder fer-se de manera segura i es posarà en risc la vida de moltes persones.

El pronunciament jurídic sobre la qüestió es coneixerà a finals de juny o a principis de juliol. De moment, el Tribunal Suprem ha reconegut l’autenticitat de l'esborrany, la qual cosa confirma que aquesta es tracta de la filtració més important en els 233 anys d’història del tribunal.

A Catalunya i a la resta de l’estat, la interrupció voluntària de l’embaràs és legal fins a les 14 setmanes de gestació des de l’any 2010. Tot i així, es tracta d’un dret que no sempre està garantit degut a les barreres que es troben les persones en el moment d’intentar exercir-lo. Entitats com l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius treballen per fer-hi front a través de diferents recursos com el portal web vullavortar.org.

Afegeix un comentari nou