Àmbit de la notícia
Social

S'habilita un circuit d'urgència per acollir infants d'Ucraïna

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Infants i mares fan cua per entrar al punt blau d'Unicef a la frontera entre Ucraïna i Romania.
    Infants i mares fan cua per entrar al punt blau d'Unicef a la frontera entre Ucraïna i Romania.
  • El centre d'ajuda humanitària de Przemysl, municipi de Polònia fronterer amb Ucraïna, al qual diàriament arriben unes 40.000 persones refugiades.
    El centre d'ajuda humanitària de Przemysl, municipi de Polònia fronterer amb Ucraïna, al qual diàriament arriben unes 40.000 persones refugiades.

Mentre es busquen vies segures per protegir les i els menors refugiats, les ONG adverteixen que en les guerres i crisis humanitàries hi ha el perill del tràfic de persones.

Més d’un miler de persones refugiades procedents d’Ucraïna han arribat a Catalunya, segons les fonts oficials, i entre elles hi ha infants i adolescents no acompanyats. Davant l’evidència que hi ha menors d’edat que arriben sense tutors legals, el departament de Drets Socials ha posat en marxa un circuït perquè puguin ser acollits d’urgència per famílies.

“Hem vist que molta gent volia ajudar els menors ucraïnesos i veiem oportú canalitzar aquesta solidaritat per protegir-los. Demanem que per assegurar la seguretat dels infants i joves es faci el contacte al telèfon d’Infància Respon que és el 116 111”, explica la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

El compromís és a accelerar el procés de tramitació de valoracions per agilitzar-ho tot plegat. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) n’assumeix la tutela i atorgarà la guarda provisional a les famílies d’acollida. Cervera insisteix en la necessitat de “garantir els drets dels infants i adolescents” i de fer els tràmits de forma correcta.

El perill de la confusió

Des de Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, que aplega 125 organitzacions, alerten que les situacions de conflicte armat i crisi humanitària són perilloses perquè s’hi poden produir situacions de tràfic de menors. “Cal un control, perquè hi ha molta confusió”, planteja la coordinadora de Lafede.cat, Montse Santolino.

Santolino explica que no es recomana anar a la frontera a recollir persones refugiades per dur-les a Catalunya i molt menys portar menors si no hi ha plenes garanties que les persones adultes que els acompanyen són pare o mare.

“És molt important -insisteix la coordinadora de Lafede.cat- que hi hagi un control i un registre de les famílies per evitar casos de tràfic de menors”.

S’ha conegut que una via d’arribada d’infants d’Ucraïna serà a través de l’ONG Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna (TANU), una entitat de Terrassa que ja acompanya infants ucraïnesos que passen temporades amb famílies catalanes. “Tenim l’obligació de garantir al màxim els drets dels infants, vetllar per la seva seguretat i evitar possibles màfies que podrien aprofitar-se d’aquesta situació”, indica la consellera de Drets Socials.

Molts dels infants que arribaran ja han compartit períodes de vacances a través de TANU amb les famílies de Terrassa i l’àrea metropolitana de Barcelona. L’entitat calcula que seran un centenar d’infants. Santolino considera que a traves d’una entitat amb expertesa com aquesta pot ser una bona via d’acollida per als infants que fugen de la violència del seu país.

La DGAIA farà una primera valoració i un estudi provisional de la família d’emergència (contacte amb la família, visita al domicili i entrevista, i emissió de l’informe). Es farà una resolució de desemparament preventiu i guarda provisional en família d’emergència de caràcter humanitari i extraordinari derivada del conflicte bèl·lic d’Ucraïna.

La DGAIA n’assumirà la tutela, mentre que la guarda provisional serà de la família. Afers Socials gestionarà la targeta sanitària i solucionarà l’escolarització dels infants. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) farà el seguiment de l’acollida.

Alerta d'entitats que acompanyen infants

Precisament la situació dels infants i adolescents preocupa molt les ONG especialitzades en conflictes humanitaris i que coneixen els perills de tràfic de persones que hi pot haver aprofitant el caos dels països en guerra, com Ucraïna. Així ho han dit Save the Children i Unicef, que quantifiquen en més de 7,5 millones els infants en risc pel conflicte bèl·lic.

En aquest sentit, Unicef i ACNUR, l'Agència de l'ONU per a les persones refugiades, han demanat a tots els països veïns d'Ucraïna que garanteixin la identificació i el registre immediat dels nens i nenes no acompanyades que fugen un cop els hagin permès accedir al seu territori. L'ACNUR recorda en un comunicat que l'acolliment d`infants requereix sempre estàndards de qualitat i un seguiment sistemàtic per part de les institucions competents en cada cas.

Bones pràctiques en ajuda humanitària

Pel que fa a les necessitats d'ajuda, des de Lafede.cat també insisteixen que, de moment, no cal enviar més roba cap a Ucraïna. “Hi ha tones d’aliments i roba recollits. El que s’ha d’intentar és canalitzar-ho bé”, assenyala Santolino, que adverteix que les recollides són poc pràctiques perquè es triga a enviar-ho, el transport surt molt car i sovint no s’ajusta a les necessitats reals. També recorda que serà una crisi llarga i que és millor dosificar l’ajuda a mitjà i llarg termini.

Es recomana, com es fa en totes les crisis humanitàries, donar diners a l’ONG que cadascú tingui de referència perquè faci les compres al més a prop possible de la zona de conflicte.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari