Reparar el trauma per poder "reconstruir ànimes trencades"

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
La Fundació Arrels ha reunit a professionals dels àmbits i psicològic i social per reflexionar sobre el trauma de les persones sense llar. Font: Arrels Fundació. Font: Arrels Fundació
La Fundació Arrels ha reunit a professionals dels àmbits i psicològic i social per reflexionar sobre el trauma de les persones sense llar. Font: Arrels Fundació.
Paola Martínez, especialista en trauma i dissociació, durant la seva intervenció a la jornada. Font: Arrels Fundació. Font: Arrels Fundació
Paola Martínez, especialista en trauma i dissociació, durant la seva intervenció a la jornada. Font: Arrels Fundació.
Mario Salvador, director d'Alecés, Institut de Psicoteràpia d'Integració del Trauma, durant la seva intervenció a la jornada. Font: Arrels Fundació. Font: Arrels Fundació
Mario Salvador, director d'Alecés, Institut de Psicoteràpia d'Integració del Trauma, durant la seva intervenció a la jornada. Font: Arrels Fundació.

Reparar el trauma per poder "reconstruir ànimes trencades"

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Arrels Fundació reuneix a professionals de l'àmbit públic i d'organitzacions socials per aprofundir en els efectes del trauma en les persones sense llar.

"Un fenomen de desconnexió, tant social com interna". Així és com ha descrit el trauma Mario Salvador, director de l'Institut de Psicoteràpia Alecés i ponent a la jornada "El trauma i l'atenció a les persones sense llar", organitzada per Arrels Fundació.

Durant tota la jornada, diferents professionals d'àmbit clínic i de la intervenció social han reflexionat sobre com atendre i acompanyar a les persones sense llar que, en algun moment de la seva vida, han viscut experiències traumàtiques.

"El trauma no és només allò que ens passa, sinó allò que de vegades manca, que no hi ha hagut", ha explicat l'especialista en trauma i dissociació Paola Martínez que, a més, ha afegit que "no hem de deixar que el trauma eclipsi a les persones, que tapi la seva personalitat", sinó que hem de donar oportunitats "més enllà".

Davant les experiències traumàtiques, un dels fenòmens més habituals és la dissociació. Es tracta d'una resposta, segons ha explicat Martínez, "que fragmenta l'experiència per apartar-la de la consciència i poder seguir amb el dia a dia".

En el cas de la població en situació de sensellarisme, un dels mecanismes de dissociació més recurrents és el consum de tòxics. Tal com ha explicat Mario Salvador, "la població sense llar no té l'experiència d'una connexió humana que actuï com a bàlsam i que produeixi, de manera natural, les seves hormones del benestar". Davant aquest fet, ha comentat Salvador, una de les maneres més eficaces per "anestesiar-se" és el consum, tant d'alcohol com de drogues.

Com es pot reparar el trauma?

Els experts coincideixen que el tractament del trauma és una feina "de picar molta pedra" fins a poder aconseguir resultats, però que és "molt necessària". Tal com ha expressat el metge de família al CAP Raval Sud Daniel Roca cal "reparar el trauma per poder reconstruir ànimes trencades".

Per dur a terme aquesta reparació, tant Mario Salvador com Paola Martínez han coincidit en la importància de fer teràpies que incloguin el cos en el procés. En aquest sentit, han comentat, esports com el ioga o les arts marcials, "fan a les persones estar presents en el seu cos, sense necessitat de relacionar-ho amb el trauma".

Un altre de les eines més eficaces, segons ha explicat l'especialista en trauma i dissociació Paola Martínez, és el mindfulness, una tècnica per focalitzar l'atenció en el moment present, que ajuda als pacients "a ser més reflexius i menys reactius".

La jornada d'Arrels Fundació ha comptat també amb la participació de conferenciants internacionals, com ara el psicoterapeuta i director de Housing Therapy, Peter Cockersell, o el psicòleg clínic Adam Burley.

Afegeix un comentari nou